Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Συντυχάκης για «Επιτελικό κράτος»: Οι αλλαγές αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ

Με το παρόν νομο­σχέ­διο, η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να εμφα­νί­σει τις αλλα­γές αυτές ως ουδέ­τε­ρες και ατα­ξι­κές, ως ανα­γκαί­ες για το καλό δήθεν όλης της κοι­νω­νί­ας. Η αλή­θεια όμως είναι ότι αυτές απο­τε­λούν υπο­δεί­ξεις της ΕΕ, της Κομι­σιόν, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ, προ­κει­μέ­νου να κατα­στούν εγχει­ρί­διο για την επί­τευ­ξη του στό­χου του κεφα­λαί­ου στη βάση όσων έχουν ήδη νομο­θε­τη­θεί, σε βάρος του λαού, με τα τρία μνη­μό­νια από όλες τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις και συγκυ­βερ­νή­σεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την 4ετία που πέρα­σε. Συνε­πώς η επι­κιν­δυ­νό­τη­τα και αντι­λαϊ­κό­τη­τά του νομο­σχε­δί­ου, είναι δεδο­μέ­νες», ανέ­φε­ρε, κατά τη συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου για το επι­τε­λι­κό κρά­τος ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Μανώ­λης Συντυχάκης.

«Η κυβέρ­νη­ση, πιά­νο­ντας το νήμα από εκεί που το άφη­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, προ­χω­ρά σε αλλα­γές για να λει­τουρ­γή­σει πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά το αστι­κό κρά­τος, με μια διοί­κη­ση πιο συγκε­ντρω­τι­κή και ανθε­κτι­κή στην ικα­νο­ποί­η­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων», ανέ­φε­ρε ο Μανώ­λης Συντυ­χά­κης. «Τους πολί­τες δεν τους ενδια­φέ­ρει αν το κρά­τος είναι πιο κοντά στο σύστη­μα της γερ­μα­νι­κής καγκε­λα­ρί­ας ή πιο κοντά στο βρε­τα­νι­κό σύστη­μα. Τους ενδια­φέ­ρει ότι βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με ένα κρά­τος αντι­λαϊ­κό και ταξι­κό», είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ σημειώ­νο­ντας ότι το κρά­τος δεν είναι καθό­λου αδύ­να­μο όταν υλο­ποιεί πολι­τι­κές εργα­σια­κής ζού­γκλας και επι­βο­λής αβά­στα­χτης φορο­λο­γί­ας στις λαϊ­κές τάξεις.

Στο νομο­σχέ­διο προ­ω­θού­νται ρυθ­μί­σεις για μια πιο συγκε­ντρω­τι­κή, ευέ­λι­κτη και σκλη­ρή δημό­σια διοί­κη­ση, στό­χος του είναι η ανά­κτη­ση της εμπι­στο­σύ­νης των επεν­δυ­τών, σχο­λί­α­σε ο κ. Συντυ­χά­κης και κατήγ­γει­λε ότι η κωδι­κο­ποί­η­ση θα είναι η επι­και­ρο­ποί­η­ση των μνη­μο­νί­ων. «Το κρά­τος θα είναι μια καλο­κουρ­δι­σμέ­νη μηχα­νή που θα εξυ­πη­ρε­τεί στα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, τα σχέ­δια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ», παρα­τή­ρη­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ.

Για το ρόλο του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου και του ΚΥΣΕΑ, είπε ότι στό­χος είναι να προ­χω­ρή­σει ανε­μπό­δι­στα η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, ενώ ανα­φο­ρι­κά με τις αρχές της καλής νομο­θέ­τη­σης προ­έ­βλε­ψε ότι στό­χος είναι να υλο­ποι­η­θεί πιο γρή­γο­ρα η αντι­λαϊ­κή πολιτική.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο