Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Συντυχάκης (ΚΚΕ): Δεν θα περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ (VIDEO)

Το έγκλη­μα των απο­λύ­σε­ων και του κλει­σί­μα­τος της ΛΑΡΚΟ, με την τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε η κυβέρ­νη­ση, Παρα­σκευή βρά­δυ, αφού είχε κλεί­σει η Βου­λή, δεν θα περά­σει, ξεκα­θά­ρι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, στη συζή­τη­ση για το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών, για το νέο πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας για το Ταμείο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας (ΤΧΣ), την ανα­μόρ­φω­ση του θεσμι­κού πλαι­σί­ου λει­τουρ­γί­ας του Συνεγ­γυ­η­τι­κού Κεφα­λαί­ου Εξα­σφά­λι­σης Επεν­δυ­τι­κών Υπη­ρε­σιών και τον λεγό­με­νο εκσυγ­χρο­νι­σμό του Οργα­νι­σμού Δια­χεί­ρι­σης Δημο­σί­ου Χρέους.

Όπως σημεί­ω­σε, το ΚΚΕ χαι­ρε­τί­ζει τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ και όχι μόνο, που συγκε­ντρώ­νο­νται έξω από τη Βου­λή ζητώ­ντας να απο­συρ­θεί η τρο­πο­λο­γία, και ανέ­φε­ρε ότι η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατέ­θε­σε αίτη­μα ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας για το απα­ρά­δε­κτο άρθρο της τροπολογίας.

Απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρ­νη­ση, ο Μ. Συντυ­χά­κης επι­σή­μα­νε ότι σε κάθε έγκλη­μα υπάρ­χει τιμω­ρία και ότι όποιος σπέρ­νει ανέ­μους θα θερί­σει θύελ­λες. Αν νομί­ζει η κυβέρ­νη­ση, υπο­γράμ­μι­σε, ότι με ύπου­λες μεθο­δεύ­σεις, ότι με τους «πρό­θυ­μους» θα δια­σπά­σει το μέτω­πο των εργα­ζο­μέ­νων, είναι γελασμένη.

Η περή­φα­νη απά­ντη­ση των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ είναι ότι δεν δέχο­νται τους εκβια­σμούς και το ΚΚΕ όχι μόνο δηλώ­νει την αμέ­ρι­στη συμπα­ρά­στα­ση, αλλά τα μέλη και τα στε­λέ­χη του πρω­το­στα­τούν στον αγώνα.

Ακό­μα, σημεί­ω­σε ότι η άνο­δος των τιμών του νικε­λί­ου που παρά­γει η ΛΑΡΚΟ, απο­δει­κνύ­ει ότι πρό­κει­ται για θησαυ­ρό που κάτω από άλλες συν­θή­κες θα ήταν σημα­ντι­κή πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κή πηγή για τον λαό.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο σχε­δια­ζό­με­νο κλεί­σι­μο, τόνι­σε ότι το έγκλη­μα έχει τη σφρα­γί­δα των κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ, που απα­ξί­ω­σαν και υπο­βάθ­μι­σαν εδώ και χρό­νια τη ΛΑΡΚΟ, με απο­κο­ρύ­φω­μα την από­φα­ση της τωρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ να την θέσει σε καθε­στώς ειδι­κής μετα­χεί­ρι­σης, κατα­δι­κά­ζο­ντας μια ολό­κλη­ρη κοινωνία.

Το ΚΚΕ, ξεκα­θά­ρι­σε, προ­τεί­νει η ΛΑΡΚΟ να μεί­νει ανοι­χτή και να δια­σφα­λι­στεί η δου­λειά και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Μάλι­στα, ανέ­φε­ρε ότι στην ίδια τρο­πο­λο­γία, σε άλλο άρθρο, η κυβέρ­νη­ση φρο­ντί­ζει να προ­στα­τέ­ψει αερο­πο­ρι­κό όμι­λο με κρα­τι­κή ενί­σχυ­ση 9 εκατ. ευρώ για τις συνέ­πειες από την παν­δη­μία. «Χρή­μα με τη σέσου­λα για τους λίγους, ανερ­γία και ψίχου­λα για την εργα­τι­κή τάξη, τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες και αγρό­τες», σχο­λί­α­σε δει­κτι­κά ο Μ. Συντυχάκης.

Ερχό­με­νος στο νομο­σχέ­διο, το χαρα­κτή­ρι­σε προ­α­παι­τού­με­νο κατά παραγ­γε­λία των κύκλων ενι­σχυ­μέ­νης επο­πτεί­ας, της «μετα­μνη­μο­νια­κής αξιο­λό­γη­σης» που ξεκί­νη­σε με κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και συνε­χί­ζε­ται με την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Όπως τόνι­σε, το νομο­σχέ­διο συν­δυά­ζε­ται με τη νέα εκτα­μί­ευ­ση από τον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Στα­θε­ρό­τη­τας προς τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, για να προ­σφερ­θεί επι­πλέ­ον δημο­σιο­νο­μι­κός χώρος για τη στή­ρι­ξη της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κεφα­λαί­ου για να υπη­ρε­τη­θεί η στρα­τη­γι­κή της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι το ΤΧΣ ιδρύ­θη­κε το 2010 και είναι προ­ϊ­όν μνη­μο­νί­ου για να σωθούν οι τρά­πε­ζες, έχει δηλα­δή ένα «αμαρ­τω­λό παρελ­θόν, παρόν και πιθα­νά και μέλ­λον», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Συγκε­κρι­μέ­να, το «κρα­τι­κό» Ταμείο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας, μέσω της συμ­με­το­χής του στις δια­δο­χι­κές ανα­κε­φα­λαιο­ποι­ή­σεις των τρα­πε­ζών που έγι­ναν στο πλαί­σιο και των τριών μνη­μο­νί­ων, επέ­φε­ρε τερά­στιες απώ­λειες ύψους δεκά­δων δισ. ευρώ, με χρή­μα­τα από το υστέ­ρη­μα των εργα­ζο­μέ­νων, για τη διά­σω­ση του τρα­πε­ζι­κού κεφα­λαί­ου, για να θωρα­κί­σει την κεφα­λαια­κή τους επάρκεια.

Το Ταμείο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας, λοι­πόν, ξεκα­θά­ρι­σε ο Μ. Συντυ­χά­κης, απο­τε­λεί βασι­κό κρα­τι­κό εργα­λείο κεφα­λαια­κής ενί­σχυ­σης του τρα­πε­ζι­κού κεφα­λαί­ου. Απο­τε­λεί έναν νευ­ραλ­γι­κό κόμ­βο του κεφα­λαιο­κρα­τι­κού τρό­που παρα­γω­γής, για­τί προ­ω­θεί και επι­τυγ­χά­νει τη δια­δι­κα­σία μέσω συγ­χω­νεύ­σε­ων, εξα­γο­ρών, τη συγκέ­ντρω­ση και συγκε­ντρο­ποί­η­ση του κεφα­λαί­ου σε όλους τους τομείς και βέβαια και στον χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό τομέα.

Η χρη­μα­το­πι­στω­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, λοι­πόν, δεν είναι τίπο­τα άλλο παρά η δια­σφά­λι­ση των ομί­λων είτε αυτές είναι οι τρα­πε­ζι­κοί είτε είναι άλλοι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι. Και πρό­σθε­σε ότι η ανα­μόρ­φω­ση του θεσμι­κού πλαι­σί­ου του ΤΧΣ, έρχε­ται να ενι­σχύ­σει τις τρά­πε­ζες και αυτές με τη σει­ρά τους να διο­χε­τεύ­σουν ζεστό κρα­τι­κό χρή­μα στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους για την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, με το πρό­σχη­μα ενός ευνοϊ­κό­τε­ρου επεν­δυ­τι­κού κλί­μα­τος και την προ­σέλ­κυ­ση εγχώ­ριων και ξένων άμε­σων επενδύσεων.

Χαρα­κτή­ρι­σε ακό­μα το νομο­σχέ­διο «δίχτυ προ­στα­σί­ας» για τους ομί­λους για τη δια­σφά­λι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους, καθώς οι καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες βρί­σκο­νται μπρο­στά σε νέα κρί­ση, τα αστι­κά επι­τε­λεία τρέ­μουν την αστά­θεια του τρα­πε­ζι­κού συστήματος.

Κατα­λή­γο­ντας, τόνι­σε ότι το ΚΚΕ δεν καλ­λιερ­γεί αυτα­πά­τες για το τρα­πε­ζι­κό σύστη­μα, για­τί σε αυτό το σύστη­μα δεν μπο­ρεί να έχει φιλο­λαϊ­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Η διέ­ξο­δος, σημεί­ω­σε, βρί­σκε­ται στην ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού γι’ αυτό πρέ­πει να συγκε­ντρω­θούν λαϊ­κές δυνά­μεις, με αντι­μο­νο­πω­λια­κή — αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή κατεύ­θυν­ση στον δρό­μο αυτό.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο