Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας, υπάρχει μια μεγαλύτερη Τουρκία

Τις βλέ­ψεις της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης πέραν των συνό­ρων της Τουρ­κί­ας έθε­σε ευθέ­ως σήμε­ρα ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου με νέα επι­θε­τι­κή ρητορική.

«Έχου­με ευθύ­νη απέ­να­ντι στην ιστο­ρία μας, όπως και για το μέλ­λον μας. Διό­τι υπάρ­χει μια Τουρ­κία η οποία είναι μεγα­λύ­τε­ρη από την Τουρ­κία. Μην ξεχνά­με πως υπάρ­χει μεγα­λύ­τε­ρη Τουρ­κία από τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπο­ρού­με να εγκλω­βι­στού­με στα σύνο­ρά μας», υπο­στή­ρι­ξε σύμ­φω­να με τα όσα μετέ­δω­σε από τη γει­το­νι­κή χώρα ο αντα­πο­κρι­τής του «ΣΚΑΪ».

Με αυτά τα λόγια αφε­νός μεν επα­να­βε­βαιώ­νει τις βλέ­ψεις προς Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο σε βάρος ακό­μα και της κυριαρ­χί­ας της Ελλά­δας μετά τα περί απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης νησιών, αφε­τέ­ρου δε προ­σπα­θεί να δικαιο­λο­γή­σει τις επεμ­βά­σεις σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη.

Το επι­θε­τι­κό δόγ­μα της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης τρέ­φε­ται από τις αντι­θέ­σεις των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών με την Κίνα και τη Ρωσία και γι’ αυτό η κυβέρ­νη­ση της Τουρ­κί­ας παζα­ρεύ­ει ‑σε όλα τα επί­πε­δα και για όλα τα ζητή­μα­τα που θέτει- ανταλ­λάγ­μα­τα στο όνο­μα της ΝΑΤΟι­κής συνο­χής στη νοτιο­α­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ.

Στο παζά­ρι έχει μπει και το θέμα της έντα­ξης της Σου­η­δί­ας και της Φιν­λαν­δί­ας στο ΝΑΤΟ. Για το ζήτη­μα αυτό ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας δήλω­σε πως «αν θέλεις να γίνεις σύμ­μα­χός μας την Τουρ­κία δεν μπο­ρείς να την βλέ­πεις ως εχθρι­κή χώρα, δεν μπο­ρείς να της εφαρ­μό­ζεις εμπάρ­γκο λόγω του αγώ­να της ενα­ντί­ον της τρο­μο­κρα­τί­ας. Αν πεις πως θα εφαρ­μό­ζω αυτά, τότε δεν μπο­ρείς να εντα­χθείς στο ΝΑΤΟ, είναι τόσο απλό».

Υπο­στή­ρι­ξε ακό­μα ότι η Ελλά­δα ήταν κακο­μα­θη­μέ­νη και επί 12 χρό­νια εμπό­δι­ζε την έντα­ξη της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας στο ΝΑΤΟ. Ισχυ­ρί­στη­κε ότι «εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλά­ξουν το όνο­μά τους όπως έκα­νε η Ελλά­δα στη ”Μακε­δο­νία”» και πρό­σθε­σε «πού ήσα­σταν όταν η Ελλά­δα ήταν τόσο κακο­μα­θη­μέ­νη και για 12 χρό­νια εμπό­δι­ζε την έντα­ξη της ”Μακε­δο­νί­ας”».

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο