Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νάταλι Πόρτμαν: Η απόφαση μου «χαρακτηρίστηκε λανθασμένα από κάποιους» — Γιατί αρνήθηκε να πάρει το βραβείο;

Η βρα­βευ­μέ­νη με Όσκαρ ηθο­ποιός Νάτα­λι Πόρ­τμαν δήλω­σε ότι επέ­λε­ξε να μην παρα­βρε­θεί σε τελε­τή στο Ισρα­ήλ κατά την οποία θα λάμ­βα­νε σημα­ντι­κό βρα­βείο για­τί δεν ήθε­λε να δεί­ξει στή­ρι­ξη στον πρω­θυ­πουρ­γό Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου, ο οποί­ος ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να μιλή­σει στη συνάντηση.

Η από­φα­ση της Πόρ­τμαν, η οποία όπως είπε «χαρα­κτη­ρί­στη­κε λαν­θα­σμέ­να από κάποιους» προ­κά­λε­σε θύελ­λα αντι­δρά­σε­ων στο Ισρα­ήλ καθώς οι διορ­γα­νω­τές της τελε­τής των Βρα­βεί­ων Genesis απο­φά­σι­σαν να ακυ­ρώ­σουν την απο­νο­μή του βρα­βεί­ου. Στην ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σαν ανα­φέ­ρουν ότι εκπρό­σω­πος της διά­ση­μης ηθο­ποιού επι­κα­λέ­στη­κε κάποια «δυσά­ρε­στα» γεγο­νό­τα στο Ισρά­ηλ πρό­σφα­τα, για να δικαιο­λο­γή­σει την από­φα­σή της να μην εμφα­νι­στεί στην τελετή.

Αυτό οδή­γη­σε πολ­λούς στο συμπέ­ρα­σμα ότι η από­φα­σή της συν­δέ­ε­ται με τη διε­θνή κρι­τι­κή που ασκή­θη­κε στο Ισρα­ήλ για τη στρα­τιω­τι­κή απά­ντη­ση που έδω­σε στις δια­δη­λώ­σεις παλαι­στι­νί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας τις προη­γού­με­νες εβδο­μά­δες, η οποία είχε ως απο­τέ­λε­σμα το θάνα­το 35 παλαι­στι­νί­ων. Το Τελ Αβίβ δήλω­σε ότι κάνει ό, τι είναι απα­ραί­τη­το για την υπε­ρά­σπι­ση των συνό­ρων του. Κάποιοι υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου υπο­στή­ρι­ξαν ότι η Πόρ­τμαν φάνη­κε να χει­ρα­γω­γεί­ται από την διε­θνή εκστρα­τεία υπό τους παλαι­στί­νιους για μποϊ­κο­τά­ρι­σμα του Ισραήλ.

«Αφή­στε με να μιλή­σω εγώ για τον ευα­τό μου», δηλώ­νει η Νάτα­λι Πόρ­τμαν σε ανα­κοί­νω­σή της που αναρ­τή­θη­κε στο instagram. «Επέ­λε­ξα να μην παρα­βρε­θώ για­τί δεν ήθε­λα να φανεί ότι υπο­στη­ρί­ζω τον Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου, ο οποί­ος θα μιλού­σε στην τελε­τή». Προ­σέ­θε­σε ακό­μα ότι δεν υπο­στη­ρί­ζει το κίνη­μα που προ­ω­θεί το μποϊ­κο­τά­ρι­σμα του Ισρα­ήλ, το οποίο έχει στό­χο την απο­μό­νω­ση του Τελ Αβίβ.

«Όπως πολ­λοί Ισραη­λι­νοί και Εβραί­οι ανά τον κόσμο, μπο­ρώ να ασκώ κρι­τι­κή στην ηγε­σία του Ισρα­ήλ χωρίς να επι­θυ­μώ το μποϊ­κο­τά­ρι­σμα ολό­κλη­ρου του έθνους», δήλω­σε η ηθο­ποιός και συνέ­χι­σε λέγο­ντας ότι «το Ισρα­ήλ ιδρύ­θη­κε ακρι­βώς πριν από 70 χρό­νια για να απο­τε­λέ­σει το κατα­φύ­γιο των προ­σφύ­γων του Ολο­καυ­τώ­μα­τος. Αλλά η κακή συμπε­ρι­φο­ρά απέ­να­ντι σε αυτούς που υπο­φέ­ρουν από τις σημε­ρι­νές αγριό­τη­τες, απλά δεν είναι σύμ­φω­νη με τις εβραϊ­κές αξί­ες μου. Επει­δή νοιά­ζο­μαι για το Ισρα­ήλ πρέ­πει να στα­θώ κατά της βίας, της δια­φθο­ράς, της ανι­σό­τη­τας και της κατά­χρη­σης εξουσίας».

Τα «πρό­σφα­τα γεγο­νό­τα», η Νάτα­λι Πόρ­τμαν και το κρά­τος δολο­φό­νος Ισραήλ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο