Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα (ημί)μετρα υπό το φόβο της επέλασης της Ομικρον — Τι ανακοινώθηκε

Τα νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα κατά του κορω­νοϊ­ού, ανα­κοί­νω­σαν ο υπουρ­γός Υγεί­ας Θάνος Πλεύ­ρης και ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Γιάν­νης Οικο­νό­μου, υπό το βάρος των ανη­συ­χη­τι­κών δεδο­μέ­νων για επι­θε­τι­κή δια­σπο­ρά της μετάλ­λα­ξης «Ομι­κρον». 

Όπως είπε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Γιάν­νης Οικο­νό­μου, «θα κάνου­με ό,τι απαι­τεί­ται, χωρίς πανι­κό έτσι ώστε να αντι­με­τω­πί­σου­με την μετάλ­λα­ξη Όμι­κρον» και συμπλή­ρω­σε πως όσοι είναι εμβο­λια­σμέ­νοι θα μπο­ρέ­σουν τηρώ­ντας τα μέτρα να κάνουν τα ψώνια τους, να επι­σκε­φτούν φίλους, να δια­σκε­δά­σουν. Σημεί­ω­σε πως τα όποια μέτρα και ο σχε­δια­σμός της κυβέρ­νη­σης δεν περι­λαμ­βά­νει lockdown.

Σύμ­φω­να με όσα ανα­κοί­νω­σε ο κ. Πλεύ­ρης και με βάση τις ειση­γή­σεις τις επι­τρο­πής, τα μέτρα που ανα­κοι­νώ­θη­καν αφο­ρούν δύο στάδια:

Πρώ­το στά­διο: Από αύριο έως 2 Ιανουαρίου

Δεύ­τε­ρο στά­διο: Από τις 3 Ιανου­ρί­ου και μετά.

Η επι­τρο­πή θα συνέλ­θει ξανά στις 27 Δεκεμ­βρί­ου για τα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου

Ετσι από αύριο στις 6 το πρωί: 

– Η μάσκα γίνε­ται υπο­χρε­ω­τι­κή σε όλους τους εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς χώρους λόγω. Το μέτρο αφο­ρά και τους κλει­στούς χωρους όπως γυμνα­στή­ρια και εστια­τό­ρια (κατα την είσοδο).

– Ειδι­κά στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς και τα σου­περ­μάρ­κετ, καθί­στα­ται υπο­χρε­ω­τι­κή η χρή­ση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψη­λής προ­στα­σί­ας (KN-95)

– Ακυ­ρώ­νο­νται όλες οι δημό­σιες εορ­τα­στι­κές εκδηλώσεις.

– Οι επι­σκέ­πτες που εισέρ­χο­νται στην Ελλά­δα πέραν των ήδη υφι­στά­με­νων προ­βλέ­ψε­ων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών θα υπο­χρε­ού­νται με ισχυ­ρή σύστα­ση να επα­να­λά­βουν το τεστ την 2η και την 4η ημέ­ρα από την είσο­δό τους στη χώρα.

– Απευ­θύ­νε­ται ισχυ­ρή σύστα­ση για self test όσο δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο είναι δυνα­τόν πριν από κάθε κοι­νω­νι­κή εκδή­λω­ση. Ειδι­κά τα νέα παι­διά πρέ­πει να προ­σέ­ξουν μετά την έξο­δό τους να προ­σέ­ξουν τις επα­φές τους με τους ηλικιωμένους.

Όπως είπε ο κ. Πλεύ­ρης, το πώς θα γιορ­τα­στούν τα Χρι­στού­γεν­να θα καθο­ρί­σει και τα μέτρα που θα ληφθούν για μετά την Πρωτοχρονιά.

Ανα­φο­ρι­κά με τις εκκλη­σί­ες ο κ. Πλευ­ρης είπε πως παρα­μέ­νουν τα μέτρα που έχουν ανα­κοι­νω­θεί και σημεί­ω­σε πως το επό­με­νο διά­στη­μα θα γίνουν τόσοι έλεγ­χοι όσοι είχαν γίνει σχε­δόν συνο­λι­κά όλο το έτος.

Ερω­τώ­με­νος αν «θα επα­νέλ­θει το SMS από τις 3 Ιανουα­ρί­ου;» ο κ. Πλεύ­ρης είπε ότι δεν υπάρ­χει ούτε συζή­τη­ση ούτε εισή­γη­ση που να αφο­ρούν σε SMS. Τα μέτρα θα αφο­ρούν κυρί­ως τη δια­σκέ­δα­ση, δεν θα αφο­ρούν σχο­λεία. Τα σχο­λεία θα ανοί­ξουν κανο­νι­κά από εκεί πέρα μπο­ρεί να επι­και­ρο­ποι­η­θεί το πρω­τό­κολ­λο. Αν χρειά­ζε­ται θα υπάρ­ξει επι­και­ρο­ποί­η­ση του πρω­το­κόλ­λου λει­τουρ­γί­ας των σχολείων.

Σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση ο κ. πλεύ­ρης προ­σπά­θη­σε να εξω­ραϊ­σει την κατά­στα­ση στο ΕΣΥ τη στιγ­μή που σύμ­φω­να με τη μελέ­τη Τσιό­δρα — Λύτρα το ΕΣΥ μπο­ρεί να δια­χει­ρι­στεί μέχρι και 400 ασθε­νείς με κορω­νο­ϊό στις ΜΕΘ. Όταν όμως ξεπε­ρα­στεί αυτό το όριο αυξά­νε­ται η θνη­τό­τη­τα κατά 25% και σε πάνω από 800 ασθε­νείς κατά 57%. Στην Ελλά­δα νοση­λεύ­ο­νται αυτή την περί­ο­δο 661 ασθε­νείς στις ΜΕΘ. Το όριο των 400 ξεπε­ρά­στη­κε ήδη τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βριο, ενώ στις 5 Δεκεμ­βρί­ου ο αριθ­μός τους είχε φθά­σει τους 715. Επι­πλέ­ον στην Ελλά­δα περι­θάλ­πο­νται στα νοσο­κο­μεία καθη­με­ρι­νά εκτός ΜΕΘ πολύ περισ­σό­τε­ροι από 100 ασθε­νείς δια­σω­λη­νω­μέ­νοι και με ανα­πνευ­στή­ρες. Με πολύ μεγα­λύ­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να πεθά­νουν, όπως απο­δει­κνύ­ει η μελέ­τη Τσιό­δρα-Λύτρα. Το συμπέ­ρα­σμα της μελέ­της: 1.500 ασθε­νείς με μηχα­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη ανα­πνο­ής θα μπο­ρού­σαν να είχαν δια­σω­θεί στην Ελλάδα.

Σε κάθε περί­πτω­ση, οι περιο­ρι­σμοί από μόνοι τους δεν επαρ­κούν, όπως επι­βε­βαιώ­νει η μέχρι τώρα εμπει­ρία, αλλά θα πρέ­πει να συν­δυα­στούν με ουσια­στι­κά προ­λη­πτι­κά μέτρα στους εργα­σια­κούς χώρους, στα σχο­λεία, στα ΜΜΜ, καθώς και με πραγ­μα­τι­κή θωρά­κι­ση του συστή­μα­τος Υγεί­ας, δηλα­δή με όλα αυτά που εδώ και δύο χρό­νια αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως «κόστος» από την κυβέρ­νη­ση. Για παρά­δειγ­μα, η μάσκα εφαρ­μό­ζε­ται στα σχο­λεία, όμως, αυτό δεν απέ­τρε­ψε το να μετα­τρα­πούν σε εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης λόγω των πρω­το­κόλ­λων που ισχύ­ουν και της άρνη­σης του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας να αραιώ­σει τους μαθη­τές στις τάξεις. Αντί­στοι­χα, στα ΜΜΜ δεν αρκεί η μάσκα, από τη στιγ­μή που οι επι­βά­τες συνω­στί­ζο­νται σαν σαρ­δέ­λες για­τί δεν πυκνώ­νουν τα δρο­μο­λό­για, ενώ στους εργα­σια­κούς χώρους οι έλεγ­χοι είναι ανύ­παρ­κτοι και τα μέτρα προ­σαρ­μο­σμέ­να στις αξιώ­σεις των εργοδοτών.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Γκι­γιέν – Ρίτσος, Ρεμπώ, Χικ­μέτ (και δώρο τα έξο­δα αποστολής)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο