Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα (ημι)μέτρα: Μάσκες παντού, κλειστά γήπεδα και αναβολή εκδηλώσεων εισηγείται η Επιτροπή Ειδικών

Την ανα­στο­λή των εορ­τα­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων και την υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας ειση­γεί­ται η Επι­τρο­πή των Λοι­μω­ξιο­λό­γων για την ανά­σχε­ση της εξά­πλω­σης της μετάλ­λα­ξης «Όμι­κρον». Οι τελι­κές απο­φά­σεις θα ληφθούν από την κυβέρ­νη­ση με γνώ­μο­να τις «αντο­χές» του σμπα­ρα­λια­σμέ­νου συστή­μα­τος Υγεί­ας και τις «ανά­γκες» της «αγο­ράς»…

Συγκε­κρι­μέ­να εισηγούνται:

– Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας σε εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς χώρους.

– Υπο­χρε­ω­τι­κή μάσκα αυξη­μέ­νης προ­στα­σί­ας στα σού­περ μάρ­κετ και στα Μέσα Μαζι­κής Μεταφοράς.

– Ματαί­ω­ση όλων των μαζι­κών εορ­τα­στι­κών εκδηλώσεων.

– Διε­ξα­γω­γή αγώ­νων κεκλει­σμέ­νων των θυρών.

Οι επι­σκέ­πτες που έρχο­νται στην Ελλά­δα, πέρα από το αρνη­τι­κό PCR για την είσο­δο στη χώρα, θα υπο­βάλ­λο­νται τη δεύ­τε­ρη και την τέταρ­τη ημέ­ρα σε rapid test.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, την άλλη εβδο­μά­δα ‑την Τρί­τη- θα συζη­τη­θεί νέο πλέγ­μα μέτρων για την περί­ο­δο μετά την Πρωτοχρονιά.

Μετα­ξύ άλλων, στο τρα­πέ­ζι έχουν πέσει τα εξής:

– περιο­ρι­σμοί στο ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας των καταστημάτων,

– περιο­ρι­σμοί στα άτο­μα ανά τ.μ. σε κλει­στούς χώρους,

– επέ­κτα­ση της τηλεργασίας.

Νωρί­τε­ρα, από το βήμα της Βου­λής, ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Θ. Πλεύ­ρης, είχε προ­α­ναγ­γεί­λει νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα, για μετά τις γιορ­τές. «Είναι μία ξεκά­θα­ρη θέση της κυβέρ­νη­σης ‑συνε­δριά­ζει αυτή τη στιγ­μή η ειδι­κή επι­τρο­πή- ότι μετά τις γιορ­τές θα υπάρ­χει οπωσ­δή­πο­τε ένα πλαί­σιο περιο­ρι­στι­κών μέτρων. Η Επι­τρο­πή θα ειση­γη­θεί τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα και η κυβέρ­νη­ση θα πάρει τις τελι­κές της απο­φά­σεις για να μπο­ρέ­σου­με να ελέγ­ξου­με την παν­δη­μία», ανέ­φε­ρε, προ­σθέ­το­ντας πως βού­λη­ση της κυβέρ­νη­σης είναι οι γιορ­τές να γίνουν «με το ισχύ­ον πλαί­σιο» (δύο self test).

Σε κάθε περί­πτω­ση, οι περιο­ρι­σμοί από μόνοι τους δεν επαρ­κούν, όπως επι­βε­βαιώ­νει η μέχρι τώρα εμπει­ρία, αλλά θα πρέ­πει να συν­δυα­στούν με ουσια­στι­κά προ­λη­πτι­κά μέτρα στους εργα­σια­κούς χώρους, στα σχο­λεία, στα ΜΜΜ, καθώς και με πραγ­μα­τι­κή θωρά­κι­ση του συστή­μα­τος Υγεί­ας, δηλα­δή με όλα αυτά που εδώ και δύο χρό­νια αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως «κόστος» από την κυβέρ­νη­ση. Για παρά­δειγ­μα, η μάσκα εφαρ­μό­ζε­ται στα σχο­λεία, όμως, αυτό δεν απέ­τρε­ψε το να μετα­τρα­πούν σε εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης λόγω των πρω­το­κόλ­λων που ισχύ­ουν και της άρνη­σης του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας να αραιώ­σει τους μαθη­τές στις τάξεις. Αντί­στοι­χα, στα ΜΜΜ δεν αρκεί η μάσκα, από τη στιγ­μή που οι επι­βά­τες συνω­στί­ζο­νται σαν σαρ­δέ­λες για­τί δεν πυκνώ­νουν τα δρο­μο­λό­για, ενώ στους εργα­σια­κούς χώρους οι έλεγ­χοι είναι ανύ­παρ­κτοι και τα μέτρα προ­σαρ­μο­σμέ­να στις αξιώ­σεις των εργοδοτών.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο