Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα, θεαματική έκρηξη της Αίτνας

Οι τοπι­κές αρχές της Σικε­λί­ας απο­φά­σι­σαν την προ­σω­ρι­νή δια­κο­πή του λει­τουρ­γί­ας του αερο­δρο­μί­ου Φοντα­να­ρό­σα της Κατά­νης, λόγω των συνε­πειών της νέας έκρη­ξης του ηφαι­στεί­ου της Αίτ­νας. Εξαι­τί­ας του καπνού και του μαύ­ρου σύν­νε­φου που έχει δημιουρ­γη­θεί στην περιο­χή, η ορα­τό­τη­τα είναι σημα­ντι­κά μειω­μέ­νη και η από­φα­ση ελή­φθη για προ­λη­πτι­κούς λόγους.

Λάβα και πετρώ­μα­τα εκτο­ξεύ­ο­νται από τον νοτιο­α­να­το­λι­κό κρα­τή­ρα του ηφαι­στεί­ου. Μέχρι αυτή την στιγ­μή, η λάβα κατευ­θύ­νε­ται προς την κοι­λά­δα «Mπό­βε», στην οποία δεν υπάρ­χουν κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Η αύξη­ση της εκρη­κτι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας σημειώ­θη­κε σήμε­ρα το από­γευ­μα και, σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς, μπο­ρεί να μειω­θεί μέσα σε ένα σχε­τι­κά σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Οι εικό­νες αυτές, του «γίγα­ντα της Σικε­λί­ας που βρυ­χά­ται» είναι ιδιαί­τε­ρα εντυ­πω­σια­κές, όπως μετα­δί­δουν τα ιτα­λι­κά μέσα ενημέρωσης.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Αίτ­να είναι το υψη­λό­τε­ρο ενερ­γό ηφαί­στειο της Ευρώ­πης (3.350 μέτρα ύψος) και ότι τις περα­σμέ­νες εβδο­μά­δες είχε ήδη στεί­λει «προει­δο­ποι­η­τι­κά μηνύ­μα­τα», με σει­ρά εκρή­ξε­ων, οι οποί­ες δεν δημιούρ­γη­σαν προ­βλή­μα­τα στην γύρω περιοχή.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο