Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα καλωδιωτή γέφυρα θα ενώσει Ελλάδα ‑Τουρκία

Τρί­τη 30 Αυγού­στου, μπή­καν τα θεμέ­λια –τρό­πος του λέγειν, («έπε­σαν» υπο­γρα­φές για την ορι­στι­κή μελέ­τη) για την κατα­σκευή μίας νέας γέφυ­ρας στους Κήπους του Έβρου που θα βελ­τιώ­σει τις οδι­κές μετα­φο­ρές μετα­ξύ Ελλά­δας Τουρκίας.

Κατά τους ιθύ­νο­ντες της κυβέρ­νη­σης το «απο­φα­σι­στι­κό βήμα για τη βελ­τί­ω­ση των οδι­κών μετα­φο­ρών απο­τε­λεί κατ’ επέ­κτα­ση οικο­δό­μη­ση ενός κλί­μα­τος συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρκίας».

Στην πρά­ξη υπο­γρά­φτη­κε απλά η σύμ­βα­ση μετα­ξύ της Εγνα­τί­ας Οδού και της «σύμπρα­ξης Μαυ­ρά­κης & συνερ­γά­τες – Egis», για την «ορι­στι­κή μελέ­τη μιας καλω­διω­τής «extradose» γέφυ­ρας, τριών ανοιγ­μά­των με συνο­λι­κό μήκος 841μ». Τη γέφυ­ρα μελε­τά η ελλη­νι­κή πλευ­ρά με τη συμ­φω­νία και συνερ­γα­σία και της τουρ­κι­κής, μέσω της Εγνα­τία Οδος ΑΕ, όπως ανα­κοί­νω­σε σε ανάρ­τη­σή του ο Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος της τελευταίας.

Η νέα γέφυρα θα αποκαλείται «γέφυρα φιλίας».

Σύμ­φω­να με τον CEO της Εγνα­τί­ας Οδού, η κατα­σκευή της γέφυ­ρας θα βελ­τιώ­σει τις οδι­κές μετα­φο­ρές στους Κήπους του Έβρου, μία περιο­χή που απο­τε­λεί πύλη μετα­ξύ Ευρώ­πης και Ασίας.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι στους Κήπους του Έβρου υπάρ­χει ήδη γέφυ­ρα (η γνω­στή Γέφυ­ρα Κήπων) μήκους 800 μέτρων που ενώ­νει την Ελλά­δα με την Τουρ­κία, στον ποτα­μό Έβρο. Ενώ­νει τις δύο όχθες του ποτα­μού, ακρι­βώς πριν ξεκι­νή­σει στην το Δέλ­τα του Έβρου και ουσια­στι­κά απο­τε­λεί σημα­ντι­κό­τε­ρο οδι­κό σύνο­ρο μετα­ξύ των δύο κρατών.

Η τωρι­νή γέφυ­ρα των Κήπων

Στις δυο άκρες της Γέφυ­ρας των Κήπων βρί­σκο­νται οι συνο­ρια­κοί σταθ­μοί των Κήπων, από τη μεριά της Ελλά­δας και των Υψά­λων από την πλευ­ρά της Τουρκίας.

Η γέφυ­ρα έχει ιδιαί­τε­ρα μεγά­λη συμ­βο­λι­κή σημα­σία, δεδο­μέ­νου ότι η μισή επι­φά­νειά της είναι βαμ­μέ­νη στα χρώ­μα­τα της Ελλά­δας, και η άλλη μισή στα χρώ­μα­τα της Τουρ­κί­ας. Επί­σης, η γέφυ­ρα φέρει και τον σταυ­ρό και την ημι­σέ­λη­νο, τα σύμ­βο­λα των σημαιών των δύο γει­το­νι­κών χωρών, που κυμα­τί­ζουν αντικριστά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο