Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα μετάλλαξη SARS-CoV‑2: Αναμένει «καθαρή εικόνα από τους επιστήμονες» η κυβέρνηση, αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας

«Θα πάμε και εμείς σε σκλη­ρή γραμ­μή αλλά θα πρέ­πει πρώ­τα οι επι­στή­μο­νες μας να έχουν καθα­ρή εικό­να», δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Θάνος Πλεύ­ρης μετά την έκτα­κτη σύσκε­ψη της επι­τρο­πής εμπει­ρο­γνω­μό­νων, σχε­τι­κά με τη νέα μετάλ­λα­ξη του ιού SARS-CoV‑2, καθώς και το ενδε­χό­με­νο ανά­γκης ταξι­διω­τι­κών οδηγιών/περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας απο­φα­σί­στη­κε ότι ταξι­διώ­τες από τη  Νότια Αφρι­κή, το Λεσό­το, την Μπο­τσουά­να, τη Ζιμπά­μπουε, τη Ναμί­μπια και το Εσουα­τί­νι θα μπο­ρούν να ταξι­δεύ­σουν στην Ελλά­δα μόνο για σοβα­ρούς λόγους και εφό­σον έχουν εξα­σφα­λί­σει ειδι­κή άδεια. Επι­πλέ­ον θα πρέ­πει να είναι εμβο­λια­σμέ­νοι και να υπο­βλη­θούν σε τρι­πλό PCR βεβαί­ως με αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα: Ένα πριν ταξι­δέ­ψουν, ένα με την άφι­ξή τους στην Ελλά­δα και ένα ενώ θα βρί­σκο­νται σε δεκα­ή­με­ρη καρα­ντί­να. Παράλ­λη­λα, ανα­μέ­νε­ται να επα­νε­λεγ­χθούν όλα τα θετι­κά δείγ­μα­τα PCR του τελευ­ταί­ου δεκα­πεν­θη­μέ­ρου, προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί αν υπήρ­χε μετα­ξύ αυτών κάποιο της μετάλ­λα­ξης της Μπο­τσουά­νας, ώστε να γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.

Ως προς το ενδε­χό­με­νο λήψης πρό­σθε­των μέτρων προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, στα ΜΜΜ, στα σχο­λεία, εκεί δηλα­δή που ο λαός είναι εκτε­θει­μέ­νος εδώ και δύο χρό­νια, δεν γίνε­ται καμία συζή­τη­ση από την κυβέρ­νη­ση, η οποία επι­μέ­νει να μιλά­ει για παν­δη­μία ανεμ­βο­λί­α­στων και να αξιο­ποιεί το όπλο των εμβο­λια­σμών (που η ίδια υπο­νό­μευ­σε) ως άλλο­θι για να μην γίνει τίπο­τα άλλο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ήδη Ισρα­ήλ και Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο έχουν προ­χω­ρή­σει σε αυστη­ρές ταξι­διω­τι­κές οδη­γί­ες μετά τον εντο­πι­σμό της νέας μετάλλαξης.

Σημειώ­νε­ται ότι το πρώ­το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα της νέας αφρι­κα­νι­κής παραλ­λα­γής του κορο­νοϊ­ού κατα­γρά­φη­κε στο Βέλ­γιο. Πρό­κει­ται για γυναί­κα, νεα­ρής ηλι­κί­ας, η οποία εμφά­νι­σε συμ­πτώ­μα­τα 11 ημέ­ρες αφό­του είχε ταξι­δέ­ψει στην Αίγυ­πτο μέσω της Τουρκίας.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο