Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα ρατσιστική επίθεση σε 20χρονο μετανάστη — Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των ακροδεξιών

Ένας νεα­ρός μετα­νά­στης έγι­νε στό­χος ξενο­φο­βι­κών ύβρε­ων και κατό­πιν ξυλο­κο­πή­θη­κε άγρια από τρεις άνδρες στο Βίσμαρ το βρά­δυ της Τετάρ­της, επί­θε­ση που κατα­γρά­φη­κε ενώ ακό­μη η γερ­μα­νι­κή κοι­νή γνώ­μη παρα­μέ­νει σοκα­ρι­σμέ­νη από τις συνε­χι­ζό­με­νες δια­δη­λώ­σεις της άκρας δεξιάς ενα­ντί­ον των προσφύγων.

Ο 20χρονος μετα­νά­στης, η εθνι­κό­τη­τα του οποί­ου δεν διευ­κρι­νί­στη­κε, επέ­στρε­φε στο σπί­τι του με τα πόδια όταν «τον στα­μά­τη­σαν τρία πρό­σω­πα που μίλα­γαν γερ­μα­νι­κά, τα οποία τον προ­σέ­βα­λαν με ξενο­φο­βι­κό τρό­πο», ανέ­φε­ρε η αστυ­νο­μία του κρα­τι­δί­ου Μεκλεμ­βούρ­γο-Δυτι­κή Πομερανία.

Δύο από αυτούς κατό­πιν τον χτύ­πη­σαν στο πρό­σω­πο και ο τρί­τος στην πλά­τη και τα πλευ­ρά με αλυσίδα.

Οι δρά­στες συνέ­χι­σαν να χτυ­πούν το θύμα αφού είχε πέσει στο έδα­φος, πριν τρα­πούν σε φυγή.

Ο νεα­ρός έχει σπα­σμέ­νη μύτη και πολ­λά αιμα­τώ­μα­τα στο πρό­σω­πο και στο σώμα, διευ­κρί­νι­σε η αστυ­νο­μία, η οποία διε­νερ­γεί έρευνα.

Αυτή η επί­θε­ση ρατσι­στι­κού χαρα­κτή­ρα στη Βίσμαρ, στις γερ­μα­νι­κές ακτές στη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα, δια­πρά­χθη­κε την ώρα που η Γερ­μα­νία έχει βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με ογκώ­δεις δια­δη­λώ­σεις της άκρας δεξιάς σε μια άλλη πόλη της πρώ­ην ΓΛΔ, την Κέμνιτς, στη Σαξονία.

Την Κυρια­κή περί­που 800 ακρο­δε­ξιοί έκα­ναν πορεία στους δρό­μους της Κέμνιτς, σε μια περιο­χή όπου η άκρα δεξιά και οι νεο­να­ζί δια­θέ­τουν ισχυ­ρά ερεί­σμα­τα, δια­μη­νύ­ο­ντας ότι αρχί­ζουν «κυνή­γι των ξένων».

Την επο­μέ­νη, ξέσπα­σαν βίαια επει­σό­δια σε νέα συγκέ­ντρω­ση με τη συμ­με­το­χή περί­που 6.000 ακρο­δε­ξιών — πολ­λοί από αυτούς έκα­ναν τον ναζι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό — όταν βρέ­θη­καν αντι­μέ­τω­ποι με εκα­το­ντά­δες αντι­δια­δη­λω­τές, μέλη οργα­νώ­σε­ων της ριζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς, ενώ η αστυ­νο­μία δεν είχε ανα­πτύ­ξει επαρ­κή δύναμη.

Το γεγο­νός το οποίο πυρο­δό­τη­σε τις δια­δη­λώ­σεις ήταν ο φόνος ενός 35χρονου Γερ­μα­νού σε καυ­γά που ξέσπα­σε στο περι­θώ­ριο τοπι­κής γιορ­τής την Κυρια­κή. Τα κίνη­τρα δεν είναι σαφή. Η αστυ­νο­μία συνέ­λα­βε δύο εικο­σά­ρη­δες υπό­πτους, έναν Σύρο κι έναν Ιρακινό.

Έκτο­τε, η ακρο­δε­ξιά κινη­το­ποιεί­ται ενα­ντί­ον των προ­σφύ­γων και της κυβέρ­νη­σης υπό την Άγγε­λα Μέρ­κελ, στην οποία προ­σά­πτει πως επέ­τρε­ψε την έλευ­ση 1 εκα­τομ­μυ­ρί­ου και πλέ­ον αιτού­ντων άσυ­λο το 2015 και το 2016. Πολ­λοί από τους πρό­σφυ­γες και τους αιτού­ντες άσυ­λο αυτούς είναι Σύροι και Ιρα­κι­νοί. Οι υπο­στη­ρι­κτές της ακρο­δε­ξιάς φωνά­ζουν συν­θή­μα­τα όπως «έξω οι ξένοι» και «είμα­στε ο λαός».

Μιλώ­ντας σήμε­ρα στην εφη­με­ρί­δα Handelsblatt, ο αντι­πρό­ε­δρος του συν­δέ­σμου στε­λε­χών εγκλη­μα­το­λο­γι­κών υπη­ρε­σιών (BDK) εξέ­φρα­σε την άπο­ψη ότι ο ρατσι­σμός και ο αντι­ση­μι­τι­σμός έχουν πλε­όν εδραιω­θεί σε τμή­μα­τα της γερ­μα­νι­κής κοι­νω­νί­ας. Σύμ­φω­να με τον Φίντλερ, οι ακρο­δε­ξιοί δρά­στες «αισθά­νο­νται να τους στη­ρί­ζει ένα κομ­μά­τι του πλη­θυ­σμού και κατ’ αυτόν τον τρό­πο δικαιο­λο­γούν τις πρά­ξεις τους απέ­να­ντι στον εαυ­τό τους». Η πολι­τι­κή θα πρέ­πει να αντι­δρά­σει άμε­σα, τόσο στο κομ­μά­τι της κατα­στο­λής με μία αντι­με­τώ­πι­ση «σκλη­ρή, αλλά με όρους του κρά­τους δικαί­ου», όσο και στο κομ­μά­τι της πρό­λη­ψης, προει­δο­ποιεί ο αντι­πρό­ε­δρος του BDK.

Νέες δια­δη­λώ­σεις ανα­μέ­νε­ται να γίνουν σήμε­ρα και το Σάβ­βα­το ‑αυτήν την τελευ­ταία υπο­στη­ρί­ζει το ακρο­δε­ξιό, αντι­με­τα­να­στευ­τι­κό κόμ­μα Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο