Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ. 40 οι νεκροί και πάνω από 900 οι τραυματίες — Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού

Σει­σμός Αλβα­νία: Νέα σει­σμι­κή δόνη­ση μεγέ­θους 5,1 βαθ­μών της  κλί­μα­κας Ρίχτερ σημειώ­θη­κε στις 12.20 τοπι­κή η ώρα προ­κα­λώ­ντας πανι­κό στο νοσο­κο­μείο του Δυρ­ρα­χί­ου, το οποίο ήδη είχε σοβα­ρές ρωγ­μές. Οι μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις οι οποί­ες ξεπέ­ρα­σαν τις 600, προ­κα­λούν ψυχο­λο­γι­κό, αλλά και υλι­κό κόστος, καθώς πολ­λοί κάτοι­κοι φοβού­με­νοι και νέο βαρύ πλήγ­μα εγκα­τα­λεί­πουν τα σπί­τια τους, ενώ κτί­ρια που δέχτη­καν πλήγ­μα­τα καταρρέουν.

Όπως ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Αλβα­νί­ας, ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών που έλα­βαν ιατρι­κή περί­θαλ­ψη στα νοσο­κο­μεία ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε πάνω από 900, 65 από αυτούς φέρουν σοβα­ρό­τε­ρα τραύ­μα­τα και για τρεις απαι­τεί­ται εξει­δι­κευ­μέ­νη αντιμετώπιση.

Στην κωμό­πο­λη Θου­μά­να, η οποία φέρει και τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό νεκρών, 23 στο σύνο­λο των 40, συνε­χί­ζο­νται εντα­τι­κά οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό κάτω από τα ερεί­πια του τριώ­ρο­φου σπι­τιού τους της μητέ­ρας με τα τρία παι­διά της. Στο ίδιο σημείο υπάρ­χει και ένας ακό­μα συγ­γε­νής τους με ειδι­κά προ­βλή­μα­τα, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικο­γέ­νειας έχουν ανα­συρ­θεί νεκρά.

Στην επι­χεί­ρη­ση αυτή διά­σω­σης μετέ­χουν και άνδρες της ελλη­νι­κής ΕΜΑΚ, που ανα­δεί­χτη­καν η πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί στις όλες επι­χει­ρή­σεις τους εδώ στο Δυρ­ρά­χιο και Θουμάνα.

Στο μετα­ξύ, παρά τις προ­σπά­θειες που κατα­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση για να κατα­πρα­ΰ­νει το βαρύ κλί­μα, οι σει­σμό­πλη­κτοι κάτοι­κοι δια­μαρ­τύ­ρο­νται τώρα και κατά των κρα­τι­κών δομών που νομι­μο­ποί­η­σαν και επέ­τρε­ψαν να κατοι­κη­θούν κτί­ρια που δεν πλη­ρούν τις απαι­τού­με­νες στα­τι­κές προ­δια­γρα­φές, ή χτί­στη­καν σε ακα­τάλ­λη­λες περιοχές.

Ταυ­τό­χρο­να, όπως προ­κύ­πτει από τις επι­τό­πιες έρευ­νες, ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που δια­νυ­κτε­ρεύ­ουν στην ύπαι­θρο είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρος από εκεί­νους που προ­σπα­θεί να στε­γά­σει ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός. Τη δια­πί­στω­ση αυτή έκα­νε και ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός, ο οποί­ος προ­σπα­θεί να καθη­συ­χά­σει τον κόσμο με υπο­σχέ­σεις γρή­γο­ρης απο­κα­τά­στα­σης των ζημιών. Μέχρι το 2020, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, θα επου­λω­θούν όλες οι ζημιές και με καλύ­τε­ρες προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Ωστό­σο, ο ίδιος επι­σή­μα­νες παράλ­λη­λα ότι το ανοι­κο­δο­μη­τι­κό έργο για την απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών υπερ­βαί­νει κατά πολύ τις δυνα­τό­τη­τες του αλβα­νι­κού κράτους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο