Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες εκκενώσεις οικισμών στην Εύβοια όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά

Πολύ δύσκο­λη είναι σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή η κατά­στα­ση στην Εύβοια όπου ανε­ξέ­λεγ­κτη μαί­νε­ται από χθες μεγά­λη φωτιά κατα­στρέ­φο­ντας πυκνό δάσος.

Για την ασφά­λεια των κατοί­κων οι αρμό­διες αρχές έχουν προ­χω­ρή­σει από χθες στην εκκέ­νω­ση περισ­σό­τε­ρων από δέκα οικισμών.

Πρό­κει­ται για τους οικι­σμούς Ρετσι­νό­λακ­κο, Καλα­μού­δι, Χρό­νια, Σηπιά­δα, Κουρ­κου­λοί, Σκε­πα­στή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κού­λου­ρος, Μαρού­λι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.Σε εκκέ­νω­ση του χωριού Ροβιές, στην Εύβοια, προ­χώ­ρα αυτή τη στιγ­μή η αστυ­νο­μία, η περι­φέ­ρεια και ο δήμος μετά την εντο­λή που δόθη­κε από την Πυρο­σβε­στι­κή παράλ­λη­λα σε εκκέ­νω­ση προ­χώ­ρα και στο χωριό Παλαιοχώρι.

Οι Ροβιές είναι μεγά­λο παρα­θα­λάσ­σιο χωριό του Δήμου Μαντου­δί­ου-Λίμνης-Αγί­ας Άννας.

Οι κάτοι­κοι της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, πήραν νέο μήνυ­μα από το 112 να εγκα­τα­λεί­ψουν τις Ροβιές και το Παλαιο­χώ­ρι καθώς κιν­δυ­νεύ­ουν πλέ­ον άμε­σα από τα μέτω­πα της φωτιάς ενώ έχει δια­κο­πεί ο δρό­μος για την ενί­σχυ­ση των δυνά­με­ων προς Καλα­μού­δι, το Μονα­στή­ρι του Οσί­ου Δαυίδ που κιν­δυ­νεύ­ει άμε­σα αλλά και ο Δρυμώνας.

Πριν λίγο οι πυρο­σβέ­στες είδαν τερά­στιες φλό­γες να κυκλώ­νουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτω­πα της φωτιάς κινού­νται σε όλα τα σημεία ανε­ξέ­λεγ­κτα κυκλώ­νο­ντας οικι­σμούς και εγκλω­βί­ζο­ντας ανθρώ­πους και πυρο­σβέ­στες που δίνουν μία Τιτά­νια μάχη να συγκρα­τή­σουν τις φλόγες.

Τα πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα έχουν εγκλω­βι­στεί σε διά­φο­ρα σημεία καθώς έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία ανά­με­σα στα χωριά Δαμιά και Παλαιο­χώ­ρι. Τα τρία αερο­πλά­να και ένα ελι­κό­πτε­ρο συνε­χί­ζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτω­πα είναι πολ­λά. Οι εκκλή­σεις για βοή­θεια είτε με ενα­έ­ρια είτε με επί­γεια μέσα είναι συνεχείς.

Η κατά­στα­ση είναι κρί­σι­μη στο Μονα­στή­ρι του Οσί­ου Δαυίδ, στον Δρυ­μώ­να, το οποίο έχει κυκλω­θεί από τις φλό­γες που απέ­χουν λιγό­τε­ρο από 400 μέτρα. Οι μονα­χοί που είναι στο μονα­στή­ρι παρά τις εκκλή­σεις της αστυ­νο­μί­ας αλλά και των επι­τε­λών της Περι­φέ­ρειας, του Δήμου και της Πυρο­σβε­στι­κής, δεν το εγκα­τα­λεί­πουν και «θα μεί­νουν εκεί να το υπε­ρα­σπι­στούν» όπως δηλώ­νουν, ενώ μαζί τους βρί­σκο­νται και κάτοι­κοι της περιο­χής που πηγαί­νουν για συμπαράσταση.

«Η κατά­στα­ση είναι πολύ δύσκο­λη. Οι φλό­γες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευ­κό­φυ­τη περιο­χή έχουν κυκλώ­σει τον μονα­στή­ρι. Μας πνί­γουν οι καπνοί πλέ­ον. Είναι εφιαλ­τι­κές οι εικό­νες. Μέχρι στιγ­μής δεν έχει φανεί αερο­πλά­νο για να κάνει ρίψεις νερού», σημειώ­νει ο ηγού­με­νος της μονής, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συγκε­κρι­μέ­νο μέτω­πο της φωτιάς είναι από τα πλέ­ον επι­κίν­δυ­να καθώς κινεί­ται απει­λη­τι­κά και προς το μονα­στή­ρι αλλά και στην περιο­χή Δρυ­μώ­νας που έχει εκκε­νω­θεί. Οι πυρο­σβέ­στες με μεγά­λα οχή­μα­τα έχουν στή­σει μία ζώνη άμυ­νας γύρω από το μονα­στή­ρι καΙ προ­σπα­θούν να κρα­τή­σουν τις φλό­γες μακριά.

Την ίδια στιγ­μή χτύ­πη­σαν πάλι οι καμπά­νες στο χωριό Κουρ­κου­λοί, που είχε εκκε­νω­θεί από χθες, καθώς οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις που υπήρ­ξαν δημιούρ­γη­σαν ένα πολύ μεγά­λο μέτω­πο που κινεί­ται απει­λη­τι­κά στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή έτσι η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει κρί­σι­μη και για το χωριό.

Στην περιο­χή επι­χει­ρούν το ρωσι­κό αερο­σκά­φος Β‑200 όπως επί­σης ένα ελι­κό­πτε­ρο και 3 αερο­σκά­φη τύπου PZL ενώ ανα­μέ­νο­νται ενι­σχύ­σεις και από αερο­σκά­φη τύπου Κάναντερ.

Εξάλ­λου, μεγά­λες δια­στά­σεις έχει πάρει και το μετώ­πιο στο Καλα­μού­δι μετά τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις που υπήρ­ξαν, και απει­λεί και το χωριό.

«Η κατά­στα­ση δια­μορ­φώ­νε­ται με το πλέ­ον εφιαλ­τι­κό σενά­ριο. Δύο κύρια μέτω­πα ανε­ξέ­λεγ­κτα πλέ­ον και πολ­λά μικρό­τε­ρα αλλά και πλή­ρη αδυ­να­μία να αντι­δρά­σου­με και από τον αέρα αλλά και με τις επί­γειες δυνά­μεις. Οι τερά­στιες φλό­γες απει­λούν τα πάντα», σημειώ­νει ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, Δημή­τρης Βουρ­δά­νος που μαζί με τον περι­φε­ρειάρ­χη, Φάνη Σπα­νό, βρί­σκο­νται στον Δρυ­μώ­να και στο μονα­στή­ρι του Οσί­ου Δαυίδ προ­σπα­θώ­ντας και να πεί­σουν τους μονα­χούς να απο­μα­κρυν­θούν, αλλά και να συντο­νί­σουν τις τελευ­ταί­ες προ­σπά­θειες για να σωθεί το ιστο­ρι­κό μοναστήρι.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο