Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα στα νησιά ενάντια στο όργιο βίας και στις κλειστές δομές

Με νέες συγκε­ντρώ­σεις σήμε­ρα, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο απα­ντούν κάτοι­κοι, σωμα­τεία και φορείς των νησιών στην άνευ προη­γου­μέ­νου κρα­τι­κή κατα­στο­λή βάρ­βα­ρη σε βάρος τους επει­δή αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στη δημιουρ­γία κλει­στών φυλα­κών για τους πρό­σφυ­γες — μετα­νά­στες και ζητούν τον απε­γκλω­βι­σμό των χιλιά­δων ξερι­ζω­μέ­νων από τη χώρα.

Χθες Χίος και Λέσβος έζη­σαν πρω­τό­γνω­ρες κατα­στά­σεις. Μετά την από­βα­ση της πολυ­πλη­θούς δύνα­μης κατα­στο­λής ακο­λού­θη­σε ένα κρε­σέ­ντο αστυ­νο­μι­κής βίας κατ’ εντο­λή της κυβέρ­νη­σης που κάνει επί­δει­ξη πυγ­μής και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας στην υλο­ποί­η­ση των απάν­θρω­πων επι­λο­γών της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Στη Λέσβο το Παλ­λε­σβια­κό Εργα­τι­κό Κέντρο έχει κηρύ­ξει νέα 24ωρη απερ­γία για σήμε­ρα. Χθες,με χημι­κά, χει­ρο­βομ­βί­δες κρό­του λάμ­ψης, αλλά και ρίψεις νερού από την «αύρα», οι δυνά­μεις κατα­στο­λής επι­χεί­ρη­σαν να δια­λύ­σουν την μεγά­λη πορεία που διορ­γά­νω­σε το από­γευ­μα της Τρί­της, το Παλ­λε­σβια­κό Εργα­τι­κό Κέντρο στο Μαντα­μά­δο, σε συνέ­χεια της πρω­ι­νής μαζι­κής και μαχη­τι­κής απερ­για­κής κινητοποίησης.

Στη Χίο το Νομαρ­χια­κό Τμή­μα της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύ­ξει 24ωρη Απερ­γία για όλους τους εργα­ζό­με­νους στον δημό­σιο τομέα την Τετάρ­τη 26 Φλε­βά­ρη και σε συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην πλα­τεία Βου­να­κί­ου στις 11.00 π.μ. Στη συγκέ­ντρω­ση καλεί και το Σωμα­τείο Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Χίου

Χθες το πρωί οι κάτοι­κοι βίω­σαν την κρα­τι­κή κατα­στο­λή με επι­θέ­σεις των ΜΑΤ κατά των συγκε­ντρώ­σε­ων των κατοί­κων του νησιού. Το από­γευ­μα το σκη­νι­κό της κατα­στο­λής, επα­να­λή­φθη­κε και στο Βρο­ντά­δο, όπου μια γυναί­κα και ένα κορί­τσι τραυ­μα­τί­στη­καν. Συγκέ­ντρω­ση κατά της κρα­τι­κής κατα­στο­λής έγι­νε στην κεντρι­κή πλατεία.

Στη Λήμνο, συγκέ­ντρω­ση στο λιμά­νι της Μύρι­νας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το Παράρ­τη­μα Λήμνου του Παλ­λε­σβια­κού Εργα­τι­κού Κέντρου και το Νομαρ­χια­κό Τμή­μα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Στην Σάμο από τα ξημε­ρώ­μα­τα κάτοι­κοι του νησιού αλλά και μηχα­νή­μα­τα των δήμων, είχαν στή­σει μπλό­κο στο εργο­τά­ξιο ‑στη δια­σταύ­ρω­ση του δρό­μου- στη θέση Ζερ­βού. Στο σημείο αυτό ήδη κατα­σκευά­ζε­ται το ΚΥΤ που είχε απο­φα­σί­σει η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και επε­κτεί­νει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με την επί­τα­ξη. Απο­τέ­λε­σμα της κινη­το­ποί­η­σης ήταν να στα­μα­τή­σουν οι σχε­τι­κές εργασίες.

To Εργα­τι­κό Κέντρο Σάμου, κήρυ­ξε τετρά­ω­ρη στά­ση εργα­σί­ας, από τις 12 το μεση­μέ­ρι έως και τις 4 το από­γευ­μα για σήμε­ρα Τετάρ­τη 26 Φλε­βά­ρη και καλεί σε συγκέ­ντρω­ση στις 12.30 το μεση­μέ­ρι στην πλα­τεία Πυθα­γό­ρα, τους εργα­ζό­με­νους και τον σαμιώ­τι­κο λαό. Στά­ση εργα­σί­ας, από τις 12 το μεση­μέ­ρι μέχρι το τέλος του ωρα­ρί­ου κήρυ­ξε η ΑΔΕΔΥ μετά από αίτη­μα του Νομαρ­χια­κού Τμή­μα­τος Σάμου το οποίο καλεί στη συγκέντρωση.

Στην Αθή­να, συγκέ­ντρω­ση διορ­γα­νώ­νει σήμε­ρα Τετάρ­τη 26 Φλε­βά­ρη στις 6 το από­γευ­μα στη Βου­λή η Ομο­σπον­δία Λεσβια­κών Συλ­λό­γων Αττι­κής και άλλοι σύλ­λο­γοι νησιωτών.

Το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύν­θου κατα­δι­κά­ζει τη βάρ­βα­ρη επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης κατά του λαού της Μυτι­λή­νης και της Χίου.

Τα αιτήματα των συγκεντρώσεων

Να απο­σύ­ρει αμέ­σως τώρα η κυβέρ­νη­ση τις δυνά­μεις κατα­στο­λής από τα νησιά.

Απε­γκλω­βι­σμός προ­σφύ­γων και μετα­να­στών από τα νησιά και τη χώρα.

Κλεί­σι­μο όλων των hot spots ανοι­κτών και κλει­στών — κανέ­να νέο hot spot.

Να μετα­φέ­ρο­νται οι αιτού­ντες άσυ­λο στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα, σε δημό­σιους, ανοι­χτούς και αξιο­πρε­πείς χώρους φιλο­ξε­νί­ας και στη συνέ­χεια, με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες, στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους. Όλη η δια­δι­κα­σία, καθώς και η πρό­σβα­ση στην υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη και εκπαί­δευ­ση να είναι στην απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους, χωρίς την εμπλο­κή ΜΚΟ.

Να καταρ­γη­θεί η συμ­φω­νία Ελλά­δας — Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης — Τουρ­κί­ας και όποια άλλη συν­θή­κη τους εγκλω­βί­ζει στα νησιά και τη χώρα.

Να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% οι κάτοι­κοι που έχουν υπο­στεί ζημιές από τις συνέ­πειες του μαζι­κού εγκλωβισμού.

Να απορ­ρο­φη­θούν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι των hot spots ως μόνι­μο προ­σω­πι­κό σε κρα­τι­κές δομές, δήμους και περι­φέ­ρειες, με βάση και τον τόπο κατοι­κί­ας τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο