Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Κούβας — Μπάιντεν δηλώνει ότι “αυτή είναι μόνο η αρχή”! …

Σε νέες κυρώ­σεις κατά της Κού­βας προ­χω­ρά η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν, καθώς κλι­μα­κώ­νει το νέο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχέ­διο ενά­ντια στην Κού­βα και τον λαό της, με στό­χο την ανα­τρο­πή των κατα­κτή­σε­ών του και της εξου­σί­ας του.

«Θα υπάρ­ξουν επι­πλέ­ον» κυρώ­σεις κατά της Κού­βας αν το καθε­στώς δεν αλλά­ξει «δρα­στι­κά» τη συμπε­ρι­φο­ρά του, διε­μή­νυ­σε ο Τζο Μπάι­ντεν, με πρό­σχη­μα την «κατα­στο­λή των δια­δη­λώ­σε­ων» στην Κού­βα, ενώ η Ουά­σιγ­κτον επέ­βα­λε κυρώ­σεις εις βάρος δύο ανώ­τε­ρων αξιω­μα­τού­χων της κου­βα­νι­κής αστυνομίας.

Σε συνά­ντη­ση με μέλη της κου­βα­νι­κής κοι­νό­τη­τας ο Μπάι­ντεν είπε ότι έδω­σε εντο­λή στα υπουρ­γεία Οικο­νο­μι­κών και Εξω­τε­ρι­κών να του ανα­φέ­ρουν σε ένα μήνα για το πώς θα επι­τρέ­ψουν στους Αμε­ρι­κα­νούς να στέλ­νουν εμβά­σμα­τα σε Κου­βα­νούς στο νησί, “χωρίς …να επω­φε­λεί­ται το καθεστώς”.

Ερω­τη­θείς για άλλα παρό­μοια τιμω­ρη­τι­κά μέτρα, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος απά­ντη­σε «Θα υπάρ­ξουν επι­πλέ­ον, εκτός εάν συμ­βεί μια δρα­στι­κή αλλα­γή στην Κού­βα, την οποία δεν περιμένω».

Ο Μπάι­ντεν διέ­τα­ξε επί­σης τα Υπουρ­γεία Οικο­νο­μι­κών και Εξω­τε­ρι­κών να βρουν τρό­πο — εντός ενός μήνα, για το πώς μπο­ρούν Αμε­ρι­κα­νούς να στέλ­νουν εμβά­σμα­τα σε Κου­βα­νούς χωρίς να επω­φε­λη­θεί η κου­βα­νι­κή κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ επέ­βα­λαν κυρώ­σεις στην κου­βα­νι­κή αστυ­νο­μία και –ονο­μα­στι­κά σε δύο από τους ηγέ­τες της την Παρα­σκευή 30–7 ως απά­ντη­ση στην κατα­στο­λή των δια­δη­λω­τών από την κυβέρ­νη­ση της Αβά­νας και ο πρό­ε­δρος Joe Biden υπο­σχέ­θη­κε στους Κου­βα­νο­α­με­ρι­κα­νούς ηγέ­τες ότι θα ανα­λη­φθούν περαι­τέ­ρω ενέργειες.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών δήλω­σε ότι οι κυρώ­σεις, οι οποί­ες φαί­νε­ται να ήταν σε μεγά­λο βαθ­μό συμ­βο­λι­κές, ήταν μια αντί­δρα­ση σε «ενέρ­γειες για την κατα­στο­λή των ειρη­νι­κών και δημο­κρα­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων στην Κού­βα που ξεκί­νη­σαν στις 11 Ιουλίου».

Η συνά­ντη­σή τους έγι­νε καθώς η «πολι­τι­κά σημα­ντι­κή κοι­νό­τη­τα» ζήτη­σε περισ­σό­τε­ρη υπο­στή­ρι­ξη για τις δια­δη­λώ­σεις στην Κού­βα, οι οποί­ες αντι­προ­σω­πεύ­ουν τη μεγα­λύ­τε­ρη αντι­κυ­βερ­νη­τι­κή δια­δή­λω­ση στο νησί που κυβερ­νούν κομ­μου­νι­στές εδώ και δεκαετίες.

«Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ανα­λαμ­βά­νουν συντο­νι­σμέ­νη δρά­ση για να προ­ω­θή­σουν την υπό­θε­ση του κου­βα­νι­κού λαού», είπε ο Μπάιντεν.

Οι δια­δη­λώ­σεις ‑συνε­χί­ζει η forbes, ξέσπα­σαν εν μέσω της χει­ρό­τε­ρης οικο­νο­μι­κής κρί­σης της Κού­βας από την πτώ­ση της πρώ­ην συμ­μά­χου της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και της αύξη­σης ρεκόρ των λοι­μώ­ξε­ων από κορονοϊό.

Χιλιά­δες βγή­καν στους δρό­μους, θυμω­μέ­νοι από τις ελλεί­ψεις βασι­κών αγα­θών, τους περιο­ρι­σμούς στις πολι­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες και τον χει­ρι­σμό της παν­δη­μί­ας από τις αρχές.

Ο Κου­βα­νός πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντιαζ-Κανέλ κατη­γό­ρη­σε για την ανα­τα­ρα­χή στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, οι οποί­ες τα τελευ­ταία χρό­νια ενί­σχυ­σαν το εμπο­ρι­κό εμπάρ­γκο επί δεκα­ε­τί­ες στο νησί. Ο ίδιος είπε ότι πολ­λοί δια­δη­λω­τές ήταν καλό­βου­λοι αλλά χει­ρα­γω­γού­νται από εκστρα­τεί­ες κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης οργα­νω­μέ­νες από την Ουάσινγκτον.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών των ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σε κυρώ­σεις ενα­ντί­ον του κου­βα­νι­κού υπουρ­γού Άμυ­νας και μιας μονά­δας ειδι­κών δυνά­με­ων του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, λόγω καταγ­γε­λιών για παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην κατα­στο­λή που ακο­λού­θη­σε τις δια­δη­λώ­σεις, στις οποί­ες συνε­λή­φθη­σαν εκα­το­ντά­δες ακτιβιστές.

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες στη συνά­ντη­ση περι­λάμ­βα­ναν τον Yotuel Romero, μου­σι­κό hip hop και συγ­γρα­φέα του “Patria y Vida”, ένα τρα­γού­δι που έγι­νε ύμνος των δια­δη­λω­τών την Ana Sofía Peláez, ιδρυ­τή του Miami Freedom Project και τον πρώ­ην δήμαρ­χος του Μαϊ­ά­μι, Manny Díaz.

Οι 1,5 εκα­τομ­μύ­ρια Κου­βα­νο­α­με­ρι­κα­νοί της Φλό­ρι­ντα ψήφι­σαν μαχη­τι­κά τον Ρεπου­μπλι­κα­νό Τραμπ στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2020 και η ανά­κτη­ση της υπο­στή­ρι­ξής τους είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας για το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα του Μπάι­ντεν για τις εκλο­γές του 2024.

Ο Μπάι­ντεν είπε επί­σης ότι η κυβέρ­νη­σή του αξιο­λο­γεί «όλες τις δια­θέ­σι­μες επι­λο­γές» για να παρά­σχει στους Κου­βα­νούς «σωστή πρό­σβα­ση» στο δια­δί­κτυο και να τους βοη­θή­σει να «παρα­κάμ­ψουν» τη λογοκρισία.

Καρ­μπόν ειδή­σεις από Deutsche Welle, CNN, APN, κλπ. διε­θνή αστι­κά ΜΜΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο