Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες μεθόδους καταστολής ανακοινώνει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Μεθό­δους κατα­στο­λής ανα­κοι­νώ­νει, για άλλη μια φορά, η κυβέρ­νη­ση. Έτσι, την Πέμ­πτη ο υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης, Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, θα παρου­σιά­σει, σε δια­δι­κτυα­κή συνέ­ντευ­ξη Τύπου, το νέο επι­χει­ρη­σια­κό δόγ­μα που αφο­ρά στις δια­δη­λώ­σεις. Υλο­ποιώ­ντας τον κυβερ­νη­τι­κό νόμο για το χτύ­πη­μα του δικαιώ­μα­τος στη δια­δή­λω­ση, ο υπουρ­γός θα ανα­κοι­νώ­σει το νέο εθνι­κό σχέ­διο δια­χεί­ρι­σης συνα­θροί­σε­ων, όπως έχει ονο­μά­σει η κυβέρ­νη­ση τις νέες μεθό­δους κατα­στο­λής. Στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου θα συμ­με­τά­σχουν ο υφυ­πουρ­γός Δημό­σιας Τάξης, Ε. Οικο­νό­μου, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Δημό­σιας Τάξης, Κ. Τσου­βά­λας και ο αρχη­γός της ΕΛ.ΑΣ. αντι­στρά­τη­γος Μ. Καραμαλάκης.

«Στρωμένο» έδαφος

Από την αρχή του χρό­νου ο Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης έχει «στρώ­σει» το έδα­φος με δηλώ­σεις και συνε­ντεύ­ξεις του περι­γρά­φο­ντας το νέο δόγ­μα. Ανα­φε­ρό­με­νος στην ομά­δα «ΟΔΟΣ», που θεω­ρεί­ται από την κυβέρ­νη­ση ως… ήπιας αστυ­νό­μευ­σης, την ώρα που ο «πέλε­κυς» του νόμου για τις δια­δη­λώ­σεις είναι βαρύς, αφού ‑πέρα από τα ΜΑΤ και την ΥΜΕΤ- και η ομά­δα αυτή θα ασχο­λεί­ται με τις συγκε­ντρώ­σεις, είχε προ­α­ναγ­γεί­λει αλλα­γές στη χρή­ση των χημι­κών και την προ­τί­μη­ση …ηπιό­τε­ρων μέσων για τη διά­λυ­ση των συγκε­ντρώ­σε­ων, μετα­ξύ των οποί­ων η χρή­ση νερού από τα υδρο­βό­λα οχή­μα­τα της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα υδροβόλα οχήματα

Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, η ΕΛ.ΑΣ. ανα­μέ­νε­ται να προ­μη­θευ­τεί άλλα τρία, μικρό­τε­ρα υδρο­βό­λα οχή­μα­τα, τα οποία θα προ­στε­θούν στα πέντε υπάρ­χο­ντα. Η προ­μή­θεια του πρώ­του είχε γίνει το 2009 και των υπό­λοι­πων το 2012. Οι εκτο­ξευ­τές νερού, δεν είναι …νερο­πί­στο­λα, ενώ δεν είναι τόσο «αθώ­οι» αφού σε τυχόν λάθος στη ρύθ­μι­ση της πίε­σης του νερού, μπο­ρεί να προ­κλη­θούν τραυ­μα­τι­σμοί. Η πίε­ση του νερού που εκτο­ξεύ­ει είναι τόση που μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει κατάγ­μα­τα ή άλλο σοβα­ρό τραυ­μα­τι­σμό. Η πίε­ση του νερού είναι ιδιαί­τε­ρα μεγά­λη και η λάθος ρύθ­μι­σή της δεν απο­κλεί­ε­ται να απο­βεί ακό­μα και μοι­ραία. Επι­χει­ρεί από τα δέκα μέτρα και στο νερό που εκτο­ξεύ­ει κατά του πλή­θους μπο­ρεί να έχει εγχυ­θεί δακρυ­γό­νο αέριο ή σπρέι πιπεριού.

Τα τεχνι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά του πρώ­του, του «Αία­ντα», που είναι το μεγα­λύ­τε­ρο σε όγκο, είναι ότι δια­θέ­τει κανό­νι εκτό­ξευ­σης νερού, σύστη­μα αυτο­πυ­ρό­σβε­σης, ειδι­κό εκτο­ξευ­τή­ρα χημι­κών και δακρυ­γό­νων, υπερ­σύγ­χρο­νη κάμε­ρα η οποία κατα­γρά­φει τα πάντα και βοη­θά­ει τους χει­ρι­στές του να απο­μα­κρυν­θούν από σημείο επει­σο­δί­ων ακό­μα και αν δεν έχουν καλή οπτι­κή από το παρ­μπρίζ, ειδι­κές προ­στα­τευ­τι­κές επι­φά­νειες και πτύο απο­μά­κρυν­σης εμπο­δί­ων όπως τα οδο­φράγ­μα­τα. Σε κάθε «επέ­λα­σή» του ο «Αία­ντας» συνο­δεύ­ε­ται πάντα από δυο διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ (μια δεξιά και μια αρι­στε­ρά του οχή­μα­τος). Η ισραη­λι­νή εται­ρεία που κατα­σκεύ­α­σε τον «Αία­ντα» είναι η «Beit Alfa Technologies Ltd» (BAT), η οποία του έδω­σε την κωδι­κή ονο­μα­σία RCU-6000, για τους 6 τόνους νερού που μπο­ρεί να μετα­φέ­ρει. Σύμ­φω­να με την BAT, τα RCU-6000 έχουν τρία προ­γράμ­μα­τα «βολής»: Σύντο­μων «παλ­μών», μακρύ­τε­ρων και ένα πρό­γραμ­μα διαρ­κούς ρίψης.

Θα συνεχίσουν τα δακρυγόνα

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό, πάντως, είναι πως ο Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης σε δημο­σιο­γρα­φι­κή ερώ­τη­ση, σε συνέ­ντευ­ξή του στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό «Παρα­πο­λι­τι­κά», «Άρα θα τελειώ­σουν τα χημι­κά τη νέα χρο­νιά;», είπε ότι «όχι, είναι υπερ­βο­λή να το πω αυτό, αλλά δεν θα χρη­σι­μο­ποιού­νται για “ψύλ­λου πήδη­μα” όπως γίνε­ται αυτή τη στιγ­μή». Με άλλα λόγια, θα χρη­σι­μο­ποιού­νται συχνά σε δια­δη­λώ­σεις του λαϊ­κού κινή­μα­τος που δεν γίνο­νται, βέβαια, για «ψύλ­λου πήδη­μα». Άλλω­στε, εφαρ­μο­γή αυτού του επι­χει­ρη­σια­κού δόγ­μα­τος ήταν και η επί­θε­ση των ΜΑΤ με όλα τα μέσα στα μπλοκ του ΚΚΕ στις 17 Νοέμβρη.

Ο υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης έχει πει πως η χρή­ση καμε­ρών για την κατα­γρα­φή πορειών και συγκε­ντρώ­σε­ων από αστυ­νο­μι­κούς έχει πάρει την έγκρι­ση από το ΣτΕ και την Αρχή Προ­στα­σί­ας Προ­σω­πι­κών Δεδο­μέ­νων. Μάλι­στα, όπως δήλω­σε, πριν ξεκι­νή­σει η βιντε­ο­σκό­πη­ση, θα ενη­με­ρώ­νο­νται οι πολί­τες, ενώ το υλι­κό θα δια­τη­ρεί­ται στα αρχεία «ανά­λο­γα με τη σοβα­ρό­τη­τα της υπό­θε­σης». Για τις κάμε­ρες, οι οποί­ες ήδη έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί, ο υπουρ­γός έχει διευ­κρι­νί­σει πως οι κάμε­ρες των ΜΑΤ θα είναι σε κοντά­ρι. «Σκε­φτεί­τε ένα κοντά­ρι που θα κρα­τά­ει ένας αστυ­νο­μι­κός ο οποί­ος θα κάνει αυτή τη δου­λειά και μόνο. Θα ανα­κοι­νώ­νε­ται εκεί­νη την ώρα στους δια­δη­λώ­νο­ντες ότι αρχί­ζει η βιντε­ο­σκό­πη­ση και αυτό το υλι­κό θα πηγαί­νει σε μια ψηφια­κή απο­θή­κη. Το υλι­κό θα χρη­σι­μο­ποιεί­ται με εντο­λή του εισαγ­γε­λέα όταν πρό­κει­ται να προ­κύ­ψει μια δικο­γρα­φία. Έχου­με πάρει το ΟΚ από την Αρχή Προ­στα­σί­ας Προ­σω­πι­κών Δεδομένων».

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο