Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες προκλήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας

Η Ουά­σινγ­κτον διέ­τα­ξε την Πέμ­πτη την απέ­λα­ση από τις ΗΠΑ δύο μελών της κου­βα­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας στα Ηνω­μέ­να Έθνη και περιό­ρι­σε στο Μαν­χά­ταν τις μετα­κι­νή­σεις στα υπό­λοι­πα μέλη της κου­βα­νι­κής απο­στο­λής, προ­κα­λώ­ντας την έντο­νη κατα­δί­κη της Αβάνας.

Τέσ­σε­ρις μέρες πριν από την ετή­σια Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών στη Νέα Υόρ­κη, όπου θα συγκε­ντρω­θούν παγκό­σμιοι ηγέ­τες, το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ κατη­γό­ρη­σε δύο Κου­βα­νούς διπλω­μά­τες ότι απο­πει­ρά­θη­καν να «διε­ξα­γά­γουν επι­χει­ρή­σεις επιρ­ρο­ής» επι­βλα­βείς για την εθνι­κή ασφά­λεια των ΗΠΑ.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών δεν έδω­σε διευ­κρι­νί­σεις για τις κατη­γο­ρί­ες, ούτε έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα τα ονό­μα­τα των διπλω­μα­τών. Ο Κου­βα­νός Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μπρού­νο Ροντρί­γκεζ, χαρα­κτή­ρι­σε χυδαία συκο­φα­ντία την κατη­γο­ρία πως οι Κου­βα­νοί πραγ­μα­το­ποί­η­σαν ενέρ­γειες ασύμ­βα­τες με το διπλω­μα­τι­κό τους καθε­στώς. Σε ανάρ­τη­ση στο Τwitter έγρα­ψε πως «η απέ­λα­ση… έχει στό­χο να προ­κα­λέ­σει διπλω­μα­τι­κή κλι­μά­κω­ση που μπο­ρεί να οδη­γή­σει στο κλεί­σι­μο των διμε­ρών πρε­σβειών, να σφί­ξει περαι­τέ­ρω τον (αμε­ρι­κα­νι­κό) απο­κλει­σμό και να  δημιουρ­γή­σει εντά­σεις μετα­ξύ των δύο χωρών».

Η εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, Μόρ­γκαν Ορτέι­γκους, τόνι­σε ότι οι μετα­κι­νή­σεις των άλλων μελών της κου­βα­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας θα περιο­ρι­στούν «επί της ουσί­ας» στο νησί του Μανχάταν.

Με βάση τη «Συμ­φω­νία Έδρας» των Ηνω­μέ­νων Εθνών του 1947 (headquarters agreement), οι ΗΠΑ έχουν τη γενι­κή υπο­χρέ­ω­ση να επι­τρέ­πουν σε ξένους διπλω­μά­τες την πρό­σβα­ση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ωστό­σο, η Ουά­σινγ­κτον υπο­στη­ρί­ζει ότι μπο­ρεί να αρνη­θεί την έκδο­ση θεω­ρή­σε­ων εισό­δου για λόγους «ασφα­λεί­ας, τρο­μο­κρα­τί­ας και εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής». Το περι­στα­τι­κό είναι η τελευ­ταία ένδει­ξη της αύξη­σης της επι­θε­τι­κό­τη­τας των ΗΠΑ ένα­ντι της Κού­βας επί της προ­ε­δρί­ας Τραμπ, η οποία κλι­μα­κώ­θη­κε λόγω της στή­ρι­ξης της Κού­βας στον σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας, Νικο­λάς Μαδού­ρο, που η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση του Προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ προ­σπα­θεί να ανατρέψει.

Η κυβέρ­νη­ση Τραμπ απέ­λα­σε τον Σεπτέμ­βριο του 2017 δεκα­πέ­ντε Κου­βα­νούς διπλω­μά­τες έπει­τα από «προ­βλή­μα­τα υγεί­ας» που προ­κλή­θη­καν στο αμε­ρι­κα­νι­κό διπλω­μα­τι­κό προ­σω­πι­κό στην Αβά­να, τα οποία οι ΗΠΑ θεώ­ρη­σαν «επι­θέ­σεις». Επρό­κει­το όμως για ενο­χλή­σεις από το τρα­γού­δι του γρύ­λου των Αντι­λών όπως απε­κά­λυ­ψε η επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να στα πανε­πι­στή­μια του Μπέρ­κλεϊ στην Καλι­φόρ­νια και Λίν­κολν στη Βρετανία.

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο