Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία — Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών

Νέα ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση 7,7 Ρίχτερ τάρα­ξε την κεντρι­κή Τουρ­κία στις 12:24 (ώρα Ελλά­δος). Το επί­κε­ντρο εντο­πί­ζε­ται 13 χλμ νοτί­ως της πόλης Ελμπιστάν.Ο σει­σμός έγι­νε αισθη­τός σε ένα μεγά­λο γεω­γρα­φι­κό τόξο, ενώ υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για πλήγ­μα­τα ακό­μα και στην πρω­τεύ­ου­σα της Συρί­ας, Δαμασκό.

Η νέα αυτή ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση σημειώ­θη­κε περί­που 100 χιλιό­με­τρα βορεί­ως του πρω­ι­νού σεισμού.

Ακο­λού­θη­σε ‑12 λεπτά αργό­τε­ρα- ισχυ­ρός μετα­σει­σμός εντά­σε­ως 6 Ρίχτερ.

Η σει­σμι­κή δόνη­ση 7,8 βαθ­μών, που έπλη­ξε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα την Τουρ­κία και τη Συρία , στοί­χι­σε τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 1.200 ανθρώ­πους και εκτε­τα­μέ­νες υλι­κές κατα­στρο­φές, σύμ­φω­να με τους μέχρι τώρα απο­λο­γι­σμούς, που δεν στα­μα­τούν να επι­δει­νώ­νο­νται με μεγά­λη ταχύτητα.

Η εκτί­μη­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού Γεω­λο­γι­κού Ινστι­τού­του είναι τρο­μα­κτι­κή αφού προ­βλέ­πει περί τους 10.000 νεκρούς σε Συρία και Τουρκία.

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν δήλω­σε ότι ο αριθ­μός των νεκρών από τον σει­σμό στην Τουρ­κία έχει ανέ­βει σε 912, ενώ ο απο­λο­γι­σμός των τραυ­μα­τιών ανέρ­χε­ται σε 5.383. Τόνι­σε μάλι­στα ότι πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στρο­φή στη χώρα από το 1939.

Η υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών της χώρας (AFAD) έκα­νε λόγο για περί­που 1.800 κτί­ρια που έχουν καταρ­ρεύ­σει, εγεί­ρο­ντας φόβους πως ο απο­λο­γι­σμός θα γίνει ακό­μα πιο βαρύς.

«Δεν μπο­ρού­με να προ­βλέ­ψου­με πόσο θα αυξη­θεί ο απο­λο­γι­σμός των θανά­των καθώς προ­χω­ρούν οι επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης», είπε ο Ερντογάν.

Στο μετα­ξύ του­λά­χι­στον 592 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σει­σμό στη γει­το­νι­κή Συρία, σύμ­φω­να με το συρια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας και τους δια­σώ­στες στις περιο­χές που ελέγ­χο­νται από τους αντάρτες.

Βάσει των στοι­χεί­ων του συρια­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, τα οποία μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο SANA, 371 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί στις περιο­χές που βρί­κο­νται υπό τον έλεγ­χο της Δαμα­σκού και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Παράλ­λη­λα τα Λευ­κά Κρά­νη, οι δια­σώ­στες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις περιο­χές της βόρειας Συρί­ας οι οποί­ες ελέγ­χο­νται από τους αντάρ­τες έχουν κατα­γρά­ψει του­λά­χι­στον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

Αεροδιάδρομος έρευνας και διάσωσης

Οι τουρ­κι­κές ένο­πλες δυνά­μεις δημιούρ­γη­σαν αερο­διά­δρο­μο για να μπο­ρέ­σουν οι ομά­δες έρευ­νας και διά­σω­σης να φτά­σουν στη ζώνη που επλή­γη από τον ισχυ­ρό σει­σμό στη νότια Τουρ­κία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

«Κινη­το­ποι­ή­σα­με τα αερο­πλά­να μας για να στεί­λου­με ιατρι­κές ομά­δες, ομά­δες έρευ­νας και διά­σω­σης και τα οχή­μα­τά τους στην ζώνη που επλή­γη από τον σει­σμό», σημεί­ω­σε ο υπουρ­γός Άμυ­νας Χου­λου­σί Ακάρ, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου του.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο