Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος κοροναϊός: Οι χώρες και οι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα

Ακο­λου­θεί κατά­λο­γος των χωρών και των περιο­χών όπου έχουν εντο­πι­στεί κρού­σμα­τα της ασθέ­νειας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός της ίδιας οικο­γέ­νειας με αυτόν που προ­κα­λεί το Σοβα­ρό Οξύ Ανα­πνευ­στι­κό Σύν­δρο­μο (ΣΟΑΣ), αφό­του εμφα­νί­στη­κε στην κινε­ζι­κή πόλη Ουχάν και άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται τον Δεκέμβριο.

Κίνα

Έχουν επι­βε­βαιω­θεί 2.744 κρού­σμα­τα και 80 θάνα­τοι, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε σήμερα.

Οι 24 νέοι θάνα­τοι κατα­γρά­φη­καν στην επαρ­χία Χου­μπέι, εστία της μόλυν­σης. Κανέ­νας νέος θάνα­τος δεν ανα­φέρ­θη­κε εκτός αυτής της περιοχής.

Χθες Κυρια­κή ανα­φέρ­θη­κε ο πρώ­τος θάνα­τος στη Σαγκάη, αυτός ενός 88χρονου άνδρα.

Έξι κρού­σμα­τα κατα­γρά­φη­καν στην αυτό­νο­μη περιο­χή του Χονγκ Κονγκ. Πολ­λοί από τους ανθρώ­πους αυτούς είχαν ταξι­δέ­ψει στην Ουχάν.

Πέντε κρού­σμα­τα έχουν ανα­φερ­θεί στην αυτό­νο­μη περιο­χή του Μακάο, το πρώ­το την 22η Ιανουα­ρί­ου. Επρό­κει­το για μια επι­χει­ρη­μα­τία 52 ετών που είχε φθά­σει με τρέ­νο τρεις ημέ­ρες νωρί­τε­ρα από την πόλη Τζουχάι.

Ταϊλάνδη

Πέντε κρού­σμα­τα.

Πρό­κει­ται για τέσ­σε­ρις Κινέ­ζους από την Ουχάν και μια Ταϊ­λαν­δή που είχε ταξι­δέ­ψει στην πόλη αυτή.

Στην Ταϊ­λάν­δη ανα­φέρ­θη­κε το πρώ­το κρού­σμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.

ΗΠΑ

Πέντε κρού­σμα­τα.

Πρό­κει­ται για πέντε ανθρώ­πους που έχουν μολυν­θεί και βρί­σκο­νται στην Καλι­φόρ­νια, στην Αρι­ζό­να, στο Ιλι­νόι και στην Ουά­σινγ­κτον. Όλοι τους είχαν ταξι­δέ­ψει στην Ουχάν, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Αυστραλία

Τέσ­σε­ρα κρούσματα.

Επι­βε­βαιώ­θη­καν την 25η Ιανουα­ρί­ου. Ο πρώ­τος ασθε­νής αφί­χθη από την Ουχάν στη Μελ­βούρ­νη μία εβδο­μά­δα νωρί­τε­ρα. Οι άλλοι τρεις είχαν ταξι­δέ­ψει πρό­σφα­τα στην Κίνα.

Μαλαισία

Τέσ­σε­ρα κρούσματα.

Πρό­κει­ται για τέσ­σε­ρις Κινέ­ζους από την Ουχάν που πήγαν για δια­κο­πές στη Μαλαι­σία. Ανά­με­σά τους είναι μια γυναί­κα 66 ετών και δύο μικρά αγό­ρια που είχαν φθά­σει δύο ημέ­ρες νωρί­τε­ρα από τη Σιγκα­πού­ρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπή­ξε στη χώρα με λεω­φο­ρείο που μετέ­φε­ρε ομά­δα κινέ­ζων τουριστών.

Σιγκαπούρη

Τέσ­σε­ρα κρούσματα.

Το πρώ­το εντο­πί­στη­κε την 23η Ιανουα­ρί­ου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθα­σε από την Ουχάν τρεις ημέ­ρες νωρί­τε­ρα. Ο 37χρονος γιος του που τον συνό­δευε επί­σης επι­βε­βαιώ­θη­κε ότι έχει μολυν­θεί. Όπως και μια κάτοι­κος της Ουχάν, 52 ετών, που έφθα­σε την 21η Ιανουα­ρί­ου. Το πρώ­το κρού­σμα ανα­κοι­νώ­θη­κε την Κυρια­κή, πρό­κει­ται για έναν 36χρονο που είχε φθά­σει την Τετάρτη.

Γαλλία

Τρία κρού­σμα­τα.

Πρό­κει­ται για τα πρώ­τα στην Ευρώ­πη. Επι­βε­βαιώ­θη­καν την 24η Ιανουα­ρί­ου, ένα στο Μπορ­ντό (νοτιο­δυ­τι­κά), τα άλλα δύο στο Παρί­σι. Οι τρεις ασθε­νείς είχαν πρό­σφα­τα ταξι­δέ­ψει στην Κίνα.

Ιαπωνία

Τρία κρού­σμα­τα.

Το πρώ­το είναι αυτό ενός τρια­ντά­ρη, που εισή­χθη τη 10η Ιανουα­ρί­ου σε νοσο­κο­μείο έπει­τα από τη δια­μο­νή του μερι­κές ημέ­ρες νωρί­τε­ρα στην Ουχάν. Δύο κάτοι­κοι της κινε­ζι­κής πόλης δια­πι­στώ­θη­κε επί­σης ότι έχουν μολυνθεί.

Ταϊβάν

Τρία κρού­σμα­τα.

Το πρώ­το είναι μια γυναί­κα περί­που πενή­ντα ετών που έφθα­σε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.

Νότια Κορέα

Τρία κρού­σμα­τα.

Το πρώ­το είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέ­ζας, που έφθα­σε αερο­πο­ρι­κώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουα­ρί­ου από την Ουχάν. Δύο ακό­μη άνθρω­ποι που ταξί­δε­ψαν σε αυτή την πόλη επί­σης επι­βε­βαιώ­θη­κε ότι έχουν μολυνθεί.

Βιετνάμ

Δύο κρού­σμα­τα.

Πρό­κει­ται για δύο Κινέ­ζους, έναν άνδρα που αφί­χθη στη χώρα τη 13η Ιανουα­ρί­ου από την Ουχάν και τον γιο του, κάτοι­κο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύν­θη­κε κατό­πιν, ανα­κοί­νω­σαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.

Νεπάλ

Ένα κρού­σμα.

Ανα­κοι­νώ­θη­κε την 24η Ιανουα­ρί­ου. Πρό­κει­ται για έναν άνδρα 32 ετών που επέ­στρε­ψε την 9η Ιανουα­ρί­ου από τη Ουχάν.

Καναδάς

Ένα ύπο­πτο κρούσμα.

Εντο­πί­στη­κε στο Τορό­ντο. Πρό­κει­ται για έναν άνδρα περί­που πενή­ντα ετών, που είχε ταξι­δέ­ψει στην Ουχάν και έφθα­σε στην κανα­δι­κή πόλη την 22η Ιανουαρίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο