Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος κοροναϊός στην Κίνα: Η εξέλιξη της επιδημίας μέχρι σήμερα

Αφό­του εμφα­νί­στη­κε στην μητρό­πο­λη Ουχάν των ένδε­κα εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων (κεντρι­κή Κίνα) ως την κλι­μά­κω­ση των διε­θνών μέτρων προ­στα­σί­ας, ακο­λου­θούν τα κυριό­τε­ρα στά­δια της επι­δη­μί­ας που έχει προ­κα­λέ­σει ο νέος κοροναϊός.

Πρώτο σήμα κινδύνου

Ο πρώ­τος συνα­γερ­μός φθά­νει στον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΫ) την 31η Δεκεμ­βρί­ου. Οι κινε­ζι­κές αρχές προει­δο­ποιούν για την εμφά­νι­ση στην Ουχάν, πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας Χου­μπέι, ενός κρού­σμα­τος πνευ­μο­νί­ας από άγνω­στη αιτία.

Πολ­λοί ασθε­νείς είχαν πάει σε μια χον­δρι­κή αγο­ρά δια­τρο­φι­κών ειδών, που οι αρχές κλεί­νουν την 1η Ιανουαρίου.

Την 7η Ιανουα­ρί­ου, οι πρώ­τες κινε­ζι­κές ανα­λύ­σεις επι­τρέ­πουν τον εντο­πι­σμό του νέου κοροναϊού.

Πρώτος νεκρός και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό

Την 11η Ιανουα­ρί­ου, οι αρχές ανα­κοι­νώ­νουν τον πρώ­το θάνα­το. Το πρώ­το κρού­σμα μόλυν­σης εκτός της επι­κρά­τειας της Κίνας, στην Ταϊ­λάν­δη, κατα­γρά­φε­ται δύο ημέ­ρες αργό­τε­ρα, πριν από άλλα σε κρά­τη της Ασίας.

Αρχί­ζουν έλεγ­χοι και εξε­τά­σεις επι­βα­τών σε μεγά­λα διε­θνή αεροδρόμια.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Την 20ή Ιανουα­ρί­ου, κινέ­ζος επι­δη­μιο­λό­γος επι­βε­βαιώ­νει ότι η ασθέ­νεια μετα­δί­δε­ται από άνθρω­πο σε άνθρωπο.

Κρού­σμα­τα εντο­πί­ζο­νται σε σχε­δόν τις μισές κινε­ζι­κές επαρ­χί­ες και μεγα­λου­πό­λεις όπως το Πεκί­νο, η Σαγκάη και η Σεντζέν.

Μία ημέ­ρα αργό­τε­ρα ανα­κοι­νώ­νε­ται ο εντο­πι­σμός του πρώ­του κρού­σμα­τος στις ΗΠΑ.

Αποκλεισμός της Ουχάν

Την 23η Ιανουα­ρί­ου ανα­στέλ­λο­νται τα σιδη­ρο­δρο­μι­κά καθώς και τα αερο­πο­ρι­κά δρο­μο­λό­για προς και από την Ουχάν. Οι αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι κλεί­νουν. Εορ­τα­στι­κές εκδη­λώ­σεις για το κινε­ζι­κό σελη­νια­κό νέο έτος ακυ­ρώ­νο­νται στο Πεκί­νο. Η Απα­γο­ρευ­μέ­νη Πόλη κλεί­νει για το κοινό.

Ο ΠΟΥ δια­πι­στώ­νει και κηρύσ­σει κατά­στα­ση «εκτά­κτου ανά­γκης για τη δημό­σια υγεία στην Κίνα».

Την 24η Ιανουα­ρί­ου ανα­φέ­ρο­νται οι δύο πρώ­τοι θάνα­τοι πέραν της εστί­ας της επι­δη­μί­ας, ένας στη Χεμπέι, την επαρ­χία που περι­βάλ­λει το Πεκί­νο, ο δεύ­τε­ρος κοντά στα σύνο­ρα με τη Ρωσία.

Τρία κρού­σμα­τα επι­βε­βαιώ­νε­ται στη Γαλ­λία, τα πρώ­τα στην Ευρώπη.

56 εκατομμύρια κάτοικοι υπό περιορισμό

Την 25η Ιανουα­ρί­ου το Πεκί­νο δια­τάσ­σει μέτρα όπως η εξέ­τα­ση επι­βα­τών σε μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς. Πρα­κτι­κά όλη η επαρ­χία Χου­μπέι απο­κό­πτε­ται από τον υπό­λοι­πο κόσμο. Πάνω από πενή­ντα έξι εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι τελούν πλέ­ον υπό περιορισμό.

Το Χονγκ Κονγκ ανε­βά­ζει τον υγειο­νο­μι­κό συνα­γερ­μό στο ανώ­τα­το επίπεδο.

Την 26η Ιανουα­ρί­ου το Πεκί­νο ανα­στέλ­λει τα οργα­νω­μέ­να ταξί­δια στην Κίνα και στο εξω­τε­ρι­κό. Πολ­λές συγκοι­νω­νί­ες στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας ανα­στέλ­λο­νται, η εβδο­μά­δα των αργιών για το νέο έτος παρα­τεί­νε­ται ως τη 2α Φεβρουαρίου.

Την 27η, ο ιός προ­κα­λεί τον πρώ­το θάνα­το στην κινε­ζι­κή πρωτεύουσα.

Γερ­μα­νία και ΗΠΑ εκδί­δουν ταξι­διω­τι­κές οδη­γί­ες προ­τρέ­πο­ντας τους πολί­τες τους να μην μετα­βαί­νουν στην Κίνα.

Μετάδοση εκτός Κίνας

Την 28η Ιανουα­ρί­ου εντο­πί­ζο­νται τα πρώ­τα κρού­σμα­τα μετά­δο­σης του κορο­ναϊ­ού εκτός των ορί­ων της Κίνας, στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ αρχί­ζουν να ανα­πτύσ­σουν εμβόλια.

Την 29η Ιανουα­ρί­ου, η επι­δη­μία ξεπερ­νά τον αριθ­μό των κρου­σμά­των που είχαν κατα­γρα­φεί σε εκεί­νη του κορο­ναϊ­ού που προ­κα­λεί το Σοβα­ρό Οξύ Σύν­δρο­μο του Ανα­πνευ­στι­κού (ΣΟΑΣ). Τα πρώ­τα κρού­σμα­τα εντο­πί­ζο­νται στη Μέση Ανα­το­λή, στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμιράτα.

Ο ΠΟΥ καλεί «τον κόσμο ολό­κλη­ρο να ανα­λά­βει δρά­ση». Η UNICEF στέλ­νει έξι τόνους βοή­θεια στην Κίνα, κυρί­ως μάσκες και προ­στα­τευ­τι­κό ρου­χι­σμό για το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προσωπικό.

Πρώτοι επαναπατρισμοί

Ιαπω­νία και ΗΠΑ αρχί­ζουν να επα­να­πα­τρί­ζουν υπη­κό­ους τους. Οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες British Airways (Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο) και Lufthansa (Γερ­μα­νία) ανα­στέλ­λουν όλες τις πτή­σεις τους προς την Κίνα, άλλες μειώ­νουν τα δρο­μο­λό­γιά τους.

Πολ­λά εργο­στά­σια στην Κίνα του ιαπω­νι­κού ομί­λου Toyota λαμ­βά­νουν εντο­λή να παρα­μεί­νουν κλει­στά ως την 9η Φεβρουα­ρί­ου. Πολ­λές άλλες ξένες εται­ρεί­ες ανα­στέλ­λουν τη λει­τουρ­γία υπο­κα­τα­στη­μά­των τους.

Η κρίση διεθνοποιείται

Την 30ή Ιανουα­ρί­ου το Παρί­σι ανα­κοι­νώ­νει το έκτο κρού­σμα στη Γαλ­λία και το πρώ­το κρού­σμα μετά­δο­σης του κορο­ναϊ­ού στο γαλ­λι­κό έδαφος.

Η Ρωσία ανα­κοι­νώ­νει ότι κλεί­νει τα σύνο­ρα με την Κίνα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων.

Ο ΠΟΫ χαρα­κτη­ρί­ζει την επι­δη­μία «κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για τη δημό­σια υγεία διε­θνούς εμβέ­λειας», ωστό­σο κρί­νει πως δεν υπάρ­χει λόγος να περιο­ρι­στούν οι εμπο­ρι­κές ανταλ­λα­γές με την Κίνα ή τα ταξί­δια στη χώρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν πρόοδο

Την 31η Ιανουα­ρί­ου Γαλ­λία, Βρε­τα­νία και Νότια Κορέα επα­να­πα­τρί­ζουν υπη­κό­ους τους. Η Ιτα­λία κηρύσ­σει κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση εκτα­μιεύ­ει κον­δύ­λι 10 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ για την επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να όσον αφο­ρά τον νέο κοροναϊό.

Το Ινστι­τού­το Παστέρ (Παρί­σι) κατα­φέρ­νει να απο­μο­νώ­σει και να προ­χω­ρή­σει στην καλ­λιέρ­γεια στε­λε­χών του ιού. Ομά­δες για­τρών στην Κίνα και στην Αυστρα­λία έχουν ήδη κάνει αυτό το κρί­σι­μο βήμα στην έρευ­να για την κατα­σκευή εμβο­λί­ου και θεραπείας.

Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

Τη 2α Φεβρουα­ρί­ου, ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός της επι­δη­μί­ας στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα αυξά­νε­ται σε 304 νεκρούς ενώ τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται σε πάνω από 14.000, κατά τα δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Την ίδια μέρα στις Φιλιπ­πί­νες, το υπουρ­γείο Υγεί­ας ενη­με­ρώ­νει τον ΠΟΫ για τον πρώ­το θάνα­το εκτός της επι­κρά­τειας Κίνας, ενός Κινέ­ζου επι­σκέ­πτη από την Ουχάν.

Η Ουεντζού αποκλεισμένη

Με 265 κρού­σμα­τα η Ουεν­τζού, μία από τις κινε­ζι­κές πόλεις που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα αντί­στοι­χα μέτρα. Οι κάτοι­κοι της παρα­θα­λάσ­σιας αυτής πόλης, που βρί­σκε­ται περί­που 800 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά της Ουχάν, είναι πλέ­ον υπο­χρε­ω­μέ­νοι να παρα­μέ­νουν στα σπί­τια τους. Μόνο ένας άνθρω­πος ανά νοι­κο­κυ­ριό επι­τρέ­πε­ται να βγαί­νει μία φορά κάθε δύο ημέ­ρες για να κάνει ψώνια. Τα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς έχουν στα­μα­τή­σει να κυκλο­φο­ρούν, ενώ οι μεγά­λοι οδι­κοί άξο­νες είναι σχε­δόν εντε­λώς κλειστοί.

Ο ιός εμφα­νί­στη­κε τη χει­ρό­τε­ρη στιγ­μή για την Κίνα, όταν εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια Κινέ­ζοι ταξι­δεύ­αν για τις δια­κο­πές για το σελη­νια­κό νέο έτος, που ξεκί­νη­σαν στις 24 Ιανουαρίου.

Οι δια­κο­πές αυτές θα έπρε­πε να έχουν τελειώ­σει την Παρα­σκευή, όμως παρα­τά­θη­καν ως τη Δευ­τέ­ρα ώστε οι αρχές να έχουν περισ­σό­τε­ρο χρό­νο να αντι­με­τω­πί­σουν την κρίση.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Xinhua, οι αρχές έχουν ζητή­σει να γίνο­νται έλεγ­χοι στη θερ­μο­κρα­σία των πολι­τών σε όλες τις εισό­δους και εξό­δους του Πεκί­νου. Οι ταξι­διώ­τες επί­σης θα πρέ­πει να συμπλη­ρώ­νουν ένα ερω­τη­μα­το­λό­γιο για την κατά­στα­ση της υγεί­ας τους.

Όσοι επι­στρέ­φουν στα σπί­τια τους από τις δια­κο­πές θα ελέγ­χο­νται στο σπί­τι τους. Σε πολ­λούς σταθ­μούς του μετρό, όπως και σε γρα­φεία και καφέ γίνε­ται έλεγ­χος της θερ­μο­κρα­σί­ας των πολιτών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο