Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος κοροναϊός στην Κίνα: Η επιδημία θα διαρκέσει πολύ συμφωνα με τους ειδικούς — Περισσότερα και από τον SARS τα κρούσματα

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών εξαι­τί­ας του νέου κορο­ναϊ­ού σε όλη την επι­κρά­τεια της χώρας της Ασί­ας αυξή­θη­κε σε 132 ενώ επι­βε­βαιώ­θη­καν 1.459 νέα κρού­σμα­τα ως τα μεσά­νυ­χτα της Τρί­της. Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των ανερ­χό­ταν σε 5.974 ως χθες το βρά­δυ, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σε η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεία. Ο αριθ­μός των ύπο­πτων κρου­σμά­των ανερ­χό­ταν σε 9.239, κατά την ίδια πηγή.

Τα στοι­χεία αυτά σημαί­νουν πως το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί από τον νέο κορο­ναϊό ξεπέ­ρα­σε αυτόν των κρου­σμά­των του Σοβα­ρού Οξέ­ος Ανα­πνευ­στι­κού Συν­δρό­μου (ΣΟΑΣ).

Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Γερμανία

Τέσ­σε­ρα είναι μέχρι στιγ­μής τα εξα­κρι­βω­μέ­να περι­στα­τι­κά ασθε­νών που έχουν προ­σβλη­θεί από τον νέο κινε­ζι­κό κορο­ναϊό στη Γερ­μα­νία. Όλοι οι ασθε­νείς εργά­ζο­νται στο ίδιο τμή­μα της εται­ρί­ας εξαρ­τη­μά­των αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσ­μπεργκ της Βαυα­ρί­ας. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του βαυα­ρι­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, ο 33χρονος άνδρας που δια­γνώ­σθη­κε ήδη προ­χθές (Δευ­τέ­ρα) το βρά­δυ, θεω­ρεί­ται ότι επι­μο­λύν­θη­κε από τον ιό από Κινέ­ζα συνερ­γά­τι­δα, η οποία είχε επι­σκε­φθεί τις εγκα­τα­στά­σεις του εργο­στα­σί­ου στην Γερ­μα­νία κατά το διά­στη­μα 18η-23η Ιανουα­ρί­ου. Η ίδια παρου­σί­α­σε συμ­πτώ­μα­τα της νόσου κατά την επι­στρο­φή της στην Κίνα, αλλά δια­γνώ­στη­κε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Οι γερ­μα­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές εξέ­τα­σαν περί­που 40 άτο­μα του στε­νού επαγ­γελ­μα­τι­κού και οικο­γε­νεια­κού περι­βάλ­λο­ντος του εργα­ζό­με­νου και σε αυτόν τον κύκλο ανή­κουν οι υπό­λοι­ποι τρεις άλλοι ασθε­νείς. Η εται­ρία Webasto απο­φά­σι­σε την ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας της του­λά­χι­στον μέχρι την ερχό­με­νη Κυρια­κή, ενώ ακύ­ρω­σε όλα τα ταξί­δια εργα­ζο­μέ­νων της από και προς την Κίνα, όπου δια­τη­ρεί 13 εργο­στά­σια, ένα εκ των οποί­ων στην περιο­χή της πόλης Ουχάν, που είναι το επί­κε­ντρο του κορο­ναϊ­ού. Στο μετα­ξύ ύπο­πτο περι­στα­τι­κό εξε­τά­ζε­ται στην Βρέ­μη, όπου 47χρονος εμφά­νι­σε προ­βλή­μα­τα του ανα­πνευ­στι­κού και υψη­λό πυρε­τό, ενώ εργα­ζό­ταν στο ναυ­πη­γείο της πόλης μαζί με εργά­τες που είχαν φθά­σει τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες από την Κίνα.

Τρία νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, στη Μαλαισία

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Μαλαι­σί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι εντο­πί­στη­καν άλλα τρία κρού­σμα­τα του νέου κορο­ναϊ­ού που προ­κα­λεί επι­δη­μία ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας στην Κίνα, γεγο­νός που αυξά­νει το σύνο­λό τους στη χώρα αυτή σε 7.

Όλοι οι ασθε­νείς είναι υπή­κο­οι της Κίνας, σημεί­ω­σε η Κουά­λα Λουμπούρ.

Τα τρία νέα κρού­σμα­τα είναι ένα κορι­τσά­κι τεσ­σά­ρων ετών, ένας 52χρονος άνδρας και η μητέ­ρα δύο παι­διών που είχε ήδη επι­βε­βαιω­θεί ότι έχουν μολυν­θεί, διευ­κρί­νι­σε σε ανα­κοί­νω­ση που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Μαλαισίας.

Η επιδημία θα διαρκέσει μήνες, το λιγότερο, εκτιμούν οι ειδικοί

Ο νέος κορο­ναϊ­ός που εμφα­νί­στη­κε στην Κίνα, ο 2019-nCoV, θα προ­σβά­λει δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους με την επι­δη­μία να διαρ­κεί πολ­λούς μήνες στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση, εκτι­μούν ειδι­κοί επι­δη­μιο­λό­γοι βάσει των πρώ­των δια­θέ­σι­μων στοιχείων.

«Το καλύ­τε­ρο σενά­ριο θα ήταν (η επι­δη­μία) να συνε­χι­στεί την άνοι­ξη, το καλο­καί­ρι και στη συνέ­χεια να υπο­χω­ρή­σει», δήλω­σε ο Ντέι­βιντ Φίσμαν, καθη­γη­τής στο πανε­πι­στή­μιο του Τορό­ντο και συντά­κτης του περιο­δι­κού της Διε­θνούς Εται­ρεί­ας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα στα­μα­τή­σει την επό­με­νη εβδο­μά­δα ούτε τον επό­με­νο μήνα», δήλω­σε ο Αλε­σά­ντρο Βεσπι­νιά­νι, καθη­γη­τής στο πανε­πι­στή­μιο Northeastern, στο οποίο εργά­ζε­ται μια ομά­δα ερευ­νη­τών που δημο­σιεύ­ουν ανα­λύ­σεις για την επι­δη­μία σε πραγ­μα­τι­κό χρόνο.

Οι επι­δη­μιο­λό­γοι επι­μέ­νουν ότι δεν γνω­ρί­ζουν πολ­λά για τον ιό που εμφα­νί­στη­κε τον Δεκέμ­βριο και χρη­σι­μο­ποιούν μαθη­μα­τι­κά μοντέ­λα για να εκτι­μή­σουν τον αριθ­μό των πραγ­μα­τι­κών κρου­σμά­των σε σύγκρι­ση με προη­γού­με­νες επι­δη­μί­ες, όμως πολ­λές υπο­θέ­σεις ανατρέπονται.

Μέχρι το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο οι επι­στή­μο­νες πίστευαν ότι οι άνθρω­ποι που έχουν προ­σβλη­θεί από τον νέο κορο­ναϊό δεν μπο­ρούν να τον μετα­δώ­σουν σε άλλον προ­τού εμφα­νί­σουν οι ίδιοι συμ­πτώ­μα­τα. Την υπό­θε­ση αυτή επι­βε­βαί­ω­σαν την Κυρια­κή οι κινε­ζι­κές αρχές, όμως ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας δεν την έχει επι­βε­βαιώ­σει ακόμη.

Οι Αμε­ρι­κά­νοι εκτί­μη­σαν χθες Δευ­τέ­ρα ότι δεν έχουν δει απο­δεί­ξεις σχε­τι­κά. Αν οι άνθρω­ποι που έχουν προ­σβλη­θεί αλλά δεν εμφα­νί­ζουν ακό­μη συμ­πτώ­μα­τα μπο­ρούν να μολύ­νουν άλλους, αυτό αλλά­ζει εντε­λώς τη δυνα­μι­κή της επιδημίας.

Η περί­ο­δος εκκό­λα­ψης του ιού έχει μόλις αρχί­σει να εκτι­μά­ται: περί­που δύο εβδο­μά­δες, ή και λιγό­τε­ρο σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ που έχει κάνει λόγο για δύο με δέκα ημέρες.

Υπομονή

Πολ­λοί ειδι­κοί προ­σπα­θούν να εκτι­μή­σουν τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες μία σημα­ντι­κή παρά­με­τρο για τις επι­δη­μί­ες: τον αριθ­μό των ανθρώ­πων που μολύ­νο­νται από έναν ασθενή.

Οι εκτι­μή­σεις τους κυμαί­νο­νται από 1,4 σε 3,8 ανθρώ­πους, σύμ­φω­να με τον Φίσμαν, ποσο­στό που θεω­ρεί­ται μέτριο.

Όμως ο αριθ­μός αυτός δεν είναι παρά ο μέσος όρος: κάποιοι ασθε­νείς ενδέ­χε­ται να έχουν μολύ­νει περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους και άλλοι λιγότερους.

«Από μόνο του το ποσο­στό αυτό δεν είναι λόγος για πανι­κό», δήλω­σε η Μαϊ­μού­να Μαζού­μντερ του πανε­πι­στη­μί­ου Χάρ­βαρντ που εργά­ζε­ται στο παι­δια­τρι­κό νοσο­κο­μείο της Βοστόνης.

Υπεν­θυ­μί­ζει ότι το ποσο­στό αυτό είναι 1,3 για την επο­χι­κή γρί­πη και 2 με 5 για τον Sars. Για την ιλα­ρά το ποσο­στό είναι 12 με 18.

Με τις καρα­ντί­νες, τα μέτρα περιο­ρι­σμού, το συστη­μα­τι­κό πλύ­σι­μο χεριών, τις μάσκες, ο μέσος αριθ­μός ανθρώ­πων που μολύ­νε­ται μπο­ρεί να μειω­θεί. Αν το ποσο­στό πέσει κάτω από το 1, η επι­δη­μία θα εξαλειφθεί.

«Φαί­νε­ται να μοιά­ζει με τον Sars ολο­έ­να και πιο πολύ», δήλω­σε ο Φίσμαν. «Ο Sars ήταν ελέγ­ξι­μος, οπό­τε ελπί­ζου­με ότι το ίδιο θα ισχύ­σει και για αυτό (τον κορο­ναϊό), όμως δεν θα γνω­ρί­ζου­με παρά σε μερι­κές εβδομάδες».

«Θα χρεια­στούν εβδο­μά­δες, πιθα­νόν μήνες και κανείς δεν γνω­ρί­ζει πώς θα εξε­λι­χθεί», πρό­σθε­σε.

Ο επί­ση­μος αριθ­μός των κρου­σμά­των είναι λίγο μεγα­λύ­τε­ρος από 4.000 στην Κίνα και περί­που 50 σε άλλες χώρες.

Ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των στην Κίνα όμως, σύμ­φω­να με την ομά­δα ειδι­κών του Northeastern, είναι αναμ­φι­σβή­τη­τα μεγα­λύ­τε­ρος από 25.000, δήλω­σε ο Βεσπινιάνι.

Ερευ­νη­τές στο πανε­πι­στή­μιο του Χονγκ Κονγκ εκτί­μη­σαν από την πλευ­ρά τους ότι τα κρού­σμα­τα αυτή τη στιγ­μή ξεπερ­νούν τα 40.000.

«Είναι εύκο­λο να διπλα­σια­στεί ή να τρι­πλα­σια­στεί αυτός ο αριθ­μός, μόνο στην Ουχάν», πρό­σθε­σε ο Βεσπι­νιά­νι. «Αν μολυν­θούν και άλλες πόλεις, οι αριθ­μοί θα αυξη­θούν πάρα πολύ».

Όμως δεν θέλει να εκτι­μή­σει τον αριθ­μό των ενδε­χό­με­νων θανά­των. Το ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας μέχρι στιγ­μής κυμαί­νε­ται γύρω στο 3%, όμως αυτά τα ποσο­στά έχουν την τάση να αυξο­μειώ­νο­νται: ανε­βαί­νουν στην αρχή μιας επι­δη­μί­ας όταν πεθαί­νουν οι πιο ευά­λω­τοι και μειώ­νο­νται στη συνέ­χεια, ενώ ξανα­αυ­ξά­νο­νται όταν πεθαί­νουν και άλλοι.

Και σε αυτή την περί­πτω­ση οι επό­με­νες εβδο­μά­δες θα απο­κα­λύ­ψουν τον πραγ­μα­τι­κό κίν­δυ­νο του 2019-nCoV.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο