Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος κοροναϊός στην Κίνα: 25 νεκροί, 830 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οι αρχές της Κίνας ανα­θε­ώ­ρη­σαν σήμε­ρα σε 25 νεκρούς και 830 κρού­σμα­τα τον απο­λο­γι­σμό της επι­δη­μί­ας πνευ­μο­νί­ας που απο­δί­δε­ται σε μυστη­ριώ­δη νέο κοροναϊό.

Σύμ­φω­να με την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας, εξε­τά­ζο­νται επί­σης 1.072 πιθα­νά κρού­σμα­τα της επι­δη­μί­ας αυτής, που ξέσπα­σε στην πόλη Ουχάν (κεντρι­κή Κίνα) της επαρ­χί­ας Χουμπέι.

Οι αρχές της Κίνας επι­βε­βαί­ω­σαν σήμε­ρα έναν δεύ­τε­ρο θάνα­το ασθε­νούς που είχε προ­σβλη­θεί από το νέο κορο­ναϊό σε μεγά­λη από­στα­ση από το επί­κε­ντρο της επιδημίας.

Ο άνθρω­πος αυτός πέθα­νε στη Χέι­λο­τζιανγκ (βορειο­α­να­το­λι­κά), επαρ­χία που γει­το­νεύ­ει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιό­με­τρα και πλέ­ον από την Ουχάν (κεντρι­κά), την πόλη όπου κατα­με­τρώ­νται τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα και τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα του νέου κοροναϊού.

Η επι­δη­μία εκδη­λώ­θη­κε στα τέλη της περα­σμέ­νης χρο­νιάς και μέχρι στιγ­μής κρού­σμα­τά της έχουν εντο­πι­στεί σε άλλες κινε­ζι­κές πόλεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του Πεκί­νου και της Σαγκά­ης, καθώς και σε άλλες τέσ­σε­ρις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊ­λάν­δη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Δεύτερο πιθανό κρούσμα στις ΗΠΑ

Οι αρχές της κομη­τεί­ας Μπρά­ζος της πολι­τεί­ας Τέξας ανα­κοί­νω­σαν χθες Πέμ­πτη ότι εντό­πι­σαν πιθα­νό κρού­σμα μόλυν­σης από τον νέο κορο­ναϊό, ασθε­νή που δεν κατο­νό­μα­σαν, αλλά σύμ­φω­να με το πανε­πι­στή­μιο A&M του Τέξας φοι­τεί σε αυτό.

Το πρό­σω­πο αυτό ταξί­δε­ψε πρό­σφα­τα στην πόλη Ουχάν της κεντρι­κής Κίνας, εστία της επι­δη­μί­ας πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κοροναϊός.

«Χθες, εντο­πί­στη­κε πιθα­νός ασθε­νής σε τμή­μα επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών» νοσο­κο­μεί­ου, δήλω­σε ο Δρ. Έρικ Ουίλκ των υγειο­νο­μι­κών της κομη­τεί­ας Μπρά­ζος του ανα­το­λι­κού τμή­μα­τος του Τέξας.

Ο φοι­τη­τής παρου­σιά­ζει «ελα­φριά συμ­πτώ­μα­τα» του κορο­ναϊ­ού που επι­τί­θε­ται στο ανα­πνευ­στι­κό, όπως «βήχα» και «συμ­φό­ρη­ση», διευ­κρί­νι­σε ο Ουίλκ.

Ο ασθε­νής, που ανή­κει στο ηλι­κια­κό φάσμα 20–30 ετών, «πάει καλά» και πήγε στα επεί­γο­ντα «περισ­σό­τε­ρο επει­δή ανη­συ­χού­σε, παρά λόγω των συμ­πτω­μά­των», ανέ­φε­ρε ο Δρ. Ουίλκ.

Ιαπωνία

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Ιαπω­νί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι εντο­πί­στη­κε στο αρχι­πέ­λα­γος δεύ­τε­ρο κρού­σμα του νέου κορο­ναϊ­ού.

Ο δεύ­τε­ρος ασθε­νής είναι ένας σαρα­ντά­ρης, κάτοι­κος της Ουχάν, πόλης της κεντρι­κής Κίνας που απο­τε­λεί την εστία της επι­δη­μί­ας. «Εμφά­νι­σε πυρε­τό τη 14η Ιανουα­ρί­ου, επι­σκέ­φθη­κε για­τρό στην Κίνα τη 15η και τη 17η και ως εκεί­νο το στά­διο δεν εμφά­νι­ζε καμιά ένδει­ξη πνευ­μο­νί­ας», διευ­κρί­νι­σε το υπουργείο.

Ο άνδρας αφί­χθη στην Ιαπω­νία τη 19η Ιανουα­ρί­ου, είδε για­τρό την επο­μέ­νη, χωρίς και πάλι να δια­γνω­στεί πνευ­μο­νία. Αυτό συνέ­βη «την 22η. Νοση­λεύ­ε­ται στο Τόκιο», κατά την ίδια πηγή.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εξε­τά­σε­ων που επι­βε­βαί­ω­σαν πως πράγ­μα­τι προ­σβλή­θη­κε βγή­καν τη νύχτα της Πέμ­πτης προς Παρασκευή.

Ο ασθε­νής δια­βε­βαί­ω­σε ότι δεν πήγε στην αγο­ρά της Ουχάν, αρχι­κή εστία της μόλυν­σης, ούτε είναι «σίγου­ρο» πως ήρθε σε επα­φή με οποιον­δή­πο­τε φορέα. Φορού­σε συνε­χώς μάσκα, συμπλή­ρω­σε.

Τα πρώ­το κρού­σμα στην Ιαπω­νία εντο­πί­στη­κε πριν από μία εβδο­μάδα. Ήταν ένας τρια­ντά­ρης Ιάπω­νας που είχε επι­σκε­φθεί την Ουχάν. Πήρε εξι­τή­ριο αφού του προ­σφέρ­θη­καν φροντίδες.

ΠΟΥ: «Πολύ νωρίς να κηρύξουμε παγκόσμιο συναγερμό»

«Πολύ νωρίς να κηρύ­ξου­με παγκό­σμιο συνα­γερ­μό» για τον φονι­κό κορο­ναϊό ανα­φέ­ρει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο ΠΟΥ είναι “πάρα πολύ νωρίς” να απο­φαν­θεί ότι ο ιός που εμφα­νί­στη­κε στην Κίνα και άρχι­σε να μετα­δί­δε­ται ανά τον κόσμο συνι­στά “κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για τη δημό­σια υγεία διε­θνούς ενδιαφέροντος”.

“Μην έχε­τε την παρα­μι­κρή αμφι­βο­λία, είναι μια κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακό­μη μια κατά­στα­ση υγειο­νο­μι­κής έκτα­κτης ανά­γκης σε παγκό­σμια κλί­μα­κα. Ίσως και να εξε­λι­χθεί έτσι”, δήλω­σε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στη Γενεύη ο διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγιέσους. 

Ο διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ δήλω­σε επί­σης ότι δεν υπάρ­χει επί του παρό­ντος “καμιά από­δει­ξη” μετά­δο­σης από άνθρω­πο σε άνθρω­πο εκτός της Κίνας.

“Ξέρου­με ότι υπάρ­χει μια μετά­δο­ση από άνθρω­πο σε άνθρω­πο στην Κίνα, αλλά επί του παρό­ντος αυτή η μετά­δο­ση δεί­χνει να περιο­ρί­ζε­ται σε ομά­δες οικο­γε­νειών και σε εργα­ζό­με­νους στον τομέα της υγεί­ας που φρο­ντί­ζουν ασθε­νείς προ­σβε­βλη­μέ­νους από τον ιό. Επί του παρό­ντος δεν υπάρ­χει καμιά από­δει­ξη μετά­δο­σης από άνθρω­πο σε άνθρω­πο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαί­νει ότι δεν θα μπο­ρεί να εξε­λι­χθεί έτσι”, τόνισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο