Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος κοροναϊός: Στους 106 οι νεκροί στην Κίνα — Πρώτο κρούσμα στη Γερμανία

Το πρώ­το κρού­σμα μόλυν­σης από τον νέο κινε­ζι­κό κορο­ναϊό επι­βε­βαιώ­θη­κε στη Γερ­μα­νία: πρό­κει­ται για έναν άνδρα στη Βαυα­ρία (νότια), ανα­κοί­νω­σε το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας το βαυα­ρι­κό κρα­τι­δια­κό υπουρ­γείο Υγείας. 

«Ένας άνδρας από την περιο­χή Στάρν­μπεργκ προ­σβλή­θη­κε από τον νέο κορο­ναϊό» και «έχει τεθεί υπό ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση και σε απο­μό­νω­ση», επι­βε­βαί­ω­σε εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε. Ο ασθε­νής βρί­σκε­ται «σε καλή κατά­στα­ση από ιατρι­κή άπο­ψη», διευ­κρί­νι­σε ο εκπρό­σω­πος, χωρίς να υπει­σέλ­θει σε περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες. Οι οικεί­οι του ενη­με­ρώ­θη­καν για τα συμ­πτώ­μα­τα και τις προ­φυ­λά­ξεις υγιει­νής που πρέ­πει να λαμβάνονται.

Το βαυα­ρι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας δεν έδω­σε καμία περαι­τέ­ρω πλη­ρο­φο­ρία για τον άνδρα και τις περι­στά­σεις υπό τις οποί­ες μολύνθηκε.

Ο ΠΟΥ αναβάθμισε σε «υψηλό» τον κίνδυνο από το νέο κοροναϊό

O Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας διόρ­θω­σε σήμε­ρα την εκτί­μη­σή του για το μέγε­θος της απει­λής που συν­δέ­ε­ται με τον νέο κορο­ναϊό, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς το «υψη­λό» σε διε­θνές επί­πε­δο και όχι «μέτριο», όπως έγρα­φε έως σήμε­ρα στις ανα­φο­ρές του εξαι­τί­ας ενός «λάθους στη δια­τύ­πω­ση», όπως παραδέχθηκε.

Έως σήμε­ρα, ο ΠΟΥ έγρα­φε ότι ο κίν­δυ­νος είναι «πολύ υψη­λός στην Κίνα, υψη­λός σε περι­φε­ρεια­κό επί­πε­δο και μέτριος σε διε­θνές επί­πε­δο». «Πρό­κει­ται για ένα σφάλ­μα δια­τύ­πω­σης και το διορ­θώ­σα­με» εξή­γη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο μια εκπρό­σω­πος τύπου του οργα­νι­σμού που εδρεύ­ει στη Γενεύη.

«Αυτό δεν σημαί­νει σε καμία περί­πτω­ση ότι αλλά­ξα­με την εκτί­μη­ση σχε­τι­κά με τον κίν­δυ­νο που υπάρ­χει, όμως αυτό το λάθος ξέφυ­γε» στις εκθέ­σεις σχε­τι­κά με την υφι­στά­με­νη κατά­στα­ση, συμπλή­ρω­σε η αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα ευρω­παϊ­κές χώρες προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για πιθα­νά κρού­σμα­τα του ιού και εκδί­δουν ταξι­διω­τι­κές οδη­γί­ες για την προ­στα­σία των πολι­τών τους.

Κίνα: Στους 106 οι νεκροί — Κλειστά όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Ο απο­λο­γι­σμός της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί νέος κορο­ναϊ­ός στην Κίνα έγι­νε ακό­μη πιο βαρύς, με 106 νεκρούς και σχε­δόν 1.300 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, ανα­κοί­νω­σαν οι αρχές σήμερα.

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της επαρ­χί­ας Χου­μπέι (κεντρι­κή Κίνα), όπου ξέσπα­σε η επι­δη­μία, έκα­ναν λόγο για 24 νέους θανά­τους και 1.291 κρού­σμα­τα, γεγο­νός που σημαί­νει ότι ο αριθ­μός των ασθε­νών που έχει επι­βε­βαιω­θεί πως έχουν μολυν­θεί από τον κορο­ναϊό ανέρ­χε­ται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινε­ζι­κή επικράτεια.

Οι αρχές αναβάλλουν επ’ αόριστον την έναρξη του β΄ εξαμήνου σε σχολεία και πανεπιστήμια

Οι αρχές της Κίνας, που έχουν ριχτεί στη μάχη ενα­ντί­ον του νέου φονι­κού κορο­ναϊ­ού ο οποί­ος έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 106 ανθρώ­πους, απο­φά­σι­σαν να ανα­βάλ­λουν sine die την έναρ­ξη του εαρι­νού εξα­μή­νου σε όλα τα εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα — σχο­λεία, γυμνά­σια, λύκεια, πανε­πι­στή­μια και άλλα ανώ­τα­τα εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα — ώστε να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας, ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας της Κίνας που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα σήμερα.

Καθώς οι μαθη­τές και οι φοι­τη­τές βρί­σκο­νται αυτή την περί­ο­δο σε δια­κο­πές, με την ευκαι­ρία του κινε­ζι­κού σελη­νια­κού νέου έτους, η ημε­ρο­μη­νία επα­νέ­ναρ­ξης των μαθη­μά­των θα ορι­στεί από τις αρχές ανά­λο­γα με την τοπο­θε­σία όπου βρί­σκε­ται κάθε εκπαι­δευ­τι­κό ίδρυ­μα, ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο σε εγκύ­κλιό του, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Όλα τα εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα καλού­νται να «ανα­βάλ­λουν την έναρ­ξη του εαρι­νού εξα­μή­νου με τον προ­σή­κο­ντα τρό­πο» και οι φοι­τη­τές που θα επι­στρέ­ψουν μετά τις δια­κο­πές «δεν πρέ­πει να επι­στρέ­ψουν πρό­ω­ρα στα [εκπαι­δευ­τι­κά] ιδρύ­μα­τά τους χωρίς άδεια», τονίζεται.

Σε ό,τι αφο­ρά την ημε­ρο­μη­νία επα­νέ­ναρ­ξης των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών, των σχο­λεί­ων και των δευ­τε­ρο­βάθ­μιων ιδρυ­μά­των, αυτή «θα προσ­διο­ρι­στεί από τις τοπι­κές εκπαι­δευ­τι­κές αρχές», σε συντο­νι­σμό με την κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση, προ­στί­θε­ται στην εγκύκλιο.

Η Εθνι­κή Αρχή Μετα­νά­στευ­σης της Κίνας προ­έ­τρε­ψε εξάλ­λου από την πλευ­ρά της σήμε­ρα μέσω του ιστό­το­που κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης WeChat τους πολί­τες να εξε­τά­σουν το ενδε­χό­με­νο να ανα­βάλ­λουν ταξί­δια που προ­γραμ­μα­τί­ζουν στο εξω­τε­ρι­κό, γενι­κά να μειώ­σουν τις δια­συ­νο­ρια­κές μετα­κι­νή­σεις για να απο­τρα­πεί ο κίν­δυ­νος εξά­πλω­σης του νέου κοροναϊού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο