Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέος χάρτης — πρόκληση από την Τουρκία

Το νέο σχέ­διο έρευ­νας και διά­σω­σης της Τουρ­κί­ας ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Μετα­φο­ρών και Υπο­δο­μών, Αλί Καρα­ο­σμά­νο­γλου. Ο Τούρ­κος υπουρ­γός ανάρ­τη­σε μάλι­στα στο Twitter το σχε­τι­κό χάρ­τη, στον οποίο εμφα­νί­ζο­νται οι «περιο­χές ευθύ­νης» της Τουρ­κί­ας με τον παλιό σχε­δια­σμό (πρά­σι­νο χρώ­μα) και με τα διευ­ρυ­μέ­να όρια του νέου (μωβ), καλύ­πτο­ντας όλη την περιο­χή από την Κρή­τη μέχρι την Κύπρο. Πρό­κει­ται για την επα­νά­λη­ψη της εμφά­νι­σης του χάρ­τη μπρο­στά από τον οποίο είχε φωτο­γρα­φη­θεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν στις αρχές του Σεπτέμ­βρη επα­να­φέ­ρο­ντας τότε τη θεω­ρία περί «Γαλά­ζιας Πατρίδας».

«Χαι­ρε­τί­σμα­τα στο Φατίχ, στο Για­βούζ και στο Κανου­νί. Στη Γαλά­ζια Πατρί­δα μας, την περιο­χή ερευ­νών και διά­σω­σης την επε­κτεί­να­με με τρό­πο που θα περι­λαμ­βά­νει και τις περιο­χές όπου πραγ­μα­το­ποιούν εργα­σί­ες τα ερευ­νη­τι­κά μας πλοία. Καλο­ρί­ζι­κο το νέο σχέ­διο έρευ­νας και διά­σω­σης!», ανέ­φε­ρε ο Τούρ­κος υπ. Μεταφορών.

Η κίνη­ση αυτή έρχε­ται να προ­στε­θεί στον κατά­λο­γο των τελευ­ταί­ων προ­κλή­σε­ων σε Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και Κύπρο, στα πλαί­σια των ευρύ­τε­ρων αντα­γω­νι­σμών στην περιοχή.

«H τουρ­κι­κή περιο­χή ευθύ­νης έρευ­νας και διά­σω­σης που ορί­στη­κε αυθαί­ρε­τα με το νέο τουρ­κι­κό νόμο, όπως άλλω­στε και αυτή που είχε ορι­σθεί με τον τουρ­κι­κό νόμο του 1988, είναι παρά­νο­μη στο μέτρο που επι­κα­λύ­πτει περιο­χές ελλη­νι­κής κυριαρ­χί­ας και δικαιο­δο­σί­ας, συνε­πώς δεν παρά­γει έννο­μα απο­τε­λέ­σμα­τα. Πέραν όμως αυτού, δεν στη­ρί­ζε­ται σε επι­χει­ρη­σια­κά κρι­τή­ρια και δεν εξυ­πη­ρε­τεί τους σκο­πούς ασφά­λειας της ανθρώ­πι­νης ζωής» σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ελλάδας.

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο