Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο επεισόδιο στις “κόντρες” ΗΠΑ-ΕΕ: πρόστιμο στο μονοπώλιο Facebook-Instagram “Meta” …και στο βάθος Κίνα

Τις εντει­νό­με­νες αντι­θέ­σεις μετα­ξύ ΗΠΑ και ΕΕ, παρά τις διά­φο­ρες προ­σπά­θειες ανα­ζή­τη­σης συμ­βι­βα­σμών τα τελευ­ταία χρό­νια, ήρθε να «υπεν­θυ­μί­σει» η χτε­σι­νή κίνη­ση της ΕΕ, μέσω από­φα­σης της Επι­τρο­πής Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων της Ιρλαν­δί­ας, να επι­βά­λει πρό­στι­μο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο αμε­ρι­κα­νι­κό μονο­πώ­λιο νέων τεχνο­λο­γιών «Meta» (ιδιο­κτή­τρια των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook, Instagram), κατα­λο­γί­ζο­ντάς του επι­σφα­λή τρό­πο δια­χεί­ρι­σης των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων εκα­το­ντά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων χρη­στών σε χώρες της ΕΕ.

Η ιρλαν­δι­κή Επι­τρο­πή κάλε­σε τη «Meta» μέσα σε πέντε μήνες να στα­μα­τή­σει τη μετα­φο­ρά των δεδο­μέ­νων αυτών στις ΗΠΑ. Οπως έχει απο­δει­χθεί πολ­λές φορές στο παρελ­θόν, τέτοια δεδο­μέ­να αξιο­ποιού­νται πολύ­μορ­φα από αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές που απο­κτούν πρό­σβα­ση σε αυτά.

Το χτε­σι­νό πρό­στι­μο ξεπερ­νά κάθε προη­γού­με­νο που έχει επι­βλη­θεί σε αμε­ρι­κα­νι­κά τεχνο­λο­γι­κά μονο­πώ­λια, με το αμέ­σως προη­γού­με­νο να είναι το πρό­στι­μο ύψους 746 εκατ. ευρώ που είχε επι­βά­λει το 2021 στην «Amazon» το δου­κά­το του Λουξεμβούργου.

Σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­σή της η «Meta» χαρα­κτη­ρί­ζει το πρό­στι­μο «αδι­καιο­λό­γη­το και περιτ­τό», προ­σθέ­το­ντας πως θα επι­διώ­ξει τη δικα­στι­κή διευ­θέ­τη­ση της υπό­θε­σης. Νομι­κοί εκπρό­σω­ποι του αμε­ρι­κα­νι­κού ομί­λου άσκη­σαν έφεση.

Ολα αυτά ενώ μέσα στο επό­με­νο δίμη­νο είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαί­σιο προ­στα­σί­ας δεδο­μέ­νων που συμ­φω­νή­θη­κε τον Μάρ­τη του 2022 μετα­ξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η «Meta» προει­δο­ποί­η­σε πρό­σφα­τα για το ενδε­χό­με­νο να μην είναι έτοι­μο το νέο πλαί­σιο εγκαί­ρως, με ό,τι αυτό μπο­ρεί να συνε­πά­γε­ται για τις δρα­στη­ριό­τη­τές της στην ΕΕ.

“Εμπάργκο” Κίνας σε αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών

Η Κίνα, απα­ντώ­ντας σε ανά­λο­γες απο­φά­σεις των ΗΠΑ σε βάρος του κινε­ζι­κού τηλε­πι­κοι­νω­νια­κού μονο­πω­λί­ου «Huawei», ανα­κοί­νω­σε ότι τα προ­ϊ­ό­ντα της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας ημια­γω­γών «Micron Technology» συνι­στούν «κίν­δυ­νο εθνι­κής ασφάλειας».

Η κινε­ζι­κή αρχή κυβερ­νο­δια­στή­μα­τος (CAC) συνι­στά την απα­γό­ρευ­ση των προ­ϊ­ό­ντων της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας από νευ­ραλ­γι­κά, μεγά­λα έργα υπο­δο­μών για να απο­φευ­χθούν ανε­πι­θύ­μη­τες καταστάσεις.

Είναι η πρώ­τη φορά που η Κίνα προ­χω­ρά στην απα­γό­ρευ­ση αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας ημια­γω­γών, γεγο­νός που απο­τυ­πώ­νει την εντει­νό­με­νη αντι­πα­ρά­θε­ση των δύο πλευρών.

Εκπρό­σω­πος της εται­ρεί­ας «Micron» επι­βε­βαί­ω­σε στο BBC ότι έλα­βε την ειδο­ποί­η­ση της CAC σε σχέ­ση με τα προ­ϊ­ό­ντα που μπο­ρεί να δια­θέ­σει στις κινέ­ζι­κες αγο­ρές, ενώ η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε πως θα συνερ­γα­στεί με τους «συμ­μά­χους» της προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σει «τις δια­στρε­βλώ­σεις στην αγο­ρά ημια­γω­γών μνή­μης που προ­κα­λού­νται από τις ενέρ­γειες της Κίνας».

Γαλλία: Αξιώνει “ισότιμη” μεταχείριση πυρηνικών και ΑΠΕ

Την ίδια ώρα συνε­χί­ζο­νται και τα ενδο­κα­πι­τα­λι­στι­κά παζά­ρια στην ΕΕ γύρω από την «πρά­σι­νη» ανά­πτυ­ξη.

Η Γαλ­λί­δα υπουρ­γός Ενερ­γεια­κής Μετά­βα­σης, Αγκνες Πανιέ-Ρου­να­σέ, κάλε­σε την ΕΕ να αντι­με­τω­πί­σει «ισό­τι­μα» την πυρη­νι­κή ενέρ­γεια με τις Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας (ΑΠΕ), έχο­ντας στο πλευ­ρό της 16 από τα 27 κρά­τη — μέλη της ΕΕ που υπο­στη­ρί­ζουν την πυρη­νι­κή ενέρ­γεια, ενώ αντί­θε­τη άπο­ψη έχουν η Αυστρία, το Λου­ξεμ­βούρ­γο και η Γερμανία.

«Εκεί που η Γαλ­λία είναι πολύ σαφής (…) είναι ότι πρέ­πει να υπάρ­χει τεχνο­λο­γι­κή ουδε­τε­ρό­τη­τα σε όλα τα ευρω­παϊ­κά κεί­με­να» ανέ­φε­ρε η Πανιέ-Ρουνασέ.

Στο μετα­ξύ, χτες ανα­κοι­νώ­θη­κε από το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο η ανα­βο­λή της προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νης για σήμε­ρα ψηφο­φο­ρί­ας για την υιο­θέ­τη­ση των νέων στό­χων της ΕΕ σχε­τι­κά με τις ΑΠΕ, μετά τις αντιρ­ρή­σεις που δια­τύ­πω­σαν τελευ­ταία στιγ­μή η Γαλ­λία και άλλες χώρες.

Η Γαλ­λία και άλλες χώρες που στη­ρί­ζουν την παρα­γω­γή Ενέρ­γειας από πυρη­νι­κούς σταθ­μούς και έχουν ανα­πτύ­ξει λιγό­τε­ρο τις ΑΠΕ, δια­μαρ­τύ­ρο­νται ανα­φέ­ρο­ντας πως οι κανό­νες θέτουν δυο μέτρα και δυο σταθ­μά σε βάρος του υδρο­γό­νου από πυρη­νι­κή ενέρ­γεια (το λεγό­με­νο «ροζ» υδρογόνο).

ΗΠΑ: Συνέχεια στα παζάρια για το κρατικό χρέος

Τα παζά­ρια στις ΗΠΑ για τη νέα αύξη­ση της «ορο­φής» του κρα­τι­κού χρέ­ους ανα­με­νό­ταν να συνε­χι­στούν χθες το βρά­δυ, με συνά­ντη­ση ανά­με­σα στον Αμε­ρι­κα­νό Πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν και τον Ρεπου­μπλι­κά­νο πρό­ε­δρο της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων Κέβιν Μακάρ­θι.

Με φόντο τις εντει­νό­με­νες εδώ και χρό­νια ενδο­α­στι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις για σει­ρά ζητη­μά­των στις ΗΠΑ, αντι­πα­ρα­θέ­σεις οι οποί­ες ενι­σχύ­ο­νται και ενό­ψει των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών του 2024, οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι απαι­τούν περι­κο­πές των κρα­τι­κών δαπα­νών κατά 130 δισ. δολά­ρια προ­κει­μέ­νου να συναι­νέ­σουν στην αύξη­ση του ορί­ου του αμε­ρι­κα­νι­κού χρέ­ους, που σήμε­ρα ανέρ­χε­ται σε 31,4 τρισ. δολάρια.

Η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν, από την πλευ­ρά της, αξιο­ποιεί τις τοπο­θε­τή­σεις των Ρεπου­μπλι­κά­νων προ­κει­μέ­νου να εμφα­νί­σει ένα «φιλο­λαϊ­κό» προ­σω­πείο και ότι υπε­ρα­σπί­ζε­ται μια ανύ­παρ­κτη «κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή». Την Κυρια­κή ο Μπάι­ντεν ανέ­φε­ρε στο Twitter ότι δεν πρό­κει­ται να δεχτεί συμ­φω­νία «που θα προ­στα­τεύ­ει τις επι­δο­τή­σεις αξί­ας δισ. στις μεγά­λες πετρε­λαϊ­κές εται­ρεί­ες, βάζο­ντας ταυ­τό­χρο­να σε κίν­δυ­νο την υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη 21 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Αμε­ρι­κα­νών. ‘Η που θα προ­στα­τεύ­ει τα τεχνά­σμα­τα για την απο­φυ­γή κατα­βο­λής φόρων από τους πλού­σιους, βάζο­ντας ταυ­τό­χρο­να σε κίν­δυ­νο την επι­σι­τι­στι­κή βοή­θεια για 1 εκα­τομ­μύ­ριο Αμερικανούς».

Οι δύο πλευ­ρές πρέ­πει να κατα­λή­ξουν σε συμ­φω­νία μέχρι 1η Ιου­νί­ου για να απο­φευ­χθεί μια στά­ση πλη­ρω­μών, ενώ ήδη τόσο ο Μπάι­ντεν όσο και ο Μακάρ­θι δηλώ­νουν βέβαιοι ότι εντός των ημε­ρών θα επι­τευ­χθεί συμβιβασμός.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο