Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο μακελειό στις ΗΠΑ: 10 νεκροί, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, από πυρά σε σούπερ μάρκετ

Δέκα άνθρω­ποι, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ενός αστυ­νο­μι­κού, βρή­καν τον θάνα­το χθες το από­γευ­μα μέσα σε σού­περ μάρ­κετ στην πόλη Μπόλ­ντερ, στην πολι­τεία Κολο­ρά­ντο, ανα­κοί­νω­σε η αστυνομία.

Δεν δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν τα στοι­χεία των θυμά­των, πέραν αυτών του αστυ­νο­μι­κού, του Έρικ Τάλι, 51 ετών, που ήταν «ο πρώ­τος που έφθα­σε» στο σού­περ μάρ­κετ King Soopers, όπου οι αρχές ειδο­ποι­ή­θη­καν πως κάποιος είχε αρχί­σει να ρίχνει χθες περί τις 15:00 (τοπι­κή ώρα).

«Τραυ­μα­τί­στη­κε θανά­σι­μα από σφαί­ρα», ανέ­φε­ρε η αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας του Μπόλ­ντερ, η Μέρις Χέρολντ, εξαί­ρο­ντας τον «ηρω­ι­σμό» του εκλιπόντος.

«Το Μπόλ­ντερ υπέ­στη ένα φρι­κια­στι­κό και απαί­σιο μακε­λειό σήμε­ρα» (χθες Δευ­τέ­ρα), είπε στο πλάι της ο εισαγ­γε­λέ­ας της κομη­τεί­ας, ο Μάικλ Ντόχερτι.

Ο ύπο­πτος, αφού τραυ­μα­τί­στη­κε στη διάρ­κεια της επέμ­βα­σης της αστυ­νο­μί­ας, που ανέ­πτυ­ξε ισχυ­ρή δύνα­μη στο κατά­στη­μα, έχει συλ­λη­φθεί, διευ­κρί­νι­σε ο εισαγ­γε­λέ­ας. Ο κ. Ντό­χερ­τι υπο­σχέ­θη­κε «δικαιο­σύ­νη» για όλα τα θύμα­τα, «ανθρώ­πους που ζού­σαν τη ζωή τους, έκα­ναν τα ψώνια τους, και το νήμα των ζωών τους κόπη­κε τρα­γι­κά από τον οπλοφόρο».

Πλά­να που μετα­δό­θη­καν απευ­θεί­ας κατά τη διάρ­κεια της επι­χεί­ρη­σης της αστυ­νο­μί­ας στο σού­περ μάρ­κετ King Soopers εικο­νί­ζουν ένα πρό­σω­πο, λευ­κό άνδρα που φορά­ει μόνο ένα μπο­ξε­ρά­κι, να απο­μα­κρύ­νε­ται, φρου­ρού­με­νος από αστυ­νο­μι­κούς, από το κατά­στη­μα. Ο άνδρας, με τα χέρια δεμέ­να πισθά­γκω­να, μοιά­ζει να έχει τραυ­μα­τι­στεί ελα­φρά στο ένα πόδι, δια­κρί­νο­νται κηλί­δες αίματος.

Η αστυ­νο­μία δεν έχει δώσει στη δημο­σιό­τη­τα τα στοι­χεία του υπό­πτου, δεν έχει δια­τυ­πώ­σει καμία εκτί­μη­ση για τα κίνη­τρά του, ούτε έχει διευ­κρι­νί­σει τι τον ώθη­σε να ανοί­ξει πυρ χθες στο σού­περ μάρκετ.

Σύμ­φω­να με αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ, ήταν εφο­δια­σμέ­νος με του­φέ­κι εφό­δου AR-15, όπλο πολύ δημο­φι­λές στις ΗΠΑ, που έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί κι από άλλους δρά­στες μαζι­κών δολο­φο­νιών στο παρελθόν.

Η έρευ­να αναγ­γέλ­λε­ται μακρά και περί­πλο­κη και η συγκέ­ντρω­ση κατα­θέ­σε­ων στον τόπο όπου δια­πρά­χθη­κε το μακε­λειό ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει μέρες.

Ο πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν ενη­με­ρώ­θη­κε για το περι­στα­τι­κό, ανέ­φε­ρε η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Αστυ­νο­μι­κοί έφθα­σαν επι­τό­που μέσα σε «μερι­κά λεπτά μόλις» αφό­του οι αρχές ειδο­ποι­ή­θη­καν ότι κάποιος είχε ανοί­ξει πυρ στον χώρο στάθ­μευ­σης του σού­περ μάρ­κετ και «πολύ γρή­γο­ρα» μπή­καν στο κατά­στη­μα, όπου είχε οχυ­ρω­θεί, εξή­γη­σε νωρί­τε­ρα ο Κέρι Για­μα­γκού­τσι, αξιω­μα­τι­κός της αστυνομίας.

Σε βίντεο η αυθε­ντι­κό­τη­τα των οποί­ων δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί από τις αρχές βλέ­πει κανείς του­λά­χι­στον τρία πτώ­μα­τα να κεί­το­νται στο έδα­φος μέσα και γύρω από το κτί­ριο, ενώ ακού­γο­νται εκπυρσοκροτήσεις.

«Απο­φύ­γε­τε την περιο­χή», είχε απαι­τή­σει, με όλα τα γράμ­μα­τα κεφα­λαία, η αστυ­νο­μία του Μπόλ­ντερ νωρί­τε­ρα μέσω Twitter, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως η κατά­στα­ση ήταν ακό­μα ρευστή.

Δεκά­δες μέλη των δυνά­με­ων επι­βο­λής της τάξης, ανά­με­σά τους μέλη μονά­δων επέμ­βα­σης με βαρύ οπλι­σμό, περι­κύ­κλω­σαν το σού­περ μάρ­κετ περί­που μισή ώρα μετά τους πρώ­τους πυροβολισμούς.

Διέ­θε­ταν τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα, που πήραν θέση στην είσο­δο, σύμ­φω­να με πλά­να που ανα­με­τέ­δι­δε απευ­θεί­ας αυτό­πτης μάρτυρας.

Περί­που έξι αστυ­νο­μι­κοί με του­φέ­κια εφό­δου ανέ­βη­καν στην ταρά­τσα του κατα­στή­μα­τος με τη βοή­θεια οχή­μα­τος του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος, που άνοι­ξε τη μεγά­λη σκά­λα του.

Ορι­σμέ­νοι πελά­τες που είχαν κρυ­φτεί μέσα στο σού­περ μάρ­κετ τόνι­σαν πως η ζωή τους σώθη­κε χάρη στους αστυ­νο­μι­κούς που εισέ­βα­λαν στο κατά­στη­μα από την ταράτσα.

Τα mass shootings του είδους — σε σχο­λεία, σε εμπο­ρι­κά κέντρα, σε χώρους λατρεί­ας — απο­τε­λούν αέναα επα­να­λαμ­βα­νό­με­νη τρα­γω­δία στις ΗΠΑ, όπου η μια κυβέρ­νη­ση μετά την άλλη απο­δει­κνύ­ε­ται ανί­σχυ­ρη να στα­μα­τή­σει τους σκοτωμούς.

Στα μέσα Φεβρουα­ρί­ου, ο Δημο­κρα­τι­κός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν αξί­ω­σε το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο να ανα­λά­βει δρά­ση «τώρα» για να περιο­ρι­στεί η δια­κί­νη­ση όπλων στις ΗΠΑ, τρία χρό­νια μετά το μακε­λειό σε λύκειο της Πάρ­κλαντ (Φλό­ρι­ντα), όπου έχα­σαν τη ζωή τους 17 μαθη­τές και εκπαιδευτικοί.

«Αυτή η Γερου­σία οφεί­λει να καταρ­τί­σει νομο­θε­σία για να συμ­βάλ­λει να στα­μα­τή­σει η επι­δη­μία της βίας με τη χρή­ση πυρο­βό­λων όπλων, και θα το κάνει», δια­βε­βαί­ω­σε χθες βρά­δυ μέσω Twitter ο επι­κε­φα­λής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας των Δημο­κρα­τι­κών στο σώμα, ο Τσακ Σούμερ.

Επρό­κει­το για το δεύ­τε­ρο μακε­λειό μέσα σε μια βδο­μά­δα, μετά τις επι­θέ­σεις σε κέντρα μασάζ και σπα με οκτώ θύμα­τα, ανά­με­σά τους έξι γυναί­κες ασια­τι­κής κατα­γω­γής, στην Ατλά­ντα (Τζόρ­τζια). Για τις δολο­φο­νί­ες αυτές κατη­γο­ρεί­ται λευ­κός άνδρας 21 ετών.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο