Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο τραγικό ρεκόρ στις ΗΠΑ: Περισσότεροι από 4.000 θάνατοι από κορονοϊό- Ένας νεκρός κάθε 15 λεπτά στο Λος Άντζελες

Οι ΗΠΑ κατέ­γρα­ψαν χθες Πέμ­πτη νέο τρα­γι­κό ρεκόρ, 4.085 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 σε 24 ώρες, δεί­χνουν τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς, φέρ­νο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των νεκρών στις ΗΠΑ στους 365.317.

Παράλ­λη­λα, επι­βε­βαιώ­θη­καν πάνω από 265.000 νέα κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2, κατά τους αριθ­μούς της σχο­λής αυτής ιατρι­κής της Βαλ­τι­μό­ρης, που συμ­βου­λεύ­τη­κε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο χθες στις 20:30 (τοπι­κή ώρα· 03:30 σήμε­ρα Παρα­σκευή ώρα Ελλάδας).

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ (3.936 νεκροί σε 24 ώρες) κατα­γρά­φη­κε την Τρίτη.

Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μεία με συμ­πτώ­μα­τα της νήσου που προ­κα­λεί ο νέος κορο­νο­ϊ­ός σπά­ει επί­σης το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αφό­του εκδη­λώ­θη­κε η παν­δη­μία και πλέ­ον ξεπερ­νά τους 132.000 ασθε­νείς, κατά τα στοι­χεία του COVID Tracking Project, που ανα­λύ­ει καθη­με­ρι­νά την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατάσταση.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν κατα­γρά­ψει ποτέ τόσο πολ­λά κρού­σμα­τα όσο την πρώ­τη εβδο­μά­δα του 2021, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Η κατά­στα­ση είναι πιο ανη­συ­χη­τι­κή στο νότιο και στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας.

Οι καλι­φορ­νέ­ζι­κες αρχές ανα­κοί­νω­σαν χθες Πέμ­πτη ότι ανέ­πτυ­ξαν 166 ρυμουλ­κά ψυγεία που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ως προ­σω­ρι­νοί νεκρο­θά­λα­μοι στα νοσο­κο­μεία, τα οποία βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­πα με πλημ­μύ­ρα θανά­των εξαι­τί­ας της νόσου προ­κα­λεί ο νέος κορονοϊός.

Στο Λος Άντζε­λες, ένας άνθρω­πος υπο­κύ­πτει εξαι­τί­ας της COVID-19 κάθε δεκα­πέ­ντε λεπτά της ώρας.

Έπει­τα από το πρώ­το κύμα — που ποτέ δεν κατα­λά­για­σε — μετά τον Μάρ­τιο και κατό­πιν την ανα­ζω­πύ­ρω­ση του καλο­και­ριού, οι ΗΠΑ είναι αντι­μέ­τω­πες τους τελευ­ταί­ους δυό­μι­σι μήνες με φοβε­ρή έξαρ­ση της πανδημίας.

Μετά την θεα­μα­τι­κή αύξη­ση των κρου­σμά­των, από τα τέλη Νοεμ­βρί­ου ο αριθ­μός των θανά­των ημε­ρη­σί­ως αυξή­θη­κε δρα­μα­τι­κά - ξεπερ­νά πλέ­ον συχνά τους 2.000, ακό­μη και τους 3.000 ανά 24 ώρες, με εξαί­ρε­ση τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, όταν γενι­κά η ενη­μέ­ρω­ση των στοι­χεί­ων καθυστερεί.

Οι ΗΠΑ, όπου η επι­βο­λή περιο­ρι­στι­κών μέτρων επα­φί­ε­ται στις πολι­τεια­κές και στις τοπι­κές αρχές, πρα­κτι­κά ενα­πο­θέ­τουν τις ελπί­δες τους στην εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού, που άρχι­σε στα μέσα Δεκεμ­βρί­ου, για να δοθεί τέλος στην παν­δη­μία. Όμως μόλις ένα 2% του πλη­θυ­σμού έχει ανο­σο­ποι­η­θεί προς το παρόν, με λίγους λιγό­τε­ρους από 6 εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες να έχουν λάβει την πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου τους. Η συλ­λο­γι­κή ανο­σία θα χρεια­στεί μήνες για να επι­τευ­χθεί, προει­δο­ποιούν ειδικοί.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα που υφί­στα­ται το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα στον κόσμο σε από­λυ­τα μεγέ­θη έχει πλέ­ον φθά­σει τους σχε­δόν 365.000 νεκρούς επί συνό­λου 21,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων μολύν­σε­ων, κατά τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το Τζονς Χόπ­κινς, τα οποία ανα­νε­ώ­νο­νται συνεχώς.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο