Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο «χτύπημα» στο δολάριο: Μετά τη Βραζιλία και η Αργεντινή θα συναλλάσσεται με την Κίνα σε γιουάν

Η Αργε­ντι­νή θα πλη­ρώ­νει προ­σε­χώς τις εισα­γω­γές που κάνει από την Κίνα σε γιουάν και όχι σε δολά­ρια, ακο­λου­θώ­ντας τα βήμα­τα του έτε­ρου «γίγα­ντα» της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, της Βρα­ζι­λί­ας, που έλα­βε την ίδια από­φα­ση στα τέλη του Μάρ­τη, εξέ­λι­ξη που απο­τε­λεί ένα ακό­μα πλήγ­μα στην παντο­δυ­να­μία του δολα­ρί­ου, που αν και παρα­μέ­νει το κύριο συναλ­λα­κτι­κό και απο­θε­μα­τι­κό νόμι­σμα, τα τελευ­ταία χρό­νια έχει δει την κυριαρ­χία του στην παγκό­σμια οικο­νο­μία να υποχωρεί.

Όπως ανα­κοί­νω­σε χθες Τετάρ­τη ο Αργε­ντι­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας Σέρ­χιο Μάσα, έχο­ντας στο πλάι του τον πρε­σβευ­τή της Κίνας στο Μπου­έ­νος Άιρες, Ζου Σια­ο­λί«κατό­πιν συμ­φω­νί­ας με διά­φο­ρες επι­χει­ρή­σεις, τη Λαϊ­κή Τρά­πε­ζα της Κίνας και την κεντρι­κή τρά­πε­ζα της Αργε­ντι­νής, ανα­διαρ­θρώ­σα­με το μέσο πλη­ρω­μών 1,04 δισ. δολα­ρί­ων αυτόν τον μήνα για τις εισα­γω­γές από την Κίνα».

Ο Μάσα πρό­σθε­σε πως θα είναι εφι­κτό να «προ­γραμ­μα­τί­σου­με όγκο εισα­γω­γών απο­τι­μη­μέ­νων σε γιού­αν αξί­ας (ίσης με) ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο δολά­ρια από τον επό­με­νο μήνα, κάτι που θα αντι­κα­τα­στή­σει τη χρή­ση δολα­ρί­ων».

Η εγκα­τά­λει­ψη του δολα­ρί­ου στις συναλ­λα­γές με την Κίνα θα «βελ­τιώ­σει τις προ­ο­πτι­κές του καθα­ρού (συναλ­λαγ­μα­τι­κού) απο­θέ­μα­τος της Αργε­ντι­νής» και «θα επι­τρέ­ψει να δια­τη­ρη­θούν το επί­πε­δο της δρα­στη­ριό­τη­τας, ο όγκος των εισα­γω­γών, ο ρυθ­μός των συναλ­λα­γών» ανά­με­σα στις δύο χώρες και «τα επί­πε­δα οικο­νο­μι­κής λει­τουρ­γί­ας που έχει ανά­γκη η Αργε­ντι­νή», σύμ­φω­να με τον ίδιο.

Από την δική του πλευ­ρά, ο Ζου ανέ­φε­ρε τη σημα­σία αυτής της από­φα­σης προ­κει­μέ­νου να «προ­στα­τευ­θούν και να ανα­πτυ­χθούν οι παγκό­σμιες αγο­ρές και να υπο­στη­ρι­χθούν οι επι­χει­ρή­σεις ώστε να μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιούν τοπι­κά νομί­σμα­τα για να διευ­θε­τούν τις συναλ­λα­γές».

Η ανα­κοί­νω­ση αυτή κατα­γρά­φε­ται την ώρα που το πέσο της Αργε­ντι­νής υφί­στα­ται εδώ και μέρες νέα θεα­μα­τι­κή πτώ­ση ένα­ντι του δολα­ρί­ου, καθώς στην παράλ­λη­λη, ανε­πί­ση­μη αγο­ρά η ισο­τι­μία πλη­σιά­ζει τα 500 πέσος για ένα δολά­ριο, ενώ η επί­ση­μη ισο­τι­μία βρί­σκε­ται στο επί­πε­δο 227:1, με άλλα λόγια απώ­λε­σε κάπου 20% της αξί­ας του μέσα σε μια εβδομάδα.

Η κυβέρ­νη­ση της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σε στα τέλη Μαρ­τί­ου ότι έκλει­σε συμ­φω­νία με την Κίνα δυνά­μει της οποί­ας οι εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές των δυο κρα­τών θα γίνο­νται στα νομί­σμα­τά τους, το χεάλ και το γιουάν. Ο πρό­ε­δρος Λουίς Ινά­σιου Λού­λα ντα Σίλ­βα διε­ρω­τή­θη­κε κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψής του στην Κίνα στα μέσα του Απρί­λη: «Για­τί να είναι υπο­χρε­ω­μέ­νες όλες οι χώρες να κάνουν τις συναλ­λα­γές τους σε δολάρια;».

Η Κίνα, δεύ­τε­ρη οικο­νο­μία του κόσμου και μεί­ζων πολι­τι­κός αντί­πα­λος των ΗΠΑ, διε­θνο­ποιεί το νόμι­σμά της τα τελευ­ταία χρόνια.

Όμως το δολά­ριο συνέ­χι­σε μολα­ταύ­τα τον Απρί­λη να αντι­προ­σω­πεύ­ει το 42% των νομι­σμά­των που χρη­σι­μο­ποιού­νται στο διε­θνές εμπό­ριο, ένα­ντι 33% του ευρώ, 6% της βρε­τα­νι­κής λίρας, 5% του ιαπω­νι­κού γεν και μόλις ενός 2% του γιού­αν, σύμ­φω­να με τα πιο πρό­σφα­τα δεδο­μέ­να του διε­θνούς συστή­μα­τος δια­τρα­πε­ζι­κών χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών μηνυ­μά­των SWIFT.

Σε ρούβλια και γιουάν το 70% των συναλλαγών Ρωσίας — Κίνας

Παρ’ όλα αυτά η παγκό­σμια τάση φαί­νε­ται ότι είναι η απο­δυ­νά­μω­ση του δολα­ρί­ου. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι Ρωσία και Κίνα έκα­ναν το 70% των μετα­ξύ τους συναλ­λα­γών χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ρού­βλια και γιουάν, ενώ πριν μόλις δύο χρό­νια οι συναλ­λα­γές στα δύο εθνι­κά νομί­σμα­τα απο­τε­λού­σαν το 30% των διμε­ρών εμπο­ρι­κών συναλλαγών.

Στοι­χεία για τις οικο­νο­μι­κές και ενερ­γεια­κές μπίζ­νες των δύο χωρών κατα­γρά­φουν άλλω­στε τη σημα­ντι­κή ενί­σχυ­ση της διμε­ρούς συνερ­γα­σί­ας, με φόντο τον εντει­νό­με­νο αντα­γω­νι­σμό με τις ΗΠΑ και συμ­μά­χους τους.

Ειδι­κό­τε­ρα, η κλι­μά­κω­ση των ευρω­α­τλα­ντι­κών κυρώ­σε­ων στους ρωσι­κούς υδρο­γο­νάν­θρα­κες έχει επι­τα­χύ­νει τον ανα­προ­σα­να­το­λι­σμό της εξα­γω­γής τους προς την Ασία. Όπως δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο αντι­πρό­ε­δρος της ρωσι­κής κυβέρ­νη­σης Άλεξ Νόβακ, οι ήδη αυξη­μέ­νες εξα­γω­γές ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου στην Κίνα θα σημειώ­σουν νέα αύξη­ση κατά 50% το 2023.

Ο Νόβακ, μιλώ­ντας στον ρωσι­κό τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό «Russia‑1», δήλω­σε πως η Ρωσία εφο­δί­α­σε την Κίνα το 2022 με 15 δισ. κ.μ. φυσι­κού αερί­ου, ποσό­τη­τα που ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί το 2023 στα 22 δισ. κ.μ. Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι μέσα στα επό­με­να δύο χρό­νια οι ροές φυσι­κού αερί­ου μέσω του αγω­γού «Ισχύς της Σιβη­ρί­ας» προς την Κίνα θα ξεπε­ρά­σουν ετη­σί­ως τα 38 δισ. κ.μ. τον χρόνο.

Το πλέγ­μα των ρωσι­κών αγω­γών προς την Κίνα της «Ανα­το­λι­κής Δια­δρο­μής» συμπε­ρι­λαμ­βά­νει έναν κεντρι­κό αγω­γό φυσι­κού αερί­ου, που λει­τούρ­γη­σε τον Δεκέμ­βρη του 2019 μήκους 3.000 χλμ. (που είναι ο αγω­γός «Ισχύς της Σιβη­ρί­ας 1») και ένα ακό­μη τμή­μα αγω­γών προς την Κίνα που έχει μήκος 5.111 χλμ.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο