Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο «Όχι» του εισαγγελέα για την αποφυλάκιση Ηριάννας – Περικλή

Να απορ­ρι­φθεί η αίτη­ση που έχει κατα­θέ­σει η 29χρονη Ηριάν­να, ζήτη­σε ο εισαγ­γε­λέ­ας του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Ανα­στο­λών.  Κατά την πρό­τα­σή του ο εισαγ­γε­λέ­ας Γεώρ­γιος Γερά­κης  ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων ότι «δεν απο­δεί­χθη­κε ουδέν θεμε­λιω­τι­κό γεγο­νός που να δικαιο­λο­γεί την αιτού­με­νη αναστολή».

«Το ζητη­μα της ανε­πα­νόρ­θω­της βλά­βης δεν απε­δεί­χθη. Η δυνα­τό­τη­τα παρά­τα­σης της διδα­κτο­ρι­κής δια­τρι­βής είναι υπέρ­βα­ση δυσχέ­ρειας αλλά όχι υπέρ­με­τρη ή ανε­πα­νόρ­θω­τη βλά­βη, εφό­σον μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με μία παρά­τα­ση στο μέλ­λον», είπε ο εισαγ­γε­λέ­ας για την 29χρονη Ηριάν­να και πρό­σθε­σε πως η νέα αίτη­ση έπρε­πε να στη­ρί­ζε­ται επί νέων γεγο­νό­των: «Είναι προ­ϋ­πό­θε­ση αυτό, αλλιώς δεν καθί­στα­ται ανα­γκαία να επι­ζη­τη­θεί η παρα­δο­χή μιας άλλης αιτήσεως».

Οσο για την τοπο­θέ­τη­ση της Ηριάν­νας ότι είναι αθώα για τις κατη­γο­ρί­ες που αντι­με­τω­πί­ζει, ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός είπε: «Ούτε ο προ­βλη­μα­τι­σμός της υπε­ρά­σπι­σης και της ιδί­ας ότι έχει ως κεκτη­μέ­νο το τεκ­μή­ριο της αθω­ό­τη­τας ευστα­θεί, αφού αυτό κάμ­πτε­ται όταν εκδο­θεί πρω­τό­δι­κη απόφαση»

Ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός πρό­τει­νε να παρα­μεί­νει στη φυλα­κή και ο συγκα­τη­γο­ρού­με­νός της Περι­κλής, ο οποί­ος είχε υπο­βάλ­λει επί­σης αίτη­μα ανα­στο­λής της εκτέ­λε­σης της ποι­νής του.

Η 28χρονη διδα­κτο­ρι­κή υπο­ψή­φια στο τμή­μα Φιλο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και ο 33χρονος, ζητού­σαν για δεύ­τε­ρη φορά την ανα­στο­λή έκτι­σης των ποι­νών που τους επι­βλή­θη­καν τον περα­σμέ­νο Ιού­νιο από το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των, από­φα­ση η οποία προ­κά­λε­σε αντι­δρά­σεις και προ­βλη­μα­τι­σμό σε νομι­κούς κύκλους καθώς τα στοι­χεία που δέχθη­κε το δικα­στή­ριο θεω­ρού­νται από πολ­λούς ισχνά για να οδη­γή­σουν σε καταδίκη.

Η Ηριάν­να, που από την πρώ­τη στιγ­μή αρνεί­ται κάθε σχέ­ση της με την οργά­νω­ση “ΣΠΦ”, βρέ­θη­κε στο στό­χα­στρο της Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής τον Μάρ­τιο του 2011 μετά από έφο­δο στο σπί­τι του συντρό­φου της Κων­στα­ντί­νου Παπα­δό­που­λου, ο οποί­ος συγκα­τοι­κού­σε με τον Περι­κλή, όπου κοι­μό­ταν και η ίδια. Ο Κων­στα­ντί­νος παρα­πέμ­φθη­κε σε δίκη ως μέλος των “ΣΦΠ”, στην οποία αθω­ώ­θη­κε καθώς δεν βρέ­θη­καν στοι­χεία που να στη­ρί­ζουν την κατη­γο­ρία, ενώ η Ηριάν­να μετά από κατά­θε­ση που έδω­σε είχε αφε­θεί ελεύ­θε­ρη, αφού δεν προ­έ­κυ­ψε κάτι ενα­ντί­ον της.

Λίγους μήνες μετά εντο­πί­ζε­ται στην Πολυ­τε­χνειού­πο­λη ένα μεταλ­λι­κό κου­τί με όπλα το οποίο μπαί­νει στα εργα­στή­ρια της Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής και ένα χρό­νο μετά η πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη, επί του οπλι­σμού, απο­φαί­νε­ται για την ύπαρ­ξη ενός απο­τυ­πώ­μα­τος που ανή­κει σε “άγνω­στο θήλυ”. Για την υπό­θε­ση σχη­μα­τί­στη­κε δικο­γρα­φία σε βάρος της Ηριάν­νας και του Περι­κλή τον Ιανουά­ριο του 2013. Η αίτη­ση της Ηριάν­νας στη­ρί­ζε­ται στην βλά­βη που προ­κα­λεί η κρά­τη­ση της στην διδα­κτο­ρι­κή εργα­σία της, ενώ η αίτη­ση του Περι­κλή βασί­ζε­ται σε σοβα­ρό πρό­βλη­μα υγεί­ας που αντι­με­τω­πί­ζει το οποίο επι­δει­νώ­νε­ται στις συν­θή­κες της φυλακής.

Η 28χρονη είπε σήμε­ρα στο δικα­στή­ριο πως η παρα­μο­νή της στην φυλα­κή της στε­ρεί την εμπει­ρία που είχε με την εργα­σία εντός του Πανε­πι­στη­μί­ου γεγο­νός που, όπως τόνι­σε, θα επι­δρά­σει αρνη­τι­κά στην επαγ­γελ­μα­τι­κή της εξέ­λι­ξη: «Όσο χάνω εμπει­ρία και εργα­σία, οι συνά­δελ­φοί μου προ­χω­ρά­νε. Αυτό σημαί­νει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρό­νο, δεν θα μπο­ρώ να εργά­ζο­μαι στο πανε­πι­στή­μιο και ενώ είμαι σίγου­ρη ότι στο Εφε­τείο θα αθω­ω­θώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα απο­τε­λέ­σμα­τα των κόπων μου».

Όπως τόνι­σε η Ηριάν­να: «έγι­να ξαφ­νι­κά επι­κίν­δυ­νη την 1η Ιού­νη. Νωρί­τε­ρα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιο­ρι­στι­κοί όροι για να μετα­βώ στο εξω­τε­ρι­κό για εργα­σία.. Χάνω ένα — ένα όσα είχα κατα­φέ­ρει τα προη­γού­με­να χρό­νια.. Ο σύντρο­φος μου αθω­ώ­θη­κε και εγώ βρί­σκο­μαι στη φυλα­κή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέ­ση με όπλα μέσω ενός dna που αμφι­σβη­τεί­ται από την επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα από το 2013. Πίστευα πραγ­μα­τι­κά και για αυτό πήγαι­να με καλή πίστη στο πρω­τό­δι­κο δικα­στή­ριο πως η αμφι­βο­λία λει­τουρ­γεί υπέρ του κατη­γο­ρού­με­νου. Πέντε μήνες μετά την ενο­χή μου βρί­σκο­μαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθω­ό­τη­τάς μου.. Όσα έχτι­ζα εννιά χρό­νια καταστρέφονται».

Στο δικα­στή­ριο κατέ­θε­σαν οι δύο καθη­γή­τριες Γλωσ­σο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, που επι­βλέ­πουν τη διδα­κτο­ρι­κή δια­τρι­βή της 28χρονης, οι οποί­ες ανά­με­σα σε άλλα τόνι­σαν πως ο εγκλει­σμός της Ηριάν­νας δημιουρ­γεί τερά­στια καθυ­στέ­ρη­ση σε πολ­λές δρά­σεις που απαι­τού­νται για το διδα­κτο­ρι­κό της με συνέ­πεια την υπο­χώ­ρη­ση της στον πίνα­κα μοριο­δό­τη­σης και απο­τέ­λε­σμα να μην βρί­σκε­ται τον Σεπτέμ­βριο του 2018 σε επι­λέ­ξι­μη θέση.

Ο 33χρονος Περι­κλής είπε στο δικα­στή­ριο πως το περι­βάλ­λον της φυλα­κής επι­βα­ρύ­νει το σοβα­ρό ανα­πνευ­στι­κό πρό­βλη­μα υγεί­ας που αντι­με­τω­πί­ζει και ότι συχνά αντι­με­τώ­πι­σε δυσφο­ρί­ες.: «Δεν έχει προ­κύ­ψει λόγος για να νοση­λευ­θώ αλλά υπάρ­χει ο φάκε­λος μου στο νοσο­κο­μείο και είναι ενή­με­ροι για την κατά­στα­σή μου.. Στη φυλα­κή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνί­ζουν και δεν μπο­ρείς να πεις κάτι…».

Ο Πανε­πι­στη­μια­κός καθη­γη­τής Πνευ­μο­νο­λο­γί­ας, Δημο­σθέ­νης Μπού­ρος κατέ­θε­σε στο δικα­στή­ριο πως ο 33χρονος αντι­με­τω­πί­ζει ένα σπά­νιο νόση­μα που έχει άμε­ση σχέ­ση με το κάπνι­σμα. Όπως τόνι­σε ο καθη­γη­τής: «Αν ο Περι­κλής βρί­σκε­ται σε κάποιο χώρο έγκλει­στος, από το παθη­τι­κό κάπνι­σμα επέρ­χε­ται επι­δεί­νω­ση της υγεί­ας του και μπο­ρεί ακό­μη και να χάσει τη ζωή του. Η μέση επι­βί­ω­ση για τους ασθε­νείς είναι τα 13 χρό­νια». Ο κ. Μπού­ρος είπε ακό­μη ότι το στρες αλλά και ο κίν­δυ­νος λοι­μώ­ξε­ων θεω­ρού­νται άκρως επι­βλα­βείς παρά­γο­ντες σε ασθε­νείς σαν τον Περι­κλή και μπο­ρούν να οδη­γή­σουν σε ανά­γκη μετα­μό­σχευ­σης πνεύ­μο­να. Είπε επί­σης απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση του Εισαγ­γε­λέα πως η νόσος του Περι­κλή, η οποία είναι ανί­α­τη, επη­ρε­ά­ζει το προσ­δό­κι­μο ζωής με μέσο όρο σε ανά­λο­γες περι­πτώ­σεις τα 13 χρόνια.

Πηγές: thepressroom.gr / Καθημερινή

Την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση της Ηριάν­νας Β. Λ., ζητά­ει το ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο