Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Νήματα γραφής- Πτυχές κειμένων» της Κούλας Αδαλόγλου 

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η Κού­λα Αδα­λό­γλου δια­κο­νεί τη λογο­τε­χνι­κή παρα­γω­γή της χώρας μας διπλά και ως ποι­ή­τρια και ως κριτικός.

Έχει εκδώ­σει οκτώ ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές με τελευ­ταία τη «Για­τί το μέλ­λον μια μικρή κου­κί­δα» (Εκδό­σεις Σαιξ­πη­ρι­κόν 2018) και μία συλ­λο­γή διη­γη­μά­των με τίτλο «Βγή­κε ένας ήλιος χλω­μός» (Εκδό­σεις Ταξι­δευ­τής 2012). Κρι­τι­κά σημειώ­μα­τά της για σύγ­χρο­νους λογο­τέ­χνες έχουν δημο­σιευ­τεί σε γνω­στά περιοδικά.

nimataΗ πρό­σφα­τη εκδο­τι­κή της προ­σπά­θεια με τον τίτλο «ΝΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ- ΠΤΥΧΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ  (Εκδό­σεις ΡΩΜΗ) απο­τυ­πώ­νει το σύνο­λο των κρι­τι­κών της παρεμ­βά­σε­ων και κατα­θέ­τει τη δική της συμ­βο­λή στην ανά­δει­ξη και μελέ­τη σύγ­χρο­νων γρα­φών. Τα κρι­τι­κά κεί­με­να που συστε­γά­ζει στον τόμο αυτό δημο­σιεύ­ο­νται , όπως μας πλη­ρο­φο­ρεί η συγ­γρα­φέ­ας στον πρό­λο­γο, από το 1998 ως το τέλος του 2018 και αφο­ρούν σε έργα που εκδί­δο­νται από το 1995 ως το πρώ­το εξά­μη­νο του 2018.

Το ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον που της προ­ξέ­νη­σαν για τον τρό­πο γρα­φής, της ποι­η­τι­κής έκφρα­σης και των τεχνι­κών του πεζού λόγου, απο­τέ­λε­σε το βασι­κό κρι­τή­ριο της ενα­σχό­λη­σής της μ’αυτά. Δομη­μέ­νο το βιβλίο σε τρία τμή­μα­τα: Ποί­η­ση (27 λογο­τέ­χνες), πεζο­γρα­φία (26 λογο­τέ­χνες), Δοκί­μια – άλλα κει­με­νι­κά είδη (5 λογο­τέ­χνες) περι­δια­βαί­νει σε γρα­φές της πρω­τεύ­ου­σας και της μεί­ζο­νος περι­φέ­ρειας, σε συγ­γρα­φείς γνω­στούς και κατα­ξιω­μέ­νους, αλλά και σε νεοει­σερ­χό­με­νους στον κόσμο της Λογοτεχνίας.

Με ιδιαί­τε­ρη ευσυ­νει­δη­σία, μεθο­δι­κό­τη­τα και θεω­ρη­τι­κή επάρ­κεια εξε­τά­ζει τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της γρα­φής του καθε­νός, τις αισθη­τι­κές, εκφρα­στι­κές και θεμα­το­λο­γι­κές τους επι­λο­γές. Σχο­λιά­ζει και απο­κω­δι­κο­ποιεί τα σύμ­βο­λα τους, τις τεχνι­κές της θεμα­τι­κής ανά­πτυ­ξης. Οι εύστο­χοι υπό­τι­τλοι δια­γρά­φουν το στίγ­μα του έργου του κάθε δημιουρ­γού. Ενδει­κτι­κά ανα­φέ­ρω: Γιώρ­γος Χ. Θεο­χά­ρης: «Ανι­χνεύ­ο­ντας συντε­ταγ­μέ­νες».  Μιχά­λης Γκα­νάς: «Με μια γυναί­κα ως κέντρο ανα­φο­ράς, μικρές αφη­γή­σεις με άρω­μα ποί­η­σης». Ιωάν­να Καρυ­στιάν­νη: «Σε τόνο εξο­μο­λο­γη­τι­κό» κ.α

Η κρι­τι­κή διαύ­γεια της Κού­λας Αδα­λό­γλου την οδη­γεί σε αξιο­λο­γή­σεις χωρίς αισθη­τι­κές εκπτώ­σεις , την ανα­δει­κνύ­ει σε άξια σκα­πα­νέα της λογο­τε­χνι­κής μας παράδοσης

Τα «Νήμα­τα της γρα­φής- Πτυ­χές κει­μέ­νων» της Κού­λας Αδα­λό­γλου είναι ένα βιβλίο αξιο­σύ­στα­το σε φιλο­λό­γους, αλλά και ανθρώ­πους που αγα­πούν και μελε­τούν τη Λογοτεχνία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο