Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στρατιωτικό νοσοκομείο επλήγη από βόμβα διασποράς

Κατε­στραμ­μέ­να, καμέ­να, ανα­πο­δο­γυ­ρι­σμέ­να αυτο­κί­νη­τα, σπα­σμέ­να παρά­θυ­ρα, κρα­τή­ρες στον κήπο: στη Μαρ­τα­κέρτ, στο βορειο­α­να­το­λι­κό Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ, το στρα­τιω­τι­κό νοσο­κο­μείο απο­τέ­λε­σε στό­χο ενός σφο­δρού βομβαρδισμού.

Ήταν γύρω στις 17:30 (τοπι­κή ώρα) προ­χθές, Τετάρ­τη, σε αυτή την κωμό­πο­λη των 5.000 κατοί­κων που άδεια­σε σχε­δόν από τις 27 Σεπτεμ­βρί­ου όταν ξεκί­νη­σαν οι εχθρο­πρα­ξί­ες ανά­με­σα στους Αρμέ­νιους αυτο­νο­μι­στές και τον στρα­τό του Αζερμπαϊτζάν.

Στρα­τιώ­τες που επέ­στρε­φαν τραυ­μα­τι­σμέ­νοι από το μέτω­πο, σε από­στα­ση περί­που δέκα χιλιο­μέ­τρων, είχαν μόλις φθά­σει με ασθε­νο­φό­ρο και ένα αυτο­κί­νη­το για να νοση­λευ­θούν σε αυτό το μικρό νοσοκομείο.

«Και τότε ακού­στη­καν οι σει­ρή­νες. Ορι­σμέ­νοι κατά­φε­ραν να φθά­σουν στο υπό­γειο», εξηγεί στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Γκε­βόργκ Ταντε­βο­σιάν, ένας για­τρός 31 ετών.

«Βομ­βαρ­δι­στή­κα­με από ένα αερο­πλά­νο, εκτό­ξευ­σε ρου­κέ­τες και στη συνέ­χεια μια βόμ­βα δια­σπο­ράς», δηλώ­νει ο άνδρας που φορά­ει στο­λή παραλ­λα­γής και έχει ένα πολυ­βό­λο στη ζώνη.

Η στέ­γη του φυλα­κί­ου της εισό­δου ανα­τι­νά­χθη­κε. Η περί­φρα­ξη που χώρι­ζε το νοσο­κο­μείο από τον δρό­μο κατέρ­ρευ­σε σε όλο το μήκος της. Στον κήπο, η πρό­σκρου­ση δύο βομ­βών άνοι­ξε κρα­τή­ρες βάθους του­λά­χι­στον ενός μέτρου. Σε ό,τι απέ­μει­νε από τον χώρο στάθ­μευ­σης, δεκά­δες αυτο­κί­νη­τα, μικρά και μεγα­λύ­τε­ρα φορ­τη­γά δεν αντι­στά­θη­καν στη βιαιό­τη­τα των πληγ­μά­των. Είκο­σι τέσ­σε­ρις ώρες αργό­τε­ρα, ένα απαν­θρα­κω­μέ­νο λάστι­χο αυτο­κι­νή­του καί­ει ακόμη.

Στο βάθος τα περί­που είκο­σι παρά­θυ­ρα του κυρί­ως μονώ­ρο­φου κτι­ρί­ου ανα­τι­νά­χθη­καν. Παντού θραύ­σμα­τα γυα­λιών πάνω στο μπε­τόν των εισόδων.

«Ήμα­σταν έξω για να βοη­θή­σου­με εκεί­νους που έφερ­ναν τους τραυ­μα­τι­σμέ­νους στρα­τιώ­τες και ξαφ­νι­κά γκρε­μί­στη­καν τα πάντα», λέει ο Βικτόρ Μινα­σιάν, με ένα επί­δε­σμο να καλύ­πτει το πρό­σω­πό του μέχρι το ύψος των ματιών.

«Δεν συνει­δη­το­ποί­η­σα αμέ­σως τι συνέ­βαι­νε. Όταν ξανα­βρή­κα τις αισθή­σεις μου, κάποιος φώνα­ζε εδώ, κάποιος εκεί», λέει ο 46χρονος οδηγός.

Δεν είναι δυνα­τόν να υπο­λο­γι­στεί ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών, ούτε των στρα­τιω­τών που νοση­λεύ­ο­νταν την ώρα της επί­θε­σης. Σε κάθε περί­πτω­ση, το νοσο­κο­μείο έπρε­πε να εγκαταλειφθεί.

Στο κυρί­ως κτί­ριο, μόνο κάποια κρε­βά­τια και πολ­λά δωμά­τια είναι εντε­λώς άδεια. Στο υπό­γειο, μερι­κά στρώ­μα­τα στο πάτωμα.

Μετά τον βομ­βαρ­δι­σμό «μετα­φέ­ρα­με γρή­γο­ρα τους τραυ­μα­τί­ες αλλού», εξη­γεί ο νεα­ρός για­τρός, που ήρθε από το Γερε­βάν, όπου εργά­ζε­ται, για­τί «είναι το χωριό μου, γεν­νή­θη­κα εδώ, είναι φυσι­κό να θέλω να το υπερασπιστώ».

Όχι μακριά από εκεί, σε έναν από τους δασω­μέ­νους λόφους που περι­βάλ­λουν το νοσο­κο­μείο, μπο­ρού­σαν να ακου­στούν χθες, Πέμ­πτη, πυρά πυρο­βο­λι­κού των δυνά­με­ων του Ναγκόρ­νο Καραμπάχ.

Στη συνέ­χεια, μερι­κά δευ­τε­ρό­λε­πτα αργό­τε­ρα, ακού­στη­κε ένας πιο βαρύς και πιο μακρι­νός ήχος εκρή­ξε­ων προς την κατεύ­θυν­ση του Αζερμπαϊτζάν.

Στα 200 μέτρα από το νοσο­κο­μείο, ένας κάτοι­κος του χωριού, ο 56χρονος Κάρ­λεν Αγκα­μπε­κιάν, δεί­χνει στους δημο­σιο­γρά­φους του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου το μικρό σπί­τι του γεί­το­νά του το οποίο χτυ­πή­θη­κε επί­σης από βόμβα.

«Ο ιδιο­κτή­της είναι στο μέτω­πο» λέει ο άνδρας με ένα παλιό Καλάσ­νοιοφ κρε­μα­σμέ­νο στον ώμο. «Στην αρχή κάη­κε το σπί­τι, μετά η φωτιά επε­κτά­θη­κε στο γει­το­νι­κό υπό­στε­γο, δεν μπο­ρέ­σα­με να τη σβή­σου­με», είπε. Τα απο­κα­ΐ­δια καπνί­ζουν ακόμη.

Η βόμ­βα δια­σπο­ράς που έπλη­ξε την περιο­χή του νοσο­κο­μεί­ου προ­κά­λε­σε από μόνο της τριά­ντα ή σαρά­ντα εκρή­ξεις, εξη­γεί.

«Ήταν ο πιο σφο­δρός βομ­βαρ­δι­σμός που είχα­με στο χωριό», αφό­του ξεκί­νη­σαν οι μάχες.

Πριν από λίγο, το υπουρ­γείο Άμυ­νας του Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ ανα­κοί­νω­σε τον θάνα­το άλλων 29 στρα­τιω­τών, με απο­τέ­λε­σμα ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των στρα­τιω­τών του θυλά­κου να φθά­σει τους 633 αφό­του ξέσπα­σαν οι μάχες με τις δυνά­μεις του Αζερ­μπαϊ­τζάν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο