Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Συμφωνία» Αρμενίας — Αζερμπαϊτζάν — Η Ρωσία αναπτύσσει σχεδόν 2.000 στρατιώτες — Ασάφεια με το ρόλο της Τουρκίας

Η Ρωσία άρχι­σε σήμε­ρα να ανα­πτύσ­σει σχε­δόν 2.000 στρα­τιώ­τες για τη δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης, μετά τη συμ­φω­νία που υπο­γρά­φη­κε υπό την αιγί­δα της μετα­ξύ του Αζερ­μπαϊ­τζάν και της Αρμε­νί­ας τερ­μα­τί­ζο­ντας έξι εβδο­μά­δες αιμα­τη­ρών συγκρού­σε­ων στο Ναγκόρ­νο Καραμπάχ.

Τρία ρωσι­κά στρα­τιω­τι­κά μετα­γω­γι­κά τύπου IL-76, που μετέ­φε­ραν περισ­σό­τε­ρους από 80 Ρώσους στρα­τιώ­τες της ειρη­νευ­τι­κής δύνα­μης, θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μετα­φο­ράς και μέσα τηλε­πι­κοι­νω­νιών, προ­σγειώ­θη­καν σήμε­ρα στο αερο­δρό­μιο Ερε­μπού­νι της Αρμε­νί­ας, ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Νωρί­τε­ρα σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, ένα αερο­σκά­φος IL-76 μετέ­φε­ρε στην Αρμε­νία τους αξιω­μα­τι­κούς της διοί­κη­σης των ειρη­νευ­τι­κής δύναμης.

Συνο­λι­κά στην περιο­χή του Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ θα ανα­πτυ­χθούν 1.960 στρα­τιω­τι­κοί, 90 θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μετα­φο­ράς και 380 οχή­μα­τα και ειδι­κός εξοπλισμός.

Η συμ­φω­νία που επι­τεύ­χθη­κε χθες απο­δί­δει στρα­τιω­τι­κές νίκες του Αζερ­μπαϊ­τζάν σε αυτήν την ορει­νή περιο­χή του Καυ­κά­σου, που τώρα κατοι­κεί­ται σχε­δόν απο­κλει­στι­κά από Αρμέ­νιους, η οποία απο­σχί­στη­κε από το Αζερ­μπαϊ­τζάν μετά έναν πόλε­μο στη δεκα­ε­τία του 1990. Συγκρού­σεις μαί­νο­νταν από τα τέλη Σεπτεμ­βρί­ου μετα­ξύ των αυτο­νο­μι­στών που υπο­στη­ρί­ζο­νται από το Γερε­βάν και του στρα­τού του Αζερμπαϊτζάν.

Η συμ­φω­νία που τέθη­κε σε ισχύ στις 9.00 χθες το βρά­δυ, υπο­γρά­φη­κε από τον πρό­ε­δρο του Αζερ­μπαϊ­τζάν Ιλχάμ Αλί­εφ, τον πρω­θυ­πουρ­γό της Αρμε­νί­ας Νικόλ Πασι­νιάν και τον Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν. Σύμ­φω­να με τον Ρώσο πρό­ε­δρο, οι εμπό­λε­μοι δια­τη­ρούν “τις θέσεις που καταλαμβάνουν”.

Η ανα­κοί­νω­ση προ­κά­λε­σε εκδη­λώ­σεις χαράς στο Αζερ­μπαϊ­τζάν και οργή στην Αρμενία.

Ο Αρμέ­νιος πρω­θυ­πουρ­γός έγρα­ψε στο Facebook ότι η υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας ήταν “απί­στευ­τα επώ­δυ­νη”, αλλά ότι η από­φα­ση ήταν απα­ραί­τη­τη ενό­ψει των αζε­ρι­κών εξε­λί­ξε­ων και είχε ζητη­θεί επί­σης από τον στρατό.

“Είναι μια μεγά­λη απο­τυ­χία για εμάς, μεγά­λη κατα­στρο­φή, μεγά­λο πέν­θος για τις ζωές που χάθη­καν”, είπε.

Ο πρό­ε­δρος του Αζερ­μπαϊ­τζάν χαι­ρέ­τι­σε την “παρά­δο­ση” του εχθρού του. “Είχα πει ότι θα κυνη­γού­σα­με (τους Αρμέ­νιους) από τη γη μας σαν σκύ­λοι και το κάνα­με”, είπε.

Η Τουρ­κία, η οποία υπο­στή­ρι­ξε το Αζερ­μπαϊ­τζάν, χαι­ρέ­τι­σε τα “σημα­ντι­κά κέρ­δη” της.

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν από την πλευ­ρά του κάλε­σε σε συνερ­γα­σία για μια “βιώ­σι­μη πολι­τι­κή διευ­θέ­τη­ση” που “θα προ­α­σπί­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα της Αρμε­νί­ας” και κάλε­σε “απο­φα­σι­στι­κά από την Τουρ­κία να θέσει τέλος στις προ­κλή­σεις της”.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε ωστό­σο πως δεν υπάρ­χει συμ­φω­νία για την ανά­πτυ­ξη τουρ­κι­κών ειρη­νευ­τι­κών δυνά­με­ων στο Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ, όπως ισχυ­ρί­στη­κε νωρί­τε­ρα ο πρό­ε­δρος του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο «Sputnik», ο Ιλχάμ Αλί­εφ και ο Τούρ­κος ομό­λο­γός του Ταγίπ Ερντο­γάν συζή­τη­σαν τη δημιουρ­γία ενός κοι­νού ρωσο­τουρ­κι­κού κέντρου για τη δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης, το οποίο θα παρα­κο­λου­θεί την εκε­χει­ρία που επι­τεύ­χθη­κε στο Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ. Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους πως το κέντρο παρα­κο­λού­θη­σης της κατά­παυ­σης του πυρός, το οποίο θα βρί­σκε­ται έξω από το Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ, απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο μιας χωρι­στής συμφωνίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο