Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συμφωνία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη — Αντιδρούν οι Αρμένιοι

Οι ηγέ­τες της Ρωσί­ας, του Αζερ­μπαϊ­τζάν και της Αρμε­νί­ας υπέ­γρα­ψαν συμ­φω­νία που προ­βλέ­πει τον πλή­ρη τερ­μα­τι­σμό των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στον θύλα­κα Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ, ενη­μέ­ρω­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα Τρί­τη ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, ο Ντμί­τρι Πεσκόφ.

Το κεί­με­νο «υπε­γρά­φη από τον πρό­ε­δρο του Αζερ­μπαϊ­τζάν Ιλχάμ Αλί­εφ, τον πρω­θυ­πουρ­γό της Αρμε­νί­ας Νικόλ Πασι­νιάν και τον πρό­ε­δρο της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν» και προ­βλέ­πει «πλή­ρη κατά­παυ­ση του πυρός και τερ­μα­τι­σμό όλων των εχθρο­πρα­ξιών στην περιο­χή του Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ», διευ­κρί­νι­σε ο Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επιβεβαιώνει ότι υπεγράφη τριμερής συμφωνία για να τερματιστεί η σύρραξη

Ο πρό­ε­δρος του Αζερ­μπαϊ­τζάν Ιλχάμ Αλί­εφ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι υπέ­γρα­ψε τρι­με­ρή συμ­φω­νία με τους ηγέ­τες της Αρμε­νί­ας και της Ρωσί­ας η οποία προ­βλέ­πει τον τερ­μα­τι­σμό της ένο­πλης σύρ­ρα­ξης στον θύλα­κα Ναγκόρ­νο Καραμπάχ.

Η τρι­με­ρής συμ­φω­νία απο­τε­λεί «ορό­ση­μο για την επί­λυ­ση της σύγκρου­σης», τόνι­σε ο Αλί­εφ σε δηλώ­σεις του έπει­τα από συνά­ντη­σή του με τον πρό­ε­δρο της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, τον οποίο «ευχα­ρί­στη­σε» προσωπικά.

«Είμαι πολύ ευτυ­χής που σήμε­ρα δίνε­ται τέλος, που επι­λύ­ε­ται η μακρό­χρο­νη σύρ­ρα­ξη ανά­με­σα στην Αρμε­νία και το Αζερ­μπαϊ­τζάν, δίνε­ται τέλος στην κατο­χή αζε­ρι­κών εδα­φών», υπο­γράμ­μι­σε ο Αλίεφ.

Ο Αζέ­ρος πρό­ε­δρος χαρα­κτή­ρι­σε τη συμ­φω­νία ιστο­ρι­κή, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως θα τερ­μα­τί­σει την αιμα­το­χυ­σία και θα οδη­γή­σει σε διαρ­κή ειρήνη.

 Περί «οδυνηρής» συμφωνίας για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μιλά ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αρμε­νί­ας Νικόλ Πασι­νιάν επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι υπέ­γρα­ψε συμ­φω­νία, την οποία χαρα­κτή­ρι­σε «οδυ­νη­ρή», για να τερ­μα­τι­στεί η ένο­πλη σύρ­ρα­ξη στον θύλα­κα Ναγκόρ­νο Καραμπάχ.

Σε ανα­κοί­νω­σή του που αναρ­τή­θη­κε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα στον λογα­ρια­σμό του στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook, ο Πασι­νιάν επι­βε­βαί­ω­σε ότι «υπέ­γρα­ψα κοι­νή δήλω­ση με τους προ­έ­δρους της Ρωσί­ας και του Αζερ­μπαϊ­τζάν για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου στο (Ναγκόρ­νο) Καρα­μπάχ», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας το κεί­με­νο αυτό «απί­στευ­τα οδυ­νη­ρό για εμέ­να» όσο «και για τον λαό μας».

Η Ρωσία αναπτύσσει ειρηνευτική δύναμη στον θύλακα

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι άρχι­σε να ανα­πτύσ­σει 1.960 στρα­τιω­τι­κούς στον θύλα­κα του Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ σε ειρη­νευ­τι­κό ρόλο.

Οι δυνά­μεις αυτές μετα­φέ­ρο­νται ήδη αερο­πο­ρι­κώς από τη Ρωσία στην εμπό­λε­μη ζώνη κατό­πιν της τρι­με­ρούς συμ­φω­νί­ας που υπέ­γρα­ψαν ο πρό­ε­δρος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, ο πρό­ε­δρος του Αζερ­μπαϊ­τζάν Ιλχάμ Αλί­εφ και ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αρμε­νί­ας Νικόλ Πασινιάν.

Έξαλλο πλήθος εισέβαλε στο κοινοβούλιο της Αρμενίας

Πλή­θος έξαλ­λων δια­δη­λω­τών εισέ­βα­λε σήμε­ρα στην έδρα του κοι­νο­βου­λί­ου της Αρμε­νί­ας στο Γερε­βάν, καταγ­γέλ­λο­ντας τη συμ­φω­νία για τον τερ­μα­τι­σμό των εχθρο­πρα­ξιών στο Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ που υπε­γρά­φη με το Αζερ­μπαϊ­τζάν και τη Ρωσία και μοιά­ζει να επι­κυ­ρώ­νει τη στρα­τιω­τι­κή επι­κρά­τη­ση των αζε­ρι­κών δυνάμεων.

Πλή­θος χιλιά­δων εξορ­γι­σμέ­νων δια­δη­λω­τών συγκε­ντρώ­θη­κε γύρω από τη Βου­λή της Αρμε­νί­ας από τη στιγ­μή που μετα­δό­θη­κε η είδη­ση για την υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας και εκα­το­ντά­δες εξ αυτών εισέ­βα­λαν στο κτί­ριο, έσπα­σαν παρά­θυ­ρα και προ­κά­λε­σαν εκτε­τα­μέ­νες φθο­ρές στο εσω­τε­ρι­κό του κοι­νο­βου­λί­ου, μετα­δί­δει δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου που βρί­σκε­ται επιτόπου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαιώνει πως αναπτύσσεται ρωσική ειρηνευτική δύναμη μετά την συμφωνία Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το τέλος της σύρραξης

Ο πρό­ε­δρος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν επι­βε­βαί­ω­σε ότι ρωσι­κή ειρη­νευ­τι­κή δύνα­μη θα ανα­πτυ­χθεί κατά μήκος της γραμ­μής του μετώ­που στον θύλα­κα Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ για να επι­τη­ρεί την εφαρ­μο­γή της κατά­παυ­σης του πυρός, μετά την τρι­με­ρή συμ­φω­νία η οποία υπε­γρά­φη με την Αρμε­νία και το Αζερ­μπαϊ­τζάν για τον τερ­μα­τι­σμό της ένο­πλης σύρραξης.

Ο Πού­τιν πρό­σθε­σε ότι ελπί­ζει πως η συμ­φω­νία που υπε­γρά­φη «θα δημιουρ­γή­σει τις ανα­γκαί­ες συν­θή­κες» για να υπάρ­ξει «μακρό­χρο­νη και πλή­ρης επί­λυ­ση της κρί­σης» στο Ναγκόρ­νο Καραμπάχ.

Κατά τον ρώσο πρό­ε­δρο, η εκε­χει­ρία τέθη­κε σε ισχύ χθες στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

«Την 9η Νοεμ­βρί­ου, ο πρό­ε­δρος του Αζερ­μπαϊ­τζάν (Ιλχάμ Αλί­εφ), ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αρμε­νί­ας (Νικόλ) Πασι­νιάν και ο πρό­ε­δρος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν) υπέ­γρα­ψαν δια­κή­ρυ­ξη που αναγ­γέλ­λει την πλή­ρη κατά­παυ­ση του πυρός και το τέλος όλων των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στην εμπό­λε­μη ζώνη του Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ από τα μεσά­νυ­χτα της 10ης Νοεμ­βρί­ου ώρα Μόσχας», ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σαν οι υπη­ρε­σί­ες της ρωσι­κής προ­ε­δρί­ας τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες.

Εκτός της ειρηνευτικής δύναμης της Ρωσίας θα αναπτυχθούν επίσης στρατεύματα της Τουρκίας, ανακοινώνει ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ

Ο πρό­ε­δρος του Αζερ­μπαϊ­τζάν Ιλχάμ Αλί­εφ δήλω­σε σήμε­ρα ότι στο Ναγκόρ­νο Καρα­μπάχ δεν θα ανα­πτυ­χθεί μόνο ρωσι­κή, αλλά και τουρ­κι­κή ειρη­νευ­τι­κή δύνα­μη η οποία θα εντέλ­λε­ται να επι­τη­ρεί τη συμ­φω­νία κατά­παυ­σης του πυρός.

Στην ειρη­νευ­τι­κή επι­χεί­ρη­ση στον θύλα­κα θα συμ­με­τέ­χουν «τόσο ρωσι­κές, όσο και τουρ­κι­κές δυνά­μεις», είπε ο Αζέ­ρος πρόεδρος.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελ­λαρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο