Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναζιστικού τύπου απογραφή των Ρομά από τον Σαλβίνι: «Δυστυχώς τους Ιταλούς Ρομά πρέπει να τους κρατήσουμε»

Την άρνη­ση να δεχτεί τους πρό­σφυ­γες, ακο­λού­θη­σε μια ναζι­στι­κού τύπου ανα­κοί­νω­ση του Ματ­τέο Σαλ­βί­νι, υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών της κυβέρ­νη­σης Κόντε. Ανα­κοί­νω­σε την πρό­θε­σή του να προ­χω­ρή­σει σε απο­γρα­φή των Ρομά που ζουν στην Ιταλία.

Ο γραμ­μα­τέ­ας της Λέγκα ζήτη­σε από τους συνερ­γά­τες στο υπουρ­γείο του, να του ετοι­μά­σουν «φάκε­λο για τους Ρομά», ώστε «να εξα­κρι­βω­θεί πόσοι είναι σε ολό­κλη­ρη την Ιταλία».

Πρό­κει­ται ουσια­στι­κά για μια απο­γρα­φή, η οποία, σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής του ιτα­λι­κού υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, θα οδη­γή­σει σε συγκε­κρι­μέ­νη λήψη πρω­το­βου­λιών. «Οι αλλο­δα­ποί χωρίς άδεια παρα­μο­νής θα πρέ­πει να απε­λα­θούν με δια­κρα­τι­κές συμ­φω­νί­ες. Δυστυ­χώς, όμως, τους Ιτα­λούς Ρομά πρέ­πει να τους κρα­τή­σου­με εδώ», κατέ­λη­ξε ο Ματέο Σαλβίνι.

Ο λόγος της Λέγκας του Βορά έχει ταυ­τι­στεί με το ρατσι­στι­κό δηλη­τή­ριο απέ­να­ντι στους μετα­νά­στες και στους Ρομά και με την συμ­με­το­χή της στην κυβέρ­νη­ση, μετα­νά­στες και Ρομά έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με το ρατσι­στι­κό πρό­σω­πο της κυβέρ­νη­σης Κόντε.

Είναι ο Σαλ­βί­νι που απευ­θυ­νό­με­νος στους μετα­νά­στες δήλω­σε: «Εμείς ορί­ζου­με το σπί­τι μας, οι ωραί­οι και­ροί για εσάς τελεί­ω­σαν στα αλή­θεια, καταλάβατε;».

Τι να περι­μέ­νει κανείς απ’ αυτούς που προ­ά­γουν το ρατσι­σμό, τη μισαλ­λο­δο­ξία, το φασι­σμό και την ξενοφοβία;

Οι ενώσεις των Ρομά και Σίντι απαντούν στον Ματτέο Σαλβίνι ότι η απογραφή βάσει της εθνότητας απαγορεύεται

Οι ιτα­λι­κές ενώ­σεις των Ρομά και Σίντι απά­ντη­σαν στον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών Ματ­τέο Σαλ­βί­νι ότι η νομο­θε­σία της χώρας απα­γο­ρεύ­ει τη διε­ξα­γω­γή απο­γρα­φής βάσει της εθνότητας.

«Υπάρ­χουν ήδη στοι­χεία για το ποί­ος ζει σε επί­ση­μους και μη χώρους δια­μο­νής και οι λίγοι Ρομά χωρίς άδεια παρα­μο­νής δεν δια­θέ­τουν υπη­κο­ό­τη­τα, κάτι που σημαί­νει ότι δεν μπο­ρούν να απε­λα­θούν», προ­σθέ­τουν οι οργανώσεις.

Στην απά­ντη­ση αυτή στον γραμ­μα­τέα της Λέγκα και υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών, υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι «πολ­λοί Ιτα­λοί Ρομά βρί­σκο­νται στην χώρα εδώ και πάνω από πενή­ντα χρό­νια, και άρα, είναι πιο Ιτα­λοί από πολ­λούς άλλους πολίτες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο