Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΚΜΠΑ — Yawm an-Nakba: 72 Χρόνια έγκλημα διαρκείας

Μπρο­στά σε νέα σχέ­δια προ­σάρ­τη­σης παλαι­στι­νια­κής γης από τις ισραη­λι­νές κατο­χι­κές αρχές βρί­σκει τον Παλαι­στι­νια­κό λαό η φετι­νή 72η μαύ­ρη επέ­τειος από τη Yawm an-Nakba, τη «Μέρα της Κατα­στρο­φής» ή Νάκ­μπα, όπως λέγε­ται στα Αρα­βι­κά, που ξεκί­νη­σε με την ίδρυ­ση του Ισρα­ήλ τον Μάη του 1948, πάνω στις στά­χτες και το αίμα του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

«Η Νάκ­μπα δεν είναι μόνο μία οδυ­νη­ρή ανά­μνη­ση ενός μακρι­νού εγκλή­μα­τος. Είναι μία πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που συνε­χί­ζε­ται και εξε­λίσ­σε­ται εδώ και δεκα­ε­τί­ες, ως απο­τέ­λε­σμα στο συνε­χές του πόνου, του οικο­νο­μι­κού στραγ­γα­λι­σμού και της αδι­κί­ας», τόνι­σε στο μήνυ­μά της την Παρα­σκευή με αφορ­μή τη θλι­βε­ρή επέ­τειο η Χάναν Ασρά­ουι, που είναι μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής του Οργα­νι­σμού για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (PLO). Η ίδια τόνι­σε πως η επι­κεί­με­νη προ­σάρ­τη­ση της Κοι­λά­δας του Ιορ­δά­νη, ενδε­χο­μέ­νως μετά την 1η Ιού­λη, από τη νέα ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση των Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου και Μπέ­νι Γκαντς, φέρ­νει στο προ­σκή­νιο «τον κεντρι­κό στό­χο και τον υπέρ­τα­το σκο­πό της εποι­κι­στι­κής κατο­χής: Την αρπα­γή παλαι­στι­νια­κής γης και του πλού­του της, ενώ απω­θού­νται ή εγκλω­βί­ζο­νται όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ροι Παλαι­στί­νιοι στο πλαί­σιο της ατζέ­ντας ενός “μεγα­λύ­τε­ρου Ισραήλ”».

Νωρί­τε­ρα, σε ανά­λο­γο μήνυ­μά του για την επέ­τειο της Νάκ­μπα, ο Παλαι­στί­νιος Πρό­ε­δρος Μαχ­μούτ Αμπάς επα­νέ­λα­βε ότι εάν το Ισρα­ήλ κλι­μα­κώ­σει την κατο­χή προ­σαρ­τώ­ντας σε μερι­κές βδο­μά­δες την Κοι­λά­δα του Ιορ­δά­νη, τότε η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή θα ακυ­ρώ­σει όλες τις συμ­φω­νί­ες με το Ισρα­ήλ. Εξέ­φρα­σε επί­σης την πεποί­θη­ση πως παρά τα βάσα­να και τα εγκλή­μα­τα δεκα­ε­τιών σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού, «θα υψω­θεί η παλαι­στι­νια­κή σημαία στο ιερό τέμε­νος Αλ Ακσα» και θα ευο­δω­θεί ο στό­χος «για ανε­ξάρ­τη­τη Παλαι­στί­νη με αιώ­νια πρω­τεύ­ου­σα την Ιερου­σα­λήμ». Με μήνυ­μά του και ο Παλαι­στί­νιος πρέ­σβης στη χώρα μας, Μαρουάν Του­μπά­σι, καταγ­γέλ­λει την ισραη­λι­νή κατο­χή και δια­τρα­νώ­νει τη θέλη­ση του Παλαι­στι­νια­κού λαού να συνε­χί­σει την αντίσταση.

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος

Την αμέ­ρι­στη συμπα­ρά­στα­ση και αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού εξέ­φρα­σε με βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μα που στάλ­θη­κε στην Παλαι­στί­νη ο ΓΓ της ΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας

  • Για τον τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατο­χής και των συνε­πειών της.
  • Για τη δημιουρ­γία ενιαί­ου, ανε­ξάρ­τη­του Παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ στα σύνο­ρα του 1967, με το λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του.
  • Για το δικαί­ω­μα επι­στρο­φής όλων των Παλαι­στί­νιων προ­σφύ­γων στις εστί­ες τους, με βάση τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ.
  • Για την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των Παλαι­στί­νιων και άλλων πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων στις ισραη­λι­νές φυλακές.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Επί­σης ανα­κοι­νώ­σεις εξέ­δω­σαν το ΠΑΜΕ και η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή Διε­θνούς Δημο­κρα­τι­κής Αλληλεγγύης.

Το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο καλεί τους εργα­ζό­με­νους και τα Συν­δι­κά­τα να δυνα­μώ­σουν τον αγώ­να ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους με θύμα­τα τους λαούς της Παλαι­στί­νης, της Συρί­ας, της ευρύ­τε­ρης περιοχής.
Φέτος συμπλη­ρώ­νο­νται 72 χρό­νια από τη μέρα της Νάκ­μπα, (της κατα­στρο­φής της Παλαι­στί­νης το 1948) όταν  μετά την επί­θε­ση του Ισρα­ήλ, κατα­στρά­φη­καν ολο­σχε­ρώς 415 Παλαι­στι­νια­κά χωριά, σκο­τώ­θη­καν πάνω από 10.000 παλαι­στί­νιοι και δεκά­δες χιλιά­δες τραυ­μα­τί­στη­καν, ενώ 760.000 παλαι­στί­νιοι εκτο­πί­στη­καν δια της βίας από την πατρί­δα τους για να κατα­λή­ξουν πρό­σφυ­γες στις γύρω περιοχές.
Σήμε­ρα 72 χρό­νια μετά την κατα­στρο­φή, η επι­θε­τι­κό­τη­τα του Ισρα­ήλ συνε­χί­ζε­ται και κλι­μα­κώ­νε­ται ιδιαί­τε­ρα υπό το πρί­σμα των πρό­σφα­των εξαγ­γε­λιών του για περαι­τέ­ρω προ­σάρ­τη­ση των κατε­χό­με­νων Παλαι­στι­νια­κών εδα­φών με την πλή­ρη υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ.

Nakba

Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό Λαό

«Η φετι­νή επέ­τειος της Νάκ­μπα, της κατα­στρο­φής της Παλαι­στί­νης από το Ισρα­ήλ, βρί­σκει τον παλαι­στι­νια­κό λαό σε πιο δει­νή θέση από ποτέ», σημειώ­νει η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή Διε­θνούς Δημο­κρα­τι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης (ΕΕΔΔΑ), για τη μέρα της Παλαι­στι­νια­κής Νάκ­μπα (15 Μάη).
Στην ανα­κοί­νω­σή της επισημαίνει:
«Μετά τους πολύ­μη­νους και πολύ­νε­κρους βομ­βαρ­δι­σμούς της Λωρί­δας της Γάζας με πρό­σχη­μα το χτύ­πη­μα της Χαμάς, ήρθε η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού να πλή­ξει την Παλαι­στί­νη με ανυ­πο­λό­γι­στες μελ­λο­ντι­κές συνέπειες».
Σαν να μην ήταν, όμως, αρκε­τά αυτά όπως και τόσα άλλα που έχει υπο­στεί ο Παλαι­στι­νια­κός λαός από την εξη­ντά­χρο­νη και πλέ­ον ισραη­λι­νή στρα­το­κρα­τι­κή πολι­τι­κή απέ­να­ντί του, με την ανο­χή και τις ευλο­γί­ες όλων των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών της Γης, ήρθε τώρα και η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ να προ­σαρ­τή­σει στο κρά­τος του Ισρα­ήλ την κοι­λά­δα του Ιορδάνη.
Η από­φα­ση αυτή θέτει σε μεγά­λο κίν­δυ­νο την ειρή­νη και ασφά­λεια όχι μόνο της Παλαι­στί­νης αλλά ολό­κλη­ρης της Μέσης Ανα­το­λής. Επι­πλέ­ον, κατα­στρέ­φει και την τελευ­ταία ελπί­δα των Παλαι­στι­νί­ων για τη λύση των δύο κρα­τών με στό­χο την ίδρυ­ση ανε­ξάρ­τη­του, κυρί­αρ­χου Παλαι­στι­νια­κού Κρά­τους, στα σύνο­ρα του ’67, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ. Αντί­θε­τα, σύμ­φω­να με τις εξαγ­γε­λί­ες του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου, το ήδη χωρι­σμέ­νο Κρά­τος της Παλαι­στί­νης κατα­κερ­μα­τί­ζε­ται παρα­πέ­ρα και, το πιο επι­κίν­δυ­νο από όλα, η ασφά­λειά του ενα­πο­τί­θε­ται στο ίδιο το Ισραήλ.
Η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή Διε­θνούς Δημο­κρα­τι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης (ΕΕΔΔΑ) καλεί τον ελλη­νι­κό λαό να αγρυ­πνά μπρο­στά σε τέτοιες επι­κίν­δυ­νες απο­φά­σεις. Να υψώ­σει τεί­χη αντί­στα­σης στα σχέ­δια αυτά του ιμπε­ρια­λι­σμού, που μετα­τρέ­πουν την περιο­χή μας σε πυρι­τι­δα­πο­θή­κη και τις ζωές μας βορά στις πολε­μι­κές μηχα­νές του. Να υπε­ρα­σπι­στού­με όλοι μαζί το δίκιο του παλαι­στι­νια­κού λαού και να βροντοφωνάξουμε:

🔺 Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.
🔸 Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

  • Σε κάθε περί­πτω­ση, τα νέα σχέ­δια επι­ση­μο­ποί­η­σης της αρπα­γής και άλλης παλαι­στι­νια­κής γης στη Δυτι­κή Οχθη από τις κατο­χι­κές αρχές ήταν που ένω­σαν τον Ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου και τον αρχη­γό του «Μπλε και Λευ­κού» μπλοκ, Μπέ­νι Γκαντς, σε συμ­φω­νία συγκυβέρνησης.
    Η ορκω­μο­σία της νέας κυβέρ­νη­σης ανα­βλή­θη­κε για αυτή την Κυρια­κή, 17 Μάη, καθώς συνε­χί­ζο­νται τα παζά­ρια για κυβερ­νη­τι­κούς θώκους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο