Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΤΟ και ΕΕ επιβάλλουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Επι­μέ­λεια Ομά­δα ¡H.lV.S! //  

Κλεί­νουν 20 χρό­νια από τότε που στις 24-Μαρ-1999 λίγο πριν τις 9 το βρά­δυ οι σει­ρή­νες ήχη­σαν στην Πρί­στι­να, το Βελι­γρά­δι, την Ποντ­γκό­ρι­τσα, το Νόβι­σαντ και εξα­πο­λύ­θη­κε το πρώ­το πλήγ­μα με «έξυ­πνους» πυραύ­λους και βόμ­βες από τα αερο­σκά­φη του ΝΑΤΟ και τα πλοία που έπλε­αν στην Αδρια­τι­κή. Έτσι άρχι­σε η επι­δρο­μή του ΝΑΤΟ κατά της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, το μεγα­λύ­τε­ρο από τα εγκλή­μα­τα της ατλα­ντι­κής «συμ­μο­ρί­ας», μετά το τέλος του 2ου Παγκό­σμιου Πολέ­μου. Ακο­λού­θη­σαν 78 μαρ­τυ­ρι­κές μέρες για τους λαούς της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, πριν δια­γρα­φεί από το χάρ­τη, μέρες που δεν πρέ­πει να ξεχά­σου­με, αφού στην πρά­ξη η επι­δρο­μή δεν έχει τελειώ­σει ακόμη…

Τις προη­γού­με­νες μέρες το ΝΑΤΟ είχε προ­ε­τοι­μά­σει τα πάντα γι’ αυτή τη στιγ­μή. Περισ­σό­τε­ρα από 400 μαχη­τι­κά αερο­πλά­να, από τα οποία τα 269 αμε­ρι­κα­νι­κά, είχαν εγκα­τα­στα­θεί σε ΝΑΤΟι­κές βάσεις της Ιτα­λί­ας (Aviano), με τον «κομ­μου­νι­στή» (της ‑κοί­τα σύμ­πτω­ση 2ης φοράς «αρι­στε­ράς» και εκεί…) Μάσι­μο ντ’ Αλέ­μα να δίνει το πρά­σι­νο φως ενώ στην Αδρια­τι­κή έπλε­αν δυο αερο­πλα­νο­φό­ρα, το αμε­ρι­κα­νι­κό «Εντερ­πράιζ» και το γαλ­λι­κό «Φος», μαζί με πολ­λά άλλα πλοία και υπο­βρύ­χια, πανέ­τοι­μα να εκτο­ξεύ­σουν πυραύ­λους Κρουζ.

«Θα είναι δύσκο­λο και σκλη­ρό Όμως, το ΝΑΤΟ θα υπε­ρι­σχύ­σει και θα κυριαρ­χή­σει…», δήλω­νε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυνας.

20 χρόνια και το ΝΑΤΟ είναι ακόμη εδώ

Από τη μια το ασή­μα­ντο, η επί­φα­ση (πχ. κατά wiki) «Η συμ­φω­νία των Πρε­σπών είναι μία συμ­φω­νία με σκο­πό την επί­λυ­ση του ζητή­μα­τος της ονο­μα­σί­ας της πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Μακε­δο­νί­ας. Υπο­γρά­φη­κε στο χωριό Ψαρά­δες της περιο­χής των Πρε­σπών στις 17 Ιου­νί­ου του 2018. Η συμ­φω­νία προ­έ­βλε­πε την έγκρι­σή της από το κοι­νο­βού­λιο της πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βι­κής Μακε­δο­νί­ας και από το λαό της χώρας με δημο­ψή­φι­σμα, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το Σεπτέμ­βριο του 2018. Με τη συμ­φω­νία αυτή, η πΓΔΜ θα ονο­μα­στεί Δημο­κρα­τία της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας (Republika Sjeverna Makedonija) και η Ελλά­δα θα ανα­γνω­ρί­σει την ιδιό­τη­τα του πολί­τη της χώρας αυτής ως Μακε­δό­να πολί­τη της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας θα συμ­φω­νή­σει ότι η επί­ση­μη γλώσ­σα της χώρας θα είναι η μακε­δο­νι­κή γλώσ­σα»… (κλπ)

Από την άλλη αυτό που πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νει:  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ εντέλ­λο­νται  |>  Τσί­πρας-Ζάεφ συμ­φω­νούν, |> ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ (και λοι­ποί «πρό­θυ­μοι») χει­ρο­κρο­τούν και επαυ­ξά­νουν

nato2

Πρό­κει­ται για συμ­φω­νία «κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη» στα μέτρα των επι­διώ­ξε­ων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ξεκλει­δώ­νει την έντα­ξη της ΠΓΔΜ στους δυο ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, απο­τε­λώ­ντας ταυ­τό­χρο­να απο­φα­σι­στι­κό βήμα για την πλή­ρη ΝΑΤΟ­ποί­η­ση των Βαλ­κα­νί­ων. Το παρα­δέ­χθη­κε, άλλω­στε, ο ίδιος ο Αλ. Τσί­πρας: «Προ­κει­μέ­νου η Ελλά­δα όχι μόνο να δεχθεί αλλά και να πρω­το­στα­τή­σει στην ευρω­παϊ­κή και ευρω­α­τλα­ντι­κή προ­ο­πτι­κή των γει­τό­νων μας, οι τελευ­ταί­οι συμ­φώ­νη­σαν να αλλά­ξουν τη Συνταγ­μα­τι­κή τους ονο­μα­σία για όλες τις χρή­σεις και ένα­ντι όλων» πιστο­ποιώ­ντας, με τον πλέ­ον επί­ση­μο τρό­πο, το ρόλο που έχει ανα­λά­βει η αστι­κή τάξη της Ελλά­δας ως «τοπο­τη­ρη­τής» των συμ­φε­ρό­ντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην βαλ­κα­νι­κή χερ­σό­νη­σο και ευρύ­τε­ρα στην περιο­χή της ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου.

Ποιός βγαί­νει, λοι­πόν, κερ­δι­σμέ­νος από την συμ­φω­νία; σίγου­ρα όχι ο εργα­ζό­με­νος λαός σε Ελλά­δα και Σκό­πια, καθώς η έντα­ξη της «Severna Makedonija» στο ΝΑΤΟ θα σημά­νει ενί­σχυ­ση της ανα­σφά­λειας και απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης στην περιο­χή. Μια ανα­σφά­λεια που θα συνε­χί­σει να τρέ­φε­ται από τους αλυ­τρω­τι­σμούς και τις εθνι­κι­στι­κές επι­διώ­ξεις, δεδο­μέ­νης της ‑επί­ση­μης πλέ­ον- απο­δο­χής από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση των όρων περί «μακε­δο­νι­κής» εθνό­τη­τας και γλώσσας.

Μονα­δι­κοί κερ­δι­σμέ­νοι από την συμ­φω­νία που ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός είναι οι αμε­ρι­κα­νοί και ευρω­παί­οι ιμπε­ρια­λι­στές, οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι που τρί­βουν τα χέρια τους στην προ­ο­πτι­κή νέων χρυ­σο­φό­ρων επεν­δύ­σε­ων με θύμα­τα τους εργα­ζό­με­νους ανε­ξαρ­τή­τως εθνικότητας.

nato3

Όπως τότε στην Αττά­λεια της Τουρ­κί­ας ο (πρώ­ην) ΥπΕξ Κοτζιάς πια­σμέ­νος χέρι ‑χέρι με τα υπό­λοι­πα γερά­κια του ΝΑΤΟ τρα­γού­δη­σε το “we are the world” (εμείς είμα­στε ο κόσμος) «για ένα καλύ­τε­ρο κόσμο, για τα παι­διά….», όπως λένε οι στί­χοι του τρα­γου­διού και μάλι­στα έσυ­ρε και το χορό, πρω­το­στα­τώ­ντας στο να εμφα­νί­σει το ΝΑΤΟ με φωτο­στέ­φα­νο, και την κυβέρ­νη­ση σε μπρο­στο­κρί­α­ρο της ΝΑΤΟι­κης προπαγάνδας.

Η πρε­μού­ρα της συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κλεί­σει το ζήτη­μα της ονο­μα­σί­ας και να προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία έντα­ξης της «Severna Makedonija» (ΠΓΔΜ) σε ΝΑΤΟ και ΕΕ απη­χεί τους σχε­δια­σμούς της εγχώ­ριας αστι­κής τάξης για βαθύ­τε­ρη οικο­νο­μι­κή διείσ­δυ­ση στην περιο­χή, για νέες κερ­δο­φό­ρες μπίζ­νες με σκο­πό την ανα­βάθ­μι­ση της θέσης της στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς.

Όπως είχε δηλώ­σει τότε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «Αφή­στε τις μεγα­λο­στο­μί­ες περί ιστο­ρι­κών στιγ­μών που θα παί­ξει η Ελλά­δα ηγε­τι­κό ρόλο!» … «Η συμ­φω­νία Τσί­πρα – Ζάεφ έγι­νε για να τακτο­ποι­η­θεί η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», «η οποία περιέ­χει το σπέρ­μα του αλυ­τρω­τι­σμού, από τη στιγ­μή που απο­δέ­χε­ται η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ως εθνι­κό­τη­τα τη μακε­δο­νι­κή και ως γλώσ­σα τη μακε­δο­νι­κή» … «Η ιστο­ρι­κή στιγ­μή δεν είναι τίπο­τα άλλο από το ξανα­μοί­ρα­σμα που συντε­λεί­ται στην περιο­χή των Βαλ­κα­νί­ων, με την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανα­λά­βει πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο σε αυτήν την τρα­γω­δία, ρόλο “γεω­πο­λι­τι­κού μεντε­σέ”, όπως σας χαρα­κτή­ρι­σε ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης, που περι­δια­βαί­νει την πατρί­δα μας και κάνει δηλώ­σεις σαν νέος Πιουριφόι».

Και ξαφ­νι­κά το για­λα­τζή “παλι­κά­ρι” της Συρι­ζΑ­νελ (έκα­στος «εφω ετά­χθη»)  ξανα­βγή­κε στο κλα­ρί αφού κοι­νώ­νη­σε ευλα­βι­κά κλπ. κλπ. με τον Τσί­πρα να του λύνο­νται τα χέρια (και μάλ­λον να τα τρί­βει) και με ξεκά­θα­ρους στόχους.

Περισ­σό­τε­ρα, σχε­τι­κά με το τελευ­ταίο και το ‑ηλί­ου φαει­νό­τε­ρο «παρα­σκή­νιο» που υπέ­βο­σκε σε αυρια­νό μας σημείωμα

Πηγή Ριζο­σπά­στης & 902 ‑βλ και |>εδώ<|

Omada

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο