Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να αποσυρθεί το ν/σ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού – Κινητοποίηση τη Δευτέρα στο Σύνταγμα

«Όχι στην παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του νερού. Να απο­συρ­θεί το απα­ρά­δε­κτο νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης» απαι­τεί το ΠΑΜΕ, ενώ τη Δευ­τέ­ρα 20 Μάρ­τη εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα καλούν σε κινη­το­ποί­η­ση ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο, που θα γίνει στην Αθή­να, στο Σύνταγ­μα στις 7 το απόγευμα.

«Το νερό είναι κοι­νω­νι­κό αγα­θό και όχι εμπό­ρευ­μα», σημειώ­νει το ΠΑΜΕ που κάνει λόγο για «εγκλη­μα­τι­κό νομο­σχέ­διο» σε ανα­κοί­νω­σή του.

Ανα­λυ­τι­κά:

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ φέρ­νει την επό­με­νη εβδο­μά­δα στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για ψήφι­ση ένα εγκλη­μα­τι­κό νομο­σχέ­διο που βαθαί­νει την πορεία εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του νερού.

Με το νομο­σχέ­διο της μετα­τρο­πής της Ρυθ­μι­στι­κής Αρχής Ενέρ­γειας σε Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Απο­βλή­των, Ενέρ­γειας και Υδά­των και τη διεύ­ρυν­ση του αντι­κει­μέ­νου της με αρμο­διό­τη­τες επί των υπη­ρε­σιών ύδα­τος και της δια­χεί­ρι­σης αστι­κών απο­βλή­των η κυβέρ­νη­ση προ­ω­θεί  τη μεγα­λύ­τε­ρη επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στο νερό κατά τα πρό­τυ­πα της Ενέρ­γειας, των σιδη­ρο­δρό­μων κ.ά.

Η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει την άρση των όποιων προ­στα­τευ­τι­κών μέτρων για να προ­χω­ρή­σουν απρό­σκο­πτα οι επεν­δύ­σεις και σε αυτόν τον τόσο ευαί­σθη­το για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κρά­τος να έχει ρόλο “επό­πτη” και “εγγυ­η­τή” της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης. Τις συνέ­πειες αυτή της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής τις μετρή­σα­με ήδη με το έγκλη­μα στα Τέμπη.

Οι συνέ­πειες για τον λαό θα είναι μεγά­λες, αφού από τη μια θα χρυ­σο­πλη­ρώ­σει την αύξη­ση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιό­τη­τα του νερού και οι επι­πτώ­σεις του στη δημό­σια υγεία θα βρί­σκο­νται πάντα υπό τη δαμό­κλειο σπά­θη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κερ­δών που θυσιά­ζουν τα μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας στον βωμό του κόστους — κέρ­δους. Την ίδια στιγ­μή η πρό­σβα­ση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που δεν θα διστά­ζουν να κόβουν το νερό σε φτω­χά νοι­κο­κυ­ριά με χρέη, όπως κάνουν η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμε­ρα. Δεν πέρα­σαν παρά λίγες ημέ­ρες όπου τα συν­δι­κά­τα απέ­τρε­ψαν μια τέτοια εξέ­λι­ξη σε ένα φτω­χό νοι­κο­κυ­ριό της Αθήνας.

Αυτή είναι άλλω­στε η πρό­σφα­τη εμπει­ρία σε όλο τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, όπου το νερό λει­τουρ­γεί ως εμπό­ρευ­μα και σε συν­δυα­σμό με την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, οι λαοί σε πολ­λές χώρες της Ευρώ­πης είπαν στην κυριο­λε­ξία το νερό — νεράκι!

Το νερό είναι κοι­νω­νι­κό αγα­θό και όχι εμπόρευμα.

Λέμε όχι στην παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του νερού. Ενώ­νου­με τη φωνή μας με τους εργα­ζό­με­νους στις υπη­ρε­σί­ες ύδρευ­σης και αποχέτευσης.

Καλού­με όλα τα συν­δι­κά­τα να κατα­δι­κά­σουν αυτή την πολι­τι­κή, να ενη­με­ρώ­σουν τους εργα­ζό­με­νους, για­τί το πρό­βλη­μα του νερού αφο­ρά όλο τον λαό.

Διεκ­δι­κού­με:

  • Να απο­συρ­θεί το νομο­σχέ­διο της κυβέρνησης.
  • Έξω οι εργο­λά­βοι, κατάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στο νερό και τη δια­χεί­ρι­σή του.
  •  Φτη­νό και ποιο­τι­κό νερό. Άμε­ση μεί­ω­ση όλων των τιμο­λο­γί­ων, κυρί­ως σε ανέρ­γους, χαμη­λό­μι­σθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Καμία δια­κο­πή νερού για χρέη σε εργα­τι­κές και λαϊ­κές οικογένειες».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο