Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να δυναμώσει η δράση για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις — Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα

Σε ενδυ­νά­μω­ση του αγώ­να για την απε­μπλο­κή από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς καλεί η Επι­τρο­πή Αγώ­να ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις, στην οποία συμ­με­τέ­χουν εργα­τι­κά σωμα­τεία, η ΕΕΔΥΕ, φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, σωμα­τεία αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, η ΟΓΕ και φορείς του λαϊ­κού κινήματος.

Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε σημειώνεται:

«Εργα­ζό­με­νες και εργα­ζό­με­νοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, συντα­ξιού­χοι, νέοι και νέες,

Η Επι­τρο­πή Αγώ­να ενά­ντια στην Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Στρα­τιω­τι­κή Συμ­φω­νία για τις Βάσεις καταγ­γέλ­λει στο λαό ότι ένα χρό­νο μετά την υπο­γρα­φή της προη­γού­με­νης Συμ­φω­νί­ας, που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ στη Βου­λή, προ­χω­ρά­ει στην ανα­βάθ­μι­ση και την επέ­κτα­σή της.

Η Συμ­φω­νία αυτή, που ετοί­μα­σε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του λεγό­με­νου “Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου” με τις ΗΠΑ, με την κυβέρ­νη­ση Τραμπ, και ολο­κλή­ρω­σε η ΝΔ, ενί­σχυ­σε τη βάση της Σού­δας και έστη­σε νέες βάσεις στη Λάρι­σα, στο Στε­φα­νο­βί­κειο, στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, μετέ­τρε­ψε τη χώρα μας σε ορμη­τή­ριο ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων κατά άλλων κρα­τών και λαών.

Σήμε­ρα, επί προ­ε­δρί­ας Μπάι­ντεν, προ­χω­ρά­νε στην υλο­ποί­η­ση ενός πιο επι­κίν­δυ­νου σχε­δί­ου, το οποίο προβλέπει:

  • Επέ­κτα­ση της ισχύ­ος της Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Συμ­φω­νί­ας από ένα χρό­νο στα πέντε χρόνια.
  • Παρα­πέ­ρα ενί­σχυ­ση της βάσης στη Σού­δα, ανα­βάθ­μι­ση της δολο­φο­νι­κής — επι­χει­ρη­σια­κής της ικανότητας.
  • Δια­τή­ρη­ση και ανα­βάθ­μι­ση όλων των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων και υποδομών.
  • Δημιουρ­γία νέων βάσε­ων σε πάνω από είκο­σι σημεία στη χώρα (Σκύ­ρο, Κάρ­πα­θο κ.α.), ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη πρόσ­δε­ση των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στο ευρω­α­τλα­ντι­κό άρμα, με διαρ­κείς συνεκ­παι­δεύ­σεις και ασκή­σεις — πρό­βες πολέμου.
  • Μεγα­λύ­τε­ρη αξιο­ποί­η­ση στρα­τιω­τι­κών αλλά και πολι­τι­κών υπο­δο­μών (λιμά­νια, αερο­δρό­μια, αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι κ.λπ.), οπο­τε­δή­πο­τε χρεια­στεί για τους επι­χει­ρη­σια­κούς αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχεδιασμούς.
Καλού­με το λαό και τη νεο­λαία να ορθώ­σουν το ανά­στη­μά τους, να κατα­δι­κά­σου­με μαζι­κά αυτήν την επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή και να δυνα­μώ­σου­με την πάλη για να εμπο­δί­σου­με αυτές τις εγκλη­μα­τι­κές απο­φά­σεις που μετα­τρέ­πουν τη χώρα μας σε ορμη­τή­ριο θανά­του των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και το λαό μας σε στό­χο σε μια ενδε­χό­με­νη πολε­μι­κή σύρραξη.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κές οι δηλώ­σεις μιας σει­ράς αξιω­μα­τού­χων της Ρωσί­ας και του Ιράν, που ανοι­χτά εδώ και και­ρό κάνουν λόγο για αντα­πά­ντη­ση όταν εκτι­μή­σουν ότι είναι σε κίν­δυ­νο η ασφά­λεια των κρα­τών τους.

Το φιτί­λι του πολέ­μου στη Μέση Ανα­το­λή, στη Βόρεια Αφρι­κή, στον Περ­σι­κό Κόλ­πο και στην Ανατ. Μεσό­γειο είναι αναμ­μέ­νο. Κλι­μα­κώ­νο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα για τις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές, την Ενέρ­γεια, τους δρό­μους μετα­φο­ράς. Η χώρα μας γίνε­ται πυρι­τι­δα­πο­θή­κη στο όνο­μα της γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης, για λογα­ρια­σμό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Η ανα­νέ­ω­ση και ανα­βάθ­μι­ση της Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Συμ­φω­νί­ας για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις δεν έχει καμία σχέ­ση με την ασφά­λεια και την άμυ­να της χώρας. Αντί­θε­τα, εγκυ­μο­νεί πολύ σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για το λαό, βαθαί­νει την εμπλο­κή στις ευρω­α­τλα­ντι­κές επι­διώ­ξεις στην ήδη εύφλε­κτη περιο­χή μας.

Παράλ­λη­λα με την Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία, η κυβέρ­νη­ση οικο­δο­μεί πολύ επι­κίν­δυ­νες συμ­φω­νί­ες με το Ισρα­ήλ, τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, την Αίγυ­πτο, τη Σαου­δι­κή Αρα­βία, τη Γαλ­λία, ανοί­γει το δρό­μο για νέες απο­στο­λές ελλη­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, στο Μάλι της Αφρι­κής και σε άλλες περιοχές.

Εχει καταρ­ρεύ­σει ο καλ­λιερ­γού­με­νος εφη­συ­χα­σμός ότι η ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή στους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ θα ανα­κό­ψει την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα. Η έναρ­ξη των διε­ρευ­νη­τι­κών συνο­μι­λιών ανά­με­σα στην Ελλά­δα και την Τουρ­κία σημα­δεύ­ε­ται από αμφι­σβή­τη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, εφ’ όλης της ύλης διεκ­δι­κή­σεις που θέτει η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση και όλα τα παζά­ρια που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη γίνο­νται με τις πλά­τες των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ. Φανε­ρώ­νουν τους σχε­δια­σμούς για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του φυσι­κού πλού­του στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσό­γειο, υπό ευρω­α­τλα­ντι­κή επο­πτεία, προς όφε­λος των οικο­νο­μι­κών ομίλων.

Απο­δει­κνύ­ε­ται στην πρά­ξη ότι είναι εντε­λώς κάλ­πι­κο το δίλημ­μα “συμ­βι­βα­σμός ή πόλε­μος”. Κάθε συμ­βι­βα­σμός στρώ­νει το έδα­φος για νέες αμφι­σβη­τή­σεις και επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις για τους λαούς. Το μαρ­τυ­ρά αυτό η πορεία των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων και της Κύπρου, που οδεύ­ει σε διχο­τό­μη­ση με ευρω­α­τλα­ντι­κή σφραγίδα.

Εργα­ζό­με­νες και εργα­ζό­με­νοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, συντα­ξιού­χοι, νέοι και νέες,

Είναι η ώρα για άμε­ση, μαζι­κή, μαχη­τι­κή λαϊ­κή απά­ντη­ση για την κατάρ­γη­ση της Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Στρα­τιω­τι­κής Συμ­φω­νί­ας για τις Βάσεις, για την απε­μπλο­κή από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς! Να δυνα­μώ­σει η λαϊ­κή πάλη ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, που από τη μια ματώ­νει καθη­με­ρι­νά τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια προ­σπα­θώ­ντας να της φορ­τώ­σει ξανά τα σπα­σμέ­να της κρί­σης και την παν­δη­μία, και από την άλλη εμπλέ­κει τη χώρα και το λαό μας σε θανά­σι­μες περιπέτειες!

Υπάρ­χει διέ­ξο­δος και αυτή βρί­σκε­ται στην οργα­νω­μέ­νη πάλη του λαού μας και των λαών της περιο­χής ενά­ντια στο σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, που γεν­νά τους αντα­γω­νι­σμούς, τις κρί­σεις, τη φτώ­χεια, τους πολέ­μους, την προ­σφυ­γιά. Εξω από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του, να σχε­διά­ζει το μέλ­λον και τη ζωή του με κρι­τή­ριο τις πραγ­μα­τι­κές του ανά­γκες και όχι με άξο­να τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου. Σε αυτό το έδα­φος οι λαοί θα κατα­φέ­ρου­με να ζήσου­με ειρη­νι­κά, οικο­δο­μώ­ντας αμοι­βαία επω­φε­λείς σχέ­σεις μετα­ξύ μας.

Σε κάθε χώρο δου­λειάς, γει­το­νιά, σχο­λείο, πανε­πι­στή­μιο, να μπού­με μπρο­στά ενη­με­ρώ­νο­ντας για τις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις, να ακου­στεί δυνα­τά η φωνή μας!

Δυνα­μώ­νου­με την πάλη μας, απαιτώντας:

  • Να καταρ­γη­θεί η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Στρα­τιω­τι­κές Βάσεις
  • Να κλεί­σει η βάση της Σού­δας, να ξηλω­θούν οι βάσεις του θανά­του από τη χώρα μας, να μη δημιουρ­γη­θεί καμία νέα βάση και στρα­τιω­τι­κή υποδομή
  • Καμία συμ­με­το­χή των Ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξωτερικό
  • Καμία αλλα­γή των συνό­ρων και των Συν­θη­κών που τα καθορίζουν
  • Απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο