Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να ενταχθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς ζητά το ΚΚΕ

Την κατά­στα­ση στους παι­δι­κούς σταθ­μούς, καθώς και το αίτη­μα να εντα­χθούν όλα τα παι­διά σε αυτούς είχε κατα­θέ­σει με σχε­τι­κή ερώ­τη­σή της στη Βου­λή, στις 21 Αυγού­στου, η ΚΟ του ΚΚΕ.

Συγκε­κρι­μέ­να οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος, Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, Γιάν­νης Δελής, Λιά­να Κανέλ­λη, Χρή­στος Κατσώ­της, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, Σταύ­ρος Τάσ­σος και Θανά­σης Παφί­λης με ερώ­τη­σή τους προς τους υπουρ­γούς Εσω­τε­ρι­κών και Εργα­σί­ας αναφέρουν:

«Έχο­ντας υπό­ψη τα ορι­στι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που δόθη­καν στη δημο­σιό­τη­τα για τη δωρε­άν φιλο­ξε­νία σε Παι­δι­κούς Σταθ­μούς, Κέντρα Δημιουρ­γι­κής Απα­σχό­λη­σης Παι­διών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδι­κές Ανά­γκες, στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος του ΕΣΠΑ “Εναρ­μό­νι­ση Οικο­γε­νεια­κής και Επαγ­γελ­μα­τι­κής Ζωής” για τη σχο­λι­κή χρο­νιά 2018–2019, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι τα μεγά­λα λόγια της κυβέρ­νη­σης ότι τάχα θα διευ­ρύ­νει τον αριθ­μό υπο­δο­χής βρε­φών και νηπί­ων στους Παι­δι­κούς Σταθ­μούς, θα στη­ρί­ξει “τα φτω­χά και άνερ­γα νοι­κο­κυ­ριά κατά προ­τε­ραιό­τη­τα”, είναι παραμύθια!

Με βάση τα στοι­χεία της ΕΕΤΑΑ υπο­βλή­θη­καν 161.360 αιτή­σεις παι­διών και έλα­βαν το πολυ­πό­θη­το εισι­τή­ριο του voucher μόλις 93.611!

Πάρα τις πομπώ­δεις δια­κη­ρύ­ξεις για τη δήθεν δημιουρ­γία νέων Παι­δι­κών Σταθ­μών τελι­κά είναι ακό­μη περισ­σό­τε­ρα τα παι­διά που απο­κλεί­ο­νται και φέτος, 15.455 βρέ­φη και 29.678 νήπια από τους Βρε­φι­κούς και Παι­δι­κούς Σταθ­μούς και 21.958 παι­διά από τις δομές των ΚΔΑΠ. Είναι παι­διά που οι οικο­γέ­νειές τους κατα­γρά­φο­νται σε ποσο­στό 65% ως άνερ­γοι και μερι­κώς απα­σχο­λού­με­νοι και με εισό­δη­μα από 0 έως 12 χιλιά­δες ευρώ σε ποσο­στό 81%!! Ωστό­σο ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των παι­διών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρος, καθώς πολ­λές οικο­γέ­νειες δεν είχαν δικαί­ω­μα συμ­με­το­χής στο πρό­γραμ­μα και κατά συνέ­πεια δεν κατέ­θε­σαν αίτη­ση. Οικο­γέ­νειες που δεν θα μπο­ρέ­σουν, σε μεγά­λο βαθ­μό, να αντα­πο­κρι­θούν στα τρο­φεία των δημο­τι­κών Παι­δι­κών Σταθ­μών (εφό­σον κατα­φέ­ρουν να βρουν θέση), πόσο μάλ­λον στα δίδα­κτρα των ιδιω­τι­κών, θα βρε­θούν σε σοβα­ρό αδιέ­ξο­δο από το Σεπτέμ­βρη, καθώς δεν θα έχουν πού να αφή­σουν το παι­δί τους.

Όμως ούτε και τα 52.761 βρέφη/νήπια και 40.850 παι­διά για τις δομές των ΚΔΑΠ που τελι­κά πήραν το voucher είναι βέβαιο ότι θα κατα­φέ­ρουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές. Την περ­σι­νή χρο­νιά 10 χιλιά­δες voucher άλλα­ξαν χέρια για­τί δεν υπήρ­χαν οι ανα­γκαί­ες δομές ανά τη χώρα. Οι εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης για δημιουρ­γία δήθεν 400 νέων Παι­δι­κών Σταθ­μών στο 2018 δεν ήταν παρά μια επι­κοι­νω­νια­κή απά­τη. Με 50 και 70 χιλιά­δες ευρώ εφά­παξ σε 212 δήμους ούτε φτιά­χνε­ται, πολύ περισ­σό­τε­ρο δεν στε­λε­χώ­νε­ται με προ­σω­πι­κό, ούτε λει­τουρ­γεί Παι­δι­κός Σταθμός!

Οι δημο­τι­κές δομές παρα­μέ­νουν συρ­ρι­κνω­μέ­νες, ελλειμ­μα­τι­κές, σε ενοι­κια­ζό­με­να και ακα­τάλ­λη­λα πολ­λές φορές κτί­ρια για να υλο­ποι­η­θεί η παι­δα­γω­γι­κή πρά­ξη και να δια­σφα­λι­στεί η φρο­ντί­δα και η ασφά­λεια των παι­διών. Οι δε δημό­σιες επεν­δύ­σεις για αυτές τις υπο­δο­μές είναι σχε­δόν ανύ­παρ­κτες, με χαρα­κτη­ρι­στι­κό το στοι­χείο για την Περι­φέ­ρεια Αττι­κής το 2017 ολο­κλη­ρώ­θη­καν μόλις 2 Παι­δι­κοί Σταθ­μοί! Είναι δε απο­κα­λυ­πτι­κό το στοι­χείο ότι για τις δυο μεγα­λύ­τε­ρες περι­φέ­ρειες της χώρας (Αττι­κή, Κεντρι­κή Μακε­δο­νία) που δια­θέ­τουν και τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό παι­δι­κών δομών (δημο­τι­κών — ιδιω­τι­κών) οι αιτή­σεις που έγι­ναν είναι πάνω από 82 χιλιά­δες παι­διά και τα voucher μόλις 34,5 χιλιά­δες! Δυο στα τρία παι­διά φτω­χών και άνερ­γων νοι­κο­κυ­ριών που είχαν το δικαί­ω­μα να κάνουν αίτη­ση αποκλείστηκαν!

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων γίνε­ται ακό­μη πιο απο­κα­λυ­πτι­κή με βάση τον αριθ­μό των γεν­νή­σε­ων στη χώρα μας. Ο μέσος όρος των γεν­νή­σε­ων τα τελευ­ταία χρό­νια στη χώρα μας ανέρ­χε­ται σε 93 χιλιά­δες παι­διά κατά έτος. Με βάση τις υπο­δε­χό­με­νες ηλι­κί­ες στους παι­δι­κούς σταθ­μούς είναι του­λά­χι­στον 300 χιλιά­δες τα βρέφη/νήπια που εν δυνά­μει ανα­ζη­τούν μια θέση ως εκ τού­του 2 στα 3 παι­διά θα μένουν από χέρι εκτός κάθε δομής (δημό­σιας — ιδιωτικής).

Αν στα παρα­πά­νω προ­στε­θεί ως παρά­γο­ντας, ότι δημο­τι­κές — ιδιω­τι­κές δομές μοι­ρά­ζο­νται σχε­δόν ισο­με­ρώς τις προ­σχο­λι­κές δομές αυτών των ηλι­κιών και το ότι οι δημο­τι­κές επι­βά­λουν τρο­φεία, γίνε­ται φανε­ρό ότι το δικαί­ω­μα του παι­διού στην φρο­ντί­δα και την αγω­γή έχει δια­μορ­φω­θεί κύρια ως εμπο­ρεύ­σι­μο είδος και στην απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη της οικο­γέ­νειας. Η δια­νο­μή των voucher και η μοι­ρα­σιά της χρη­μα­το­δό­τη­σης, που εισή­γα­γε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, μετα­ξύ δημό­σιων και ιδιω­τι­κών έρχε­ται να μονι­μο­ποι­ή­σει αυτή την πραγματικότητα.

Με την πολι­τι­κή του voucher νομι­μο­ποιεί­ται η αντι­δρα­στι­κή ευρω­ε­νω­σια­κή πολι­τι­κή ότι η αγω­γή και φρο­ντί­δα του παι­διού δεν υφί­στα­ται ως κοι­νω­νι­κή ανά­γκη, ως δικαί­ω­μα για όλα τα παι­διά αλλά ως εμπό­ρευ­μα και η όποια παρέμ­βα­ση του κρά­τους παίρ­νει τη μορ­φή λοτα­ρί­ας της φτώ­χειας, είναι ευκαι­ρια­κή και με ημε­ρο­μη­νία λήξης.

Τα στοι­χεία προ­βάλ­λουν δια­χρο­νι­κά και στα­θε­ρά την υπο­βάθ­μι­ση των δημό­σιων δομών για το παι­δί ως επι­λο­γή του αστι­κού κρά­τους και των κυβερ­νή­σε­ων που το υπη­ρε­τούν. Την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των ανα­γκών του παι­διού και της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, την έντα­ση του ταξι­κού χαρα­κτή­ρα των πολι­τι­κών που ανα­πτύσ­σο­νται στην αγω­γή και τη συνο­λι­κή φρο­ντί­δα του παι­διού, την εκπαί­δευ­ση, την υγεία, σε κάθε πλευ­ρά της ζωής της εργα­τι­κής λαϊ­κής οικογένειας.

Οι δε εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης, για εφαρ­μο­γή από φέτος, της δίχρο­νης υπο­χρε­ω­τι­κής Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής για όλα τα παι­διά 4 και 5 ετών, αρχι­κά σε 184 δήμους της χώρας, απο­τε­λεί ένα ακό­μη “πυρο­τέ­χνη­μα”, αφού δεν έχει εξα­σφα­λί­σει κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο στή­ρι­ξης των αντί­στοι­χων δομών των Νηπια­γω­γεί­ων ώστε να αντε­πε­ξέλ­θουν με επάρ­κεια στο ρόλο τους, να μην στοι­βά­ζουν τα παι­διά και τις ανά­γκες τους. Μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που αντί να ενι­σχύ­σει την υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα και την καθο­λι­κό­τη­τα της 2χρονης Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής με την ευθύ­νη του κρά­τους ανοί­γει το δρό­μο στους ιδιώ­τες του χώρου .

Ερω­τώ­νται οι κ.κ. υπουρ­γοί αν προ­τί­θε­ται η κυβέρνηση:

Να δια­σφα­λί­σει με άμε­σα μέτρα και με όλες τις σύγ­χρο­νες και ανα­γκαί­ες προ­ϋ­πο­θέ­σεις τη διεύ­ρυν­ση των δημο­τι­κών δομών για βρέ­φη και νήπια (εξεύ­ρε­ση και ανέ­γερ­ση κατάλ­λη­λων κτη­ρί­ων — την πρό­σλη­ψη του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού) για όλα τα παι­διά που είτε συμ­με­τεί­χαν με αίτη­ση των γονιών τους στο πρό­γραμ­μα και σήμε­ρα δεν εγκρί­θη­καν ή δεν βρί­σκουν θέση σε δομή της περιο­χή τους είτε έχουν κατά­θε­ση αίτη­μα στους δήμους.

Να πάρει έκτα­κτα μέτρα χρη­μα­το­δό­τη­σης των δήμων ώστε να στή­σουν άμε­σα αντί­στοι­χες δημο­τι­κές δομές για ΚΔΑΠ — ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύ­ψουν τις ανά­γκες όλων των παιδιών.

Να δια­σφα­λί­σει για όλους τους δήμους την ανα­νέ­ω­ση των συμ­βά­σε­ων όλων των εργα­ζο­μέ­νων στο πρό­γραμ­μα και να προ­χω­ρή­σει, επι­τέ­λους, στη μονι­μο­ποί­η­σή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να δια­θέ­σει κον­δύ­λια για την ανέ­γερ­ση των ανα­γκαί­ων κτι­ρια­κών υπο­δο­μών για Παι­δι­κούς Σταθ­μούς και Νηπια­γω­γεία που σήμε­ρα λεί­πουν ανά τη χώρα με ιδιαί­τε­ρα οξυ­μέ­νο το πρό­βλη­μα στα μεγά­λα αστι­κά κέντρα.

Με βάση το νέο κανο­νι­σμό λει­τουρ­γί­ας των Παι­δι­κών Σταθ­μών, να δια­θέ­σει έκτα­κτο κον­δύ­λι προς τους δήμους προ­κει­μέ­νου να γίνουν οι ανα­γκαί­ες κτι­ρια­κές παρεμ­βά­σεις να εναρ­μο­νί­σουν τη λει­τουρ­γία τους με τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις όπως ορί­ζο­νται από τον εν λόγω κανονισμό».

Παρα­δο­χή εμπαιγ­μού: 35.000 παι­διά εκτός παι­δι­κών σταθ­μών, παρα­δέ­χε­ται ο γγ του υπουρ­γεί­ου Εργασίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο