Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να θάψουμε τους νεκροθάφτες της ζωής μας

Η Πρά­σι­νη Χάρ­τα (Βίβλος) της Κομι­σιόν (Green Paper on Ageing λεπτο­μέ­ρειες εδώ) για τη λεγό­με­νη «δημο­γρα­φι­κή γήραν­ση» (demographic change) «τρέ­χει» από το καλο­καί­ρι του 2020 και έχει κατα­τε­θεί για «δια­βού­λευ­ση» από τον Ιανουά­ριο 2021.
Πρό­σχη­μα για άλλη μια φορά η «παν­δη­μία COVID-19 (που) άλλα­ξε την Ευρώ­πη και τον κόσμο εν ριπή οφθαλ­μού»
(…)
«Καθό­ρι­σε τον τρό­πο με τον οποίο θα ζού­με και θα συνερ­γα­ζό­μα­στε στο μέλ­λον και ήρθε σε μια περί­ο­δο κατά την οποία η Ευρώ­πη βρι­σκό­ταν ήδη σε δια­δι­κα­σία βαθιάς δημο­γρα­φι­κής και κοι­νω­νι­κής αλλαγής».
Εγκαι­νιά­ζει μια δια­δι­κα­σία που θα βοη­θή­σει στον καθο­ρι­σμό συγκε­κρι­μέ­νων δρά­σε­ων και λύσε­ων, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τα διδάγ­μα­τα που αντλή­θη­καν από την παν­δη­μία όσον αφο­ρά «τη στή­ρι­ξη των ατό­μων, των περι­φε­ρειών και των κοι­νο­τή­των που πλήτ­το­νται περισ­σό­τε­ρο και την προ­σαρ­μο­γή τους στις μετα­βαλ­λό­με­νες συν­θή­κες»

Ursula von der Leyen Charles Michel brussels Σύνταξη στα 70 και βάλε προωθεί η ΕΕΤι ακρι­βώς σημαί­νουν τα μισό­λο­γα; Για την Ελλά­δα –αν πάμε με το Μ.Ο της ΕΕ, μεί­ω­ση συντά­ξε­ων κατά 21,9% με αύξη­ση του εργα­σια­κού βίου κατά 6,6 χρό­νια ως «ανα­πό­φευ­κτες αλλα­γές για τη δια­τή­ρη­ση της μακρο­πρό­θε­σμης βιω­σι­μό­τη­τας του ασφα­λι­στι­κού» (σσ. πρό­κει­ται για τη 10η παρέμ­βα­ση-τσε­κού­ρι, τα τελευ­ταία χρό­νια κάτω από το μαν­δύα του «βιώ­σι­μου», ρεα­λι­σμού, εφι­κτού κλπ) δεδο­μέ­νου ότι (επι­πρό­σθε­τα ‑λένε) ο πλη­θυ­σμός της χώρας ανα­μέ­νε­ται να μειω­θεί 2,1 εκα­τομ­μύ­ρια ως το 2070 (από 0,7 εκα­τομ­μύ­ρια το 2019, στα 8,6).

Πράσινη Βίβλος Κινητοποίησεις ΙσπανίαΑπό τις κινη­το­ποι­ή­σεις στην Ισπανία

Προ­βλέ­πει ακό­μη ότι ο οικο­νο­μι­κά ενερ­γός πλη­θυ­σμός θα μειω­θεί κατά 2,02 εκα­τομ. (από 6,25 σε 5,81 ως το 2030 ‑5,25 το 2040 ‑4,7 το 2050 ‑4,5 το 2060- 4,32 το 2070).
Με βάση τα παρα­πά­νω (;;) το ύψος των συντά­ξε­ων θα πρέ­πει να μειω­θεί κατά ~22% (σε από­λυ­τα νού­με­ρα) τα επό­με­να χρό­νια (από 65,4% το 2019 να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί στο 43,5% το 2070), στο ~66% (δηλ. παρα­πέ­ρα μεί­ω­ση ~34% του ξερο­κόμ­μα­του που δίνε­ται σήμερα).
Και όλ’ αυτά, όπως τονί­ζε­ται …με ετή­σια αύξη­ση των δαπα­νών για το ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα κατά ~4% του ΑΕΠ, που σημαί­νει πως αν δε γίνει αυτό οι περι­κο­πές πρέ­πει να είναι μεγαλύτερες.
Επί­σης, για να δια­τη­ρη­θεί η «ισορ­ρο­πία» στο ασφα­λι­στι­κό ο εργα­σια­κός βίος θα πρέ­πει να επι­μη­κυν­θεί κατά του­λά­χι­στον 22% κατά Μ.Ο. (6,6 χρό­νια), με την επι­σή­μαν­ση –σε ότι μας αφο­ρά σαν χώρα ότι «η Ελλά­δα και το Λου­ξεμ­βούρ­γο έχουν από τα χαμη­λό­τε­ρα όρια εργα­σια­κού βίου».


Green-Paper_on_Ageing 2021
Green Paper on Ageing


30 Χρόνια «Βίβλων»

Η Λευ­κή Βίβλος, που μπή­κε σε «δια­βού­λευ­ση» το 1991 & εγκρί­θη­κε το 1993 με βασι­κούς άξο­νες Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα - Ανά­πτυ­ξη - Απα­σχό­λη­ση, συνέ­δε­σε το πρό­βλη­μα της ανερ­γί­ας με την ενί­σχυ­ση της θέσης και την αύξη­ση των κερ­δών του κεφα­λαί­ου μέσα από τη μεί­ω­ση της τιμής της εργα­τι­κής δύνα­μης, με καθή­λω­ση μισθών, και ανα­τρο­πή βασι­κών εργα­σια­κών-ασφα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των (θυμί­ζου­με πως αυτά συνέ­βη­σαν επί κυβέρ­νη­σης ΝΔ ‑Κων­στα­ντί­νου Μητσοτάκη).

  • Συγκέ­ντρω­σε την προ­σο­χή της στην επέ­κτα­ση της μερι­κής και προ­σω­ρι­νής απα­σχό­λη­σης, δηλα­δή στο μοί­ρα­σμα της ανερ­γί­ας.
  • Μέσα από αυτό το δρό­μο επι­χεί­ρη­σε να ελέγ­ξει το πρό­βλη­μα της ανερ­γί­ας, ρίχνο­ντας ιδιαί­τε­ρα βάρος στις λιγό­τε­ρο ανα­πτυγ­μέ­νες περι­φέ­ρειες, στην αντι­με­τώ­πι­ση της υψη­λής ανερ­γί­ας των νέων, των γυναι­κών, τη μακρο­χρό­νια ανερ­γία, τον απο­κλει­σμό από την αγο­ρά εργασίας.
  • Έθε­σε το ζήτη­μα βελ­τί­ω­σης της κοι­νο­τι­κής αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας μέσα από την εξα­σφά­λι­ση φτη­νής εργα­τι­κής δύνα­μης για το μεγά­λο κεφά­λαιο χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μαζι­κά την επαγ­γελ­μα­τι­κή κατάρ­τι­ση και τη διά βίου εκπαί­δευ­ση των ανέρ­γων, αλλά και γενι­κό­τε­ρα του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού, προ­σφέ­ρο­ντας ανα­λώ­σι­μες, ευκαι­ρια­κές γνώ­σεις στα πλαί­σια της υπο­βάθ­μι­σης της γενι­κής εκπαί­δευ­σης και της προ­σαρ­μο­γής της στις ανά­γκες της «αγο­ράς».

🆘  ℹ️  Σύνο­δος Κορυ­φής Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης με τίτλο «Ανά­πτυ­ξη, Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα, Απα­σχό­λη­ση — Οι προ­κλή­σεις και η αντι­με­τώ­πι­σή τους για τη μετά­βα­ση στον 21ο αιώ­να — Λευ­κή Βίβλος»

  • «Όσον αφο­ρά την κατα­νο­μή του χρό­νου εργα­σί­ας, έχουν γίνει προ­τά­σεις για υπο­λο­γι­σμό των ωρών εργα­σί­ας σε ετή­σια βάση ή για θέμα­τα μεί­ω­σης των ωρών εργα­σί­ας σε περιό­δους ύφεσης».
  • «(…) η εσω­τε­ρι­κή ευε­λι­ξία μεγι­στο­ποιεί την επέν­δυ­ση σε ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό καθώς και τη συμ­με­το­χή. Ενα­πό­κει­ται στις επι­χει­ρή­σεις να τη βελ­τιώ­σουν μέσω των δυνα­το­τή­των πολύ­πλευ­ρης απα­σχό­λη­σης, της ολο­κλη­ρω­μέ­νης οργά­νω­σης της εργα­σί­ας, της ευε­λι­ξί­ας του χρό­νου εργα­σί­ας (ανά­πτυ­ξη της μερι­κής ή της κατα­με­ρι­σμέ­νης εργα­σί­ας), και των αμοι­βών με βάση την από­δο­ση. Προ­σαρ­μο­σμέ­νη στο ευρω­παϊ­κό μοντέ­λο της κοι­νω­νί­ας, η εσω­τε­ρι­κή ευε­λι­ξία θα πρέ­πει να βρί­σκε­ται στο κέντρο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης μετα­ξύ της διεύ­θυν­σης και των εκπρο­σώ­πων του προσωπικού».
  • «Για μεγα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, η μεί­ω­ση αυτή των φόρων που διο­γκώ­νουν το κόστος εργα­σί­ας, θα πρέ­πει να συν­δυά­ζε­ται με δρα­στή­ριες πολι­τι­κές στον τομέα της απα­σχό­λη­σης. Θα μπο­ρού­σε να ενσω­μα­τω­θεί σε μια προ­σπά­θεια ανά­πτυ­ξης που θα βασί­ζε­ται (…) και στην καλύ­τε­ρη χρη­σι­μο­ποί­η­ση των εξο­πλι­σμών μέσω της διευ­θέ­τη­σης των ωρα­ρί­ων εργασίας».

Ακο­λού­θη­σαν η επι­και­ρο­ποί­η­ση της συνό­δου κορυ­φής του Λου­ξεμ­βούρ­γου (1997), — επί 2ης κυβέρ­νη­ση Σημί­τη (Σεπ-1996 | Απρ-2000) όπου με την παρα­πέ­ρα ανά­πτυ­ξη αυτών των κατευ­θύν­σε­ων συγκρο­τή­θη­κε η «στρα­τη­γι­κή για την απα­σχό­λη­ση» ‑μέσα και από τον άξο­να της «προ­σαρ­μο­στι­κό­τη­τας», με κρι­τή­ριο τη βελ­τί­ω­ση αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και κερ­δών της εργο­δο­σί­ας, προ­ω­θή­θη­καν οι ευέ­λι­κτες μορ­φές απα­σχό­λη­σης, με πολ­λούς μαϊ­ντα­νούς πχ.«ποιότητα» — «ασφά­λεια» εργα­σί­ας, ώστε όπως ανέ­φε­ραν οι σχε­τι­κές κοι­νο­τι­κές κατευ­θύν­σεις «να συμ­φι­λιω­θούν οι ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και των επι­χει­ρή­σε­ων»!!

Στρατηγική της Λισαβόνας

Το 2006 η Κομι­σιόν παρου­σί­α­σε μια ακό­μη Πρά­σι­νη Βίβλο με τον τίτλο «Εκσυγ­χρο­νι­σμός της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­κλή­σε­ων του 21ου αιώ­να», στην οποία περι­λαμ­βά­νε­ται η αντι­δρα­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση του Εργα­τι­κού Δικαί­ου, η προ­σαρ­μο­γή και κωδι­κο­ποί­η­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας στα κρά­τη — μέλη της ΕΕ για την επί­τευ­ξη των στό­χων της στρα­τη­γι­κής της Λισα­βό­νας, την επι­δί­ω­ξη των ευρω­ε­νω­σια­κών μονο­πω­λί­ων, για τη δια­σφά­λι­ση και αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό αντα­γω­νι­σμό (σσ. την σκυ­τά­λη είχε πάρει η ΝΔ ‑1η κυβέρ­νη­ση Κώστα Καρα­μαν­λή Μάρ­τιος 2004–2007)

Η αρχι­τε­κτο­νι­κή των αντι­δρα­στι­κών αλλα­γών στο Εργα­τι­κό Δίκαιο έχει την υπο­γρα­φή των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών — με ενερ­γό τη συμ­με­το­χή και του ΠΑΣΟΚ -, του ΕΛΚ και των Φιλε­λεύ­θε­ρων, που συνο­μο­λό­γη­σαν τη Στρα­τη­γι­κή της Λισα­βό­νας το 2000, τις αντερ­γα­τι­κές προ­βλέ­ψεις της οποί­ας εφαρ­μό­ζει και επι­τα­χύ­νει τώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες κερδίζεις τη ζωή

Κεντρι­κός στό­χος της Πρά­σι­νης Βίβλου είναι κυρί­ως το προ­σω­πι­κό πεδίο εφαρ­μο­γής της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας και όχι τα θέμα­τα του συλ­λο­γι­κού Εργα­τι­κού Δικαί­ου. Δηλα­δή, το χτύ­πη­μα της συλ­λο­γι­κής κατο­χύ­ρω­σης των δικαιω­μά­των της εργα­τι­κής τάξης, μέσα από το θεσμό των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας και η αντι­κα­τά­στα­σή τους από τις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις, στις οποί­ες οι όροι θα καθο­ρί­ζο­νται στην ουσία απο­κλει­στι­κά από το κεφά­λαιο, στη βάση της «ευελ­φά­λειας»flexicurity») — πλή­ρης ευε­λι­ξία για τους όρους δου­λιάς-αμοι­βής και ασφά­λι­σης των εργαζομένων.

Το χου­νε πάρει σκοι­νί κορ­δό­νι με την παρα­μύ­θα της «δημο­γρα­φι­κής γήρανσης»…και πάνω κει χτί­ζου­νε όνει­ρα και σενά­ρια διά­σω­σης του καπι­τα­λι­σμού ‑δια της εξαθλίωσης
«Βιω­σι­μό­τη­τα του Ασφα­λι­στι­κού»; …θάνα­τος για τους συντα­ξιού­χους και βιω­σι­μό­τη­τα –ανά­σα ζωής του Καπιταλισμού
Μέχρι να καταρ­γη­θούν οι συντά­ξεις ή τα περή­φα­να γηρα­τειά, η καλύ­τε­ρα και τα δύο μαζί!
σε συν­δυα­σμό με το 10ωρο που μαγειρεύουν

Δεν θα τους περάσει!

Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμεΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα!
Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή

ΚΟ του ΚΚΕ: Πλατύ πολιτικό άνοιγμα για τον εργάσιμο χρόνο και τη συνδικαλιστική δράση

Εξορ­μή­σεις, συσκέ­ψεις και εκδη­λώ­σεις για να φτά­σει παντού το κάλε­σμα ξεση­κω­μού ενά­ντια στο αντερ­γα­τι­κό νομοσχέδιο

Σε όλη τη χώρα απλώ­νε­ται η δρά­ση Συν­δι­κά­των και Ομοσπονδιών

🔴 Στην Αθή­να, συγκέ­ντρω­ση την Πέμ­πτη 27 Μάη, στις 19.30, στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος, όπου θα μιλή­σει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας 🔴

Το ξήλω­μα όλων των νόμων που κατο­χυ­ρώ­νουν την απλή­ρω­τη δου­λειά και τη ζωή — «λάστι­χο» απαι­τούν οι εργαζόμενοι
🔻 Ένα πλα­τύ άνοιγ­μα είναι σε εξέ­λι­ξη από τις Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε χώρους δου­λειάς και συνοι­κί­ες σε όλη τη χώρα, συζη­τώ­ντας με τον εργα­τό­κο­σμο και τη νεο­λαία για το περιε­χό­με­νο του νέου αντερ­γα­τι­κού νομο­σχε­δί­ου, τις στο­χεύ­σεις του κεφα­λαί­ου και την οργά­νω­ση της πάλης ενά­ντια στην έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης που αυτό σηματοδοτεί.

Όλοι στους δρόμους!

Πηγή

Πράσινη Βίβλος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο