Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου»: Ψήφισμα φοιτητικών συλλόγων Αθήνας

Την κατα­δί­κη των κατη­γο­ρού­με­νων για τη δολο­φο­νία του Ζακ Κωστό­που­λου ζητά­νε φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι της Αθή­νας, ενό­ψει της δίκης στις 21 Οκτώ­βρη. Οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι Ιστο­ρι­κού — Αρχαιο­λο­γι­κού, Τουρ­κι­κών Σπου­δών, Δασκά­λων, Νηπια­γω­γών και Νοση­λευ­τι­κής του ΕΚΠΑ, καθώς και ο σύλ­λο­γος Αρχι­τε­κτο­νι­κής του ΕΜΠ καλούν στη συγκέ­ντρω­ση έξω από το Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο την Τετάρ­τη 21 Οκτώ­βρη, στην έναρ­ξη της δίκης.

Σε σχε­τι­κό ψήφι­σμα σημειώνουν:

«Στις 21 Οκτώ­βρη 2020 ξεκι­νά­ει η δίκη για την απο­τρό­παια δολο­φο­νία του Ζακ Κωστό­που­λου πριν από δύο χρό­νια, ως απο­τέ­λε­σμα του άγριου ξυλο­δαρ­μού του από κατα­στη­μα­τάρ­χες και αστυ­νο­μι­κούς στο κέντρο της Αθήνας.

Απαι­τού­με να κατα­δι­κα­στούν οι έξι κατη­γο­ρού­με­νοι και να τιμω­ρη­θούν παρα­δειγ­μα­τι­κά. Κατα­δι­κά­ζου­με τη μετα­τρο­πή της κατη­γο­ρί­ας από από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε πρό­κλη­ση θανα­τη­φό­ρας σωμα­τι­κής βλά­βης με βάση την πρό­τα­ση της εισαγ­γε­λέ­ως, που ρίχνει στα “μαλα­κά” τους αυτουρ­γούς της δολοφονίας.

Κατα­δι­κά­ζου­με την απα­ρά­δε­κτη κωλυ­σιερ­γία της δίκης, την προ­σπά­θεια συγκά­λυ­ψης και υπο­νό­μευ­σης της δίω­ξης των δρα­στών, τόσο με ευθύ­νη της τότε κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημε­ρι­νής της ΝΔ.

Τέτοιες εγκλη­μα­τι­κές, απο­τρό­παιες πρά­ξεις δεν γεν­νιού­νται σε κοι­νω­νι­κό “κενό αέρος”. Είναι απο­τέ­λε­σμα των κραυ­γα­λέ­ων κοι­νω­νι­κών δια­κρί­σε­ων που γεν­νά­ει και ανα­πτύσ­σει η βαρ­βα­ρό­τη­τα του σάπιου συστή­μα­τος της εκμε­τάλ­λευ­σης και κατα­πί­ε­σης. Αυτό είναι το πρό­σφο­ρο έδα­φος που καλ­λιερ­γεί την ομο­φο­βία, το ρατσι­σμό, οδη­γεί στο περι­θώ­ριο κοι­νω­νι­κά ευά­λω­τους ανθρώπους.

Πάνω σε αυτό το έδα­φος βρί­σκει χώρο να ανα­πτύσ­σε­ται και το φασι­στι­κό δηλη­τή­ριο που προ­σπα­θούν να ρίξουν ανά­με­σα στους εργα­ζό­με­νους, στους νέους, στο λαό, οι ναζι­στές εγκλη­μα­τί­ες της Χρυ­σής Αυγής και όποια άλλα φασι­στοει­δή στοιχεία.

Ήταν σκλη­ρή η μάχη που έδω­σαν οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι, το ταξι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα, το μαθη­τι­κό κίνη­μα, για να απο­μο­νω­θούν οι φασί­στες ναζι­στές, αλλά και απέ­να­ντι σε αυτούς που εκκό­λα­ψαν το αυγό του φιδιού. Το δικα­στή­ριο επι­κύ­ρω­σε τη λαϊ­κή ετυ­μη­γο­ρία για τον εγκλη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής, στέλ­νο­ντας τους δολο­φό­νους φασί­στες στη φυλακή.

Απαι­τεί­ται επα­γρύ­πνη­ση και διαρ­κής συλ­λο­γι­κή και οργα­νω­μέ­νη πάλη από το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα, το εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα, ενά­ντια στο φασι­σμό και τις αιτί­ες που τον γεννούν.

Παλεύ­ου­με ενά­ντια σε κάθε μορ­φή εκδή­λω­σης ρατσι­στι­κής και ομο­φο­βι­κής συμπε­ρι­φο­ράς και βίας.

Διεκ­δι­κού­με γεν­ναία και ολό­πλευ­ρη κρα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη των ατό­μων που το ίδιο το σύστη­μα καθι­στά ευά­λω­τους, ακό­μα και περιθωριοποιεί.

Διεκ­δι­κού­με τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες μας, κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα στη μόρ­φω­ση, την εργα­σία, τη δημιουρ­γι­κή ζωή, για όλους και όλες».

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο