Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να καταδικαστούν τα ρατσιστικά φαινόμενα που ενθαρρύνονται από δημάρχους των νησιών (TE ΒΟΡΕΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ)

Τώρα να κατα­δι­κα­στούν τα ξενο­φο­βι­κά, ρατσι­στι­κά φαι­νό­με­να που δυστυ­χώς για άλλη μια φορά ενθαρ­ρύ­νο­νται από δημάρ­χους και δημο­τι­κές αρχές της περιο­χής μας. Τώρα να ξεδι­πλω­θεί και να δυνα­μώ­σει η γνή­σια αλλη­λεγ­γύη του ελλη­νι­κού λαού στους ξερι­ζω­μέ­νους των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων», τονί­ζει η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Βορεί­ων Δωδε­κα­νή­σων του ΚΚΕ.

Συγκε­κρι­μέ­να, καταγ­γέλ­λει τα εξής: «Τις τελευ­ταί­ες μέρες πλη­θαί­νουν επι­χει­ρή­σεις με μπρο­στά­ρη­δες δημάρ­χους και δημο­τι­κές αρχές των νησιών μας, οι οποί­οι καλ­λιερ­γώ­ντας κλί­μα μίσους και ξενο­φο­βι­σμού κατα­φέ­ρο­νται ενά­ντια σε πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

Τα βάζουν με τους κατα­τρεγ­μέ­νους που ανα­γκά­ζο­νται να εγκα­τα­λεί­ψουν τις πατρί­δες τους για να σωθούν. Τα βάζουν με τα θύμα­τα για­τί αυτοί και τα κόμ­μα­τα που τους στή­ρι­ξαν στις πρό­σφα­τες εκλο­γές είναι υπο­στη­ρι­χτές της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που σχε­διά­ζουν και εξα­πο­λύ­ουν πολέ­μους. Που γεν­νούν τη φτώ­χεια, εκμε­τάλ­λευ­ση και προσφυγιά.

Η στά­ση τους δηλώ­νει την από­φα­σή τους να υπη­ρε­τή­σουν με κάθε τρό­πο την πολι­τι­κή που η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ εφαρ­μό­ζει στο ζήτη­μα, με έντα­ση της κατα­στο­λής, τον απο­κλει­σμό από το δικαί­ω­μα ασύ­λου, και τη βίαιη επα­να­προ­ώ­θη­ση. Πολι­τι­κή που εξε­λί­χθη­κε στη βάση των απα­ρά­δε­κτων συμ­φω­νιών που υπέ­γρα­ψε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατα­δι­κά­ζουν σε διπλό εγκλω­βι­σμό χιλιά­δες ξερι­ζω­μέ­νους, που στοι­βά­ζο­νται στα hotspot δια­βιώ­νο­ντας σε ανυ­πό­φο­ρες συνθήκες.

Η κατά­στα­ση στα hotspot σε Κω και Λέρο είναι τρα­γι­κή. Ο πλη­θυ­σμός και των δύο ΚΥΤ έχει εδώ και και­ρό ξεπε­ρά­σει τα προ­βλε­πό­με­να. Στην Κω “ζουν” περί­που 3.800 όταν χωρά περί­που 800, ενώ στη Λέρο έχουν ξεπε­ρά­σει τους 2.000 όταν χωρά περί­που 800! Απο­τέ­λε­σμα να μην μπο­ρούν να αντι­με­τω­πι­στούν και να εξα­σφα­λι­στούν οι συν­θή­κες υγιει­νής, ενώ το προ­σω­πι­κό δεν γίνε­ται να αντα­πε­ξέλ­θει στις ιδιαί­τε­ρα απαι­τη­τι­κές συν­θή­κες εργα­σί­ας. Οι δομές υγεί­ας των νησιών που χρό­νια τώρα είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νες, δεν αρκούν για να καλύ­ψουν πλή­ρως όλες τις ανά­γκες. Η ψυχι­κή και φυσι­κή υγεία εργα­ζο­μέ­νων και προ­σφύ­γων-μετα­να­στών δοκιμάζεται.

Οι κάτοι­κοι της περιο­χής που έχουν υπο­φέ­ρει αρκε­τά από την αδιέ­ξο­δη δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού-μετα­να­στευ­τι­κού, είναι και­ρός να απαι­τή­σουν λύσεις απο­τε­λε­σμα­τι­κές και άμεσες.

Καλού­με τους νησιώ­τες να κατα­δι­κά­σουν τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και σχε­δια­σμούς στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή μας, που είναι η βασι­κή αιτία των προ­σφυ­γι­κών ροών.

Να απαι­τή­σουν την ανα­τρο­πή της συμ­φω­νί­ας ΕΕ — Τουρ­κί­ας που κάνει την κατά­στα­ση στα νησιά μας να φτά­νει στο απροχώρητο.

Η πρό­τα­ση του ΚΚΕ είναι τόσο ανα­γκαία όσο και ρεα­λι­στι­κή και επι­βάλ­λε­ται να υλο­ποι­η­θεί αμέσως.

Άμε­σος απε­γκλω­βι­σμός από όλα τα νησιά μας και από τη χώρα των προσφύγων-μεταναστών.

Να κλεί­σουν όλα τα απα­ρά­δε­κτα hotspots, να μετα­φερ­θούν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε αξιο­πρε­πή κέντρα φιλο­ξε­νί­ας, που θα λει­τουρ­γούν με κρα­τι­κή ευθύ­νη. Με υπο­δο­μές και μόνι­μο προ­σω­πι­κό με δικαιώ­μα­τα, χωρίς το αίσχος των ολι­γό­μη­νων συμ­βά­σε­ων, της εργα­σια­κής ομηρίας.

Ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης, με εξα­σφά­λι­ση ανα­βαθ­μι­σμέ­νων υπη­ρε­σιών Υγεί­ας και Παι­δεί­ας για το διά­στη­μα παρα­μο­νής των προ­σφύ­γων-μετα­να­στών στη χώρα μας.

Να παρ­θούν όλα τα μέτρα για εξέ­τα­ση αιτη­μά­των χορή­γη­σης ασύ­λου με συνο­πτι­κές και επαρ­κείς δια­δι­κα­σί­ες και μετά­βα­ση στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους.

Να προ­χω­ρή­σουν χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση όλες οι οικο­γε­νεια­κές επα­νε­νώ­σεις, χωρίς κανέ­να ανή­λι­κο να ζει σε ακα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες, κανείς απρο­στά­τευ­τος, άστε­γος ή φυλα­κι­σμέ­νος και να υπάρ­ξει πλή­ρης σεβα­σμός των δικαιω­μά­των των προ­σφύ­γων στο άσυ­λο, έτσι όπως απορ­ρέ­ουν από τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης χωρίς κατάρ­γη­ση του β’ βαθ­μού εξέ­τα­σης ασύλου.

Να κατευ­θυν­θούν τα ευρω­ε­νω­σια­κά κον­δύ­λια μέσω του κρά­τους και όχι ΜΚΟ στη στή­ρι­ξη των προ­σφύ­γων και στην 100% απο­ζη­μί­ω­ση όσων κατοί­κων νησιών έχουν υπο­στεί ζημιές από το διπλό εγκλω­βι­σμό που επέ­βα­λαν η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Καλού­με τους κατοί­κους των νησιών μας, που στη πλειο­ψη­φία τους έχουν ήδη εκφρά­σει με πολ­λούς τρό­πους την ανθρω­πιά τους και την αλλη­λεγ­γύη τους να στη­ρί­ξουν απο­φα­σι­στι­κά την πρό­τα­ση του ΚΚΕ.

Τη μονα­δι­κή που μπο­ρεί να δώσει λύση στο τερά­στιο αυτό πρόβλημα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο