Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι είναι κάτω από τα 60 συστήνει η Επιτροπή

Στη σύστα­ση της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών προς τους πολί­τες να κάνουν το εμβό­λιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, ανα­φέρ­θη­κε η ομό­τι­μη καθη­γή­τρια Παι­δια­τρι­κής και πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, Μαρία Θεο­δω­ρί­δου, κατά την ενη­μέ­ρω­ση για το Εθνι­κό Σχέ­διο εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης κατά της νόσου COVID-19. Το εμβό­λιο αυτό χορη­γεί­ται σήμε­ρα στη χώρα μας από την ηλι­κία των 30 ετών και άνω. Η επι­τρο­πή οδη­γή­θη­κε σε αυτή την από­φα­ση, να συστή­σει δηλα­δή να γίνε­ται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελ­τιώ­θη­καν σημα­ντι­κά τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να και «η πορεία της παν­δη­μί­ας στη χώρα ‑λόγω και του εμβο­λια­σμού ‑βελ­τιώ­νε­ται και κατα­γρά­φε­ται περαι­τέ­ρω στα­θε­ρή μεί­ω­ση των κρου­σμά­των» όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η επι­τρο­πή ειση­γεί­ται να δοθεί η δυνα­τό­τη­τα στους πολί­τες που έχουν κλεί­σει ραντε­βού για την πρώ­τη δόση του AstraZeneca να επι­λέ­ξουν ένα από τα άλλα τρία δια­θέ­σι­μα εμβό­λια. Επί­σης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώ­τη δόση να συνε­χί­σουν με το ίδιο εμβό­λιο. Εξαι­ρού­νται από τη σύστα­ση αυτή, όσοι εμφά­νι­σαν σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες μετά την πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου. Όπως, είπε η καθη­γή­τρια ο κίν­δυ­νος από τον κορο­νο­ϊό εξα­κο­λου­θεί να υπερ­τε­ρεί του κιν­δύ­νου θρομ­βώ­σε­ων και οι περι­πτώ­σεις παρε­νερ­γειών με τη δεύ­τε­ρη δόση, είναι εξαι­ρε­τι­κά σπάνιες.

Επί­σης, σημεί­ω­σε ότι οι εμβο­λια­σμοί προ­χω­ρούν με ταχύ­τα­τους ρυθ­μούς, κτί­ζο­ντας στα­δια­κά το τεί­χος ανο­σί­ας, προ­σθέ­το­ντας ότι οι συστά­σεις μπο­ρεί να επι­και­ρο­ποιού­νται ανά­λο­γα με τα νεό­τε­ρα δεδομένα.

Τέλος, η κυρία Θεο­δω­ρί­δου τόνι­σε ότι κανέ­να εμβό­λιο δεν έχει ενο­χο­ποι­η­θεί για μεί­ω­ση της ανα­πα­ρα­γω­γι­κής ικα­νό­τη­τας και διευ­κρί­νι­σε ότι ένα ζευ­γά­ρι που με διά­φο­ρες τεχνι­κές προ­σπα­θεί να τεκνο­ποι­ή­σει, δεν χρειά­ζε­ται να περι­μέ­νει 2 με 3 μήνες μετά το εμβό­λιο για να πάρει την ανά­λο­γη θερα­πεία καθώς σε 7 ημέ­ρες μετά τον εμβο­λια­σμό μπο­ρεί να ξεκι­νή­σει τη διαδικασία.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο