Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να ποιους βραβεύουν…

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η εικό­να της Petra László τον Σεπτέμ­βρη του 2015, να κλω­τσά­ει μια μικρή προ­σφυ­γο­πού­λα και στη συνέ­χεια να βάζει τρι­κλο­πο­διά σε έναν πατέ­ρα που κρα­τά­ει αγκα­λιά το παι­δί του στα ουγ­γρι­κά σύνο­ρα, έκα­νε το γύρο του κόσμου και είχε ως απο­τέ­λε­σμα την από­λυ­σή της.

petra-laszlo1

Σήμε­ρα όμως τα πράγ­μα­τα φαί­νε­ται ότι έχουν «αλλά­ξει».

Η εικο­νο­λή­πτρια αυτή έλα­βε το δημο­σιο­γρα­φι­κό βρα­βείο Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης για την Ποι­κι­λο­μορ­φία για ρεπορ­τάζ της σχε­τι­κά με πρό­σφυ­γες της Ουγ­γα­ρί­ας του 1956(!) Όπως γρά­φτη­κε σε ΜΜΕ το ντο­κι­μα­ντέρ αυτό χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από κρα­τι­κά κον­δύ­λια και πραγ­μα­τεύ­ε­ται τα γεγο­νό­τα του 1956, δηλα­δή την αντε­πα­νά­στα­ση που εκδη­λώ­θη­κε στην τότε Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Ουγ­γα­ρί­ας. Τότε που στο όνο­μα της «δημο­κρα­τί­ας» στους δρό­μους της Βου­δα­πέ­στης κυριαρ­χού­σε η αντε­πα­να­στα­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, ομα­δι­κά δολο­φο­νού­νταν κομ­μου­νι­στές και προ­ο­δευ­τι­κοί άνθρωποι.

kientriko

Να τονί­σου­με εδώ τη αντι­δρα­στι­κή στά­ση της Ουγ­γρι­κής κυβέρ­νη­σης για το Προ­σφυ­γι­κό, αλλά και τα απο­τε­λέ­σμα­τα του πρό­σφα­του δημο­ψη­φί­σμα­τος εκεί, γι’αυτό και η στή­ρι­ξη του ντο­κι­μα­ντέρ της Λάζλο.

Να λοι­πόν πως αντι­κο­μου­νι­σμός πάει μαζί με τον ρατσι­σμό και την ξενο­φο­βία και όλα αυτά δένουν με βρα­βεύ­σεις και πολύ­μορ­φη στή­ρι­ξη των υπο­στη­ρι­κτών τους… «Όμορ­φος κόσμος ηθι­κός αγγε­λι­κά πλασμένος»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο