Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να χαίρεστε τους «συμμάχους» σας κύριοι!

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

«Αμφι­σβη­τού­με­να ύδα­τα» είναι η περιο­χή νότια του Καστε­λό­ρι­ζου, εντός της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας, που δέσμευ­σε η τουρ­κι­κή Navtex. Αυτό δήλω­σε χθες ο εκπρό­σω­πος τύπου του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ όταν κλή­θη­κε να σχο­λιά­σει τις ενέρ­γειες της Τουρκίας. 

Παρό­μοιο ποντιο­πι­λα­τι­σμό επέ­δει­ξε και ο γερ­μα­νός ΥΠΕΞ που, ευρι­σκό­με­νος στην Αθή­να, ψέλ­λι­σε κάτι περί «τήρη­σης του διε­θνούς δικαί­ου» και «ανά­γκης δια­λό­γου», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να την στρα­τη­γι­κή σημα­σία της Τουρκίας. 

Για άλλη μια φορά, εκτί­θε­νται ανε­πα­νόρ­θω­τα όλοι όσοι έχουν ανα­γά­γει τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε «εγγυ­η­τές» της ασφά­λειας της Ελλά­δας και της ειρή­νης στην περιο­χή. Για άλλη μια φορά γίνε­ται ολο­φά­νε­ρη η πλή­ρης χρε­ο­κο­πία της πολι­τι­κής που θέλει τη χώρα ενταγ­μέ­νη στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές λυκοσυμμαχίες. 

Θυμί­ζου­με ότι αυτοί που σήμε­ρα απο­κα­λούν «αμφι­σβη­τού­με­να ύδα­τα» την περιο­χή νότια του Καστε­λό­ρι­ζου είναι οι ίδιοι «σύμ­μα­χοι» που, πριν 46 χρό­νια, στή­ρι­ξαν το πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο οδη­γώ­ντας στην εισβο­λή και κατο­χή του 37% του νησιού.  Είναι οι ίδιοι «στρα­τη­γι­κοί εταί­ροι» που, μετά τα γεγο­νό­τα των Ιμί­ων το 1996, έχουν «γκρι­ζά­ρει» το Αιγαίο δίνο­ντας πάτη­μα στην τουρ­κι­κή άρχου­σα τάξη να αμφι­σβη­τεί, σε μόνι­μη βάση, τα ελλη­νι­κά κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα. Το ίδιο «γκρι­ζά­ρι­σμα» επι­χει­ρούν και σήμε­ρα στην περιο­χή της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας νοτιο­α­να­το­λι­κά της Κρή­της. Άλλω­στε, είναι η δια­τή­ρη­ση της «συνο­χής» της νοτιο­α­να­το­λι­κής πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ απέ­να­ντι στα άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά μπλοκ που δίνει τον τόνο των επι­κίν­δυ­νων «διευ­θε­τή­σε­ων» οι οποί­ες δρο­μο­λο­γού­νται σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν απο­τέ­λε­σαν, ούτε είναι ποτέ δυνα­τό να απο­τε­λέ­σουν, μέρος της λύσης στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά θέμα­τα σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο προς όφε­λος των λαών. Διό­τι αυτοί και οι επι­κίν­δυ­νοι σχε­δια­σμοί τους είναι το ίδιο το πρό­βλη­μα. Είναι οι ίδιοι που, στο πλαί­σιο των σφο­δρών αντα­γω­νι­σμών τους με άλλες ισχυ­ρές δυνά­μεις (Ρωσία, Κίνα), υπο­θάλ­πουν και ενι­σχύ­ουν την επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής κυβέρνησης.

Ο ελλη­νι­κός λαός έχει πλη­ρώ­σει πολύ ακρι­βά την στρα­τη­γι­κή προ­σή­λω­ση της εγχώ­ριας αστι­κής τάξης και των κομ­μά­των της (της ΕΡΕ και της Ένω­σης Κέντρου παλαιό­τε­ρα, των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ στα χρό­νια της μετα­πο­λί­τευ­σης) στις ευρω­να­τοι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμμαχίες. 

Να τους χαί­ρο­νται, λοι­πόν, τους «συμ­μά­χους» τους η κυβέρ­νη­ση του κ. Μητσο­τά­κη και τα αστι­κά κόμματα. 

Οι εξε­λί­ξεις, όμως, έρχο­νται να πιστο­ποι­ή­σουν πως για το λαό υπάρ­χει ένας και μόνο δρό­μος: Αυτός της απο­δέ­σμευ­σης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε συν­δυα­σμό με το δυνά­μω­μα της πάλης για να κατα­κτή­σει ο ίδιος την εξουσία.

«Αμφι­σβη­τού­με­να νερά» για τις ΗΠΑ η περιο­χή του Καστελόριζου

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο