Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Αυξάνει ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου

Οι αρχές της Νέας Ζηλαν­δί­ας ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι 8 άνθρω­ποι εξα­κο­λου­θούν και αγνο­ού­νται, μία ημέ­ρα μετά την έκρη­ξη ηφαι­στεί­ου στα ανοι­κτά των ακτών του Βόρειου Νησιού, με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους ‑σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, του­λά­χι­στον πέντε άνθρωποι,

Η πρω­θυ­πουρ­γός Τζα­σί­ντα Άρντερν είπε σε δημο­σιο­γρά­φους από το Ουα­κα­τά­νε, μια πόλη κοντά στο ηφαί­στειο της νήσου Ουάιτ, ότι ορι­σμέ­νοι από τους τραυ­μα­τί­ες νοση­λεύ­ο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Η ίδια ανέ­φε­ρε ότι μετα­ξύ των τραυ­μα­τιών βρί­σκο­νται Νεο­ζη­λαν­δοί και του­ρί­στες από την Αυστρα­λία, τις ΗΠΑ, τη Βρε­τα­νία, την Κίνα και τη Μαλαι­σία.

Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο της αστυ­νο­μί­ας, 31 άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν υπό νοση­λεία. Ο ίδιος επι­βε­βαί­ω­σε ότι πέντε άνθρω­ποι σκοτώθηκαν.

Ο ανα­πλη­ρω­τής Επί­τρο­πος Νέας Ζηλαν­δί­ας Τζον Τιμς δήλω­σε ότι στο νησί Γουάιτ βρί­σκο­νταν τόσο ξένοι όσο και Νεο­ζη­λαν­δοί τη στιγ­μή της έκρη­ξης. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπο­ρεί να είναι βέβαιος για τον ακρι­βή αριθ­μό τους, καθώς υπάρ­χει κίν­δυ­νος αυτή τη στιγ­μή για τις υπη­ρε­σί­ες έκτα­κτης ανά­γκης στην προ­σπά­θειά τους να προ­σεγ­γί­σουν το νησί. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, 27 άτο­μα, θεω­ρεί­ται ότι βρί­σκο­νται στο νησί.

Κάμε­ρα που ήταν τοπο­θε­τη­μέ­νη στον κρα­τή­ρα και την οποί­αν δια­χει­ρι­ζό­ταν η υπη­ρε­σία γεω­λο­γι­κών κιν­δύ­νων της Νέας Ζηλαν­δί­ας GeoNet, δεί­χνει μια ομά­δα ανθρώ­πων να περ­πα­τά κοντά στο χεί­λος του κρα­τή­ρα, όπου η παρου­σία λευ­κού καπνού σε χαμη­λό επί­πε­δο είναι διαρ­κής, λίγο προ­τού σημειω­θεί η έκρη­ξη στις 9‑Δεκ 14:11 τοπι­κή ώρα (03:11 ώρα Ελλάδας).

Αυτός ο τύπος κάμε­ρας, μαζί με τρεις ακό­μη που ήταν τοπο­θε­τη­μέ­νες σε δια­φο­ρε­τι­κά σημεία με καλή οπτι­κή, κατα­γρά­φει και μετα­δί­δει στο δια­δί­κτυο εικό­νες του ηφαιστείου–που στη γλώσ­σα των Μαο­ρί είναι γνω­στό και ως Γουακαάρι–ανά δεκάλεπτο.

Στις 14:00 η κάμε­ρα αυτή κατέ­γρα­ψε μια ομά­δα ανθρώπων–που φαί­νο­νται σαν κου­κί­δες μπρο­στά στο τερά­στιο ηφαίστειο–ακριβώς στην άκρη του κρα­τή­ρα. Στις 14:10, μόλις ένα λεπτό πριν από την έκρη­ξη, η ομά­δα απο­μα­κρύ­νε­ται από τον κρα­τή­ρα ακο­λου­θώ­ντας ένα μονο­πά­τι κατά μήκος του.

Δεν είναι σαφές αν η ομά­δα, η οποία φαί­νε­ται να περι­λάμ­βα­νε περί­που 12 ανθρώ­πους, κλή­θη­κε να απο­μα­κρυν­θεί ή απλώς συνέ­χι­σε την περι­ή­γη­σή της αγνο­ώ­ντας τον κίν­δυ­νο που πλησίαζε.

Το επό­με­νο πλά­νο που κατέ­γρα­ψε η κάμε­ρα είναι στις 14:20 και δεί­χνει ένα κομ­μά­τι εξαρ­τή­μα­τος σαν να έχει πέσει ή να έχει κατα­στρα­φεί η κάμερα.

✔️  Υπήρξαν προειδοποιήσεις των γεωλόγων που αγνοήθηκαν όμως οι εκδρομές στο νησί έγιναν κανονικά και οι τουρίστες θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους

Η εθνι­κή υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων της Νέας Ζηλαν­δί­ας τόνι­σε ότι η ηφαι­στεια­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, παρό­τι θεω­ρεί­ται από τους ειδι­κούς πως η έκρη­ξη ήταν μέτριας ισχύ­ος, παρα­μέ­νει εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νη, κυρί­ως για όσους βρί­σκο­νται σε μικρή από­στα­ση από τον κρα­τή­ρα του ηφαι­στεί­ου, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του οποί­ου βρί­σκε­ται κάτω από τη θάλασσα.
Ωστό­σο, λίγες ώρες μετά την ηφαι­στεια­κή έκρη­ξη, προ­κύ­πτουν νέα στοι­χεία που δεί­χνουν ότι οι εται­ρεί­ες που διορ­γα­νώ­νουν τις επι­σκέ­ψεις στο νησί, αγνό­η­σαν επι­δει­κτι­κά τις προει­δο­ποι­ή­σεις των αρμοδίων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο