Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: «Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Νίκος Μόττας

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…»

Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της ιστορίας

Περίληψη

Τι ήταν οι Δίκες της Μόσχας και η «Μεγά­λη Εκκα­θά­ρι­ση» του 1936–38; Ποιος ήταν πραγ­μα­τι­κά ο υπεύ­θυ­νος της Σφα­γής στο Κατίν; Αλη­θεύ­ει ότι ο Στά­λιν συμ­μά­χη­σε με τον Χίτλερ; Τι συμ­φω­νή­θη­κε στη Γιάλ­τα; Για­τί χτί­στη­κε το Τεί­χος του Βερο­λί­νου; Τι συνέ­βη στην Τσε­χο­σλο­βα­κία το 1968; Ποιοι ήταν στ’ αλή­θεια ο Σολ­ζε­νί­τσιν και ο Όργου­ελ; Υπάρ­χει δικτα­το­ρία στην Κού­βα; Απα­ντή­σεις και τρο­φή για σκέ­ψη με βάση τα ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα, αμφι­σβη­τώ­ντας τα κυρί­αρ­χα αφηγήματα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Την Ιστο­ρία, λένε, την γρά­φουν οι νικη­τές, έστω και οι προ­σω­ρι­νοί. Η επι­κρά­τη­ση της αντε­πα­νά­στα­σης και η ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και τις χώρες της ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’90 απο­τέ­λε­σε το έναυ­σμα για την κλι­μά­κω­ση του αντι­κομ­μου­νι­σμού σε όλα τα επί­πε­δα. Μέσω της αστι­κής ιστο­ριο­γρα­φί­ας και των κυρί­αρ­χων ΜΜΕ, ανα­πτύ­χθη­καν μια σει­ρά «θεω­ρί­ες» με στό­χο στην συκο­φά­ντη­ση του σοσια­λι­σμού που οικο­δο­μή­θη­κε τον περα­σμέ­νο αιώ­να και τη δαι­μο­νο­ποί­η­ση της μαρ­ξι­στι­κής-λενι­νι­στι­κής ιδεολογίας.

Το νέο βιβλίο που υπο­γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας «επι­σκέ­πτε­ται» σημα­ντι­κά γεγο­νό­τα του 20ου αιώ­να αμφι­σβη­τώ­ντας τα κυρί­αρ­χα αντι­κομ­μου­νι­στι­κά αφη­γή­μα­τα, με στό­χο να απο­κα­λυ­φθούν ψέμα­τα και συκο­φα­ντί­ες, καθώς και να συγκε­ντρω­θούν στοι­χεία, επι­χει­ρή­μα­τα και απα­ντή­σεις απέ­να­ντι στην παρα­χά­ρα­ξη ιστο­ρι­κών ζητη­μά­των, κατα­στά­σε­ων και προσώπων.

Η νέα έκδο­ση φιλο­δο­ξεί να ανοί­ξει ζητή­μα­τα αντι­πα­ρά­θε­σης με τον αντι­κομ­μου­νι­σμό, έχο­ντας καθα­ρό ότι η προ­ά­σπι­ση της ιστο­ρί­ας του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος και της προ­σφο­ράς του ιστο­ρι­κού σοσια­λι­σμού δεν απο­τε­λεί μονά­χα πάλη ακα­δη­μαϊ­κού και φιλο­λο­γι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, αλλά ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι της ταξι­κής πάλης, για το παρόν και το μέλ­λον, για την ανά­γκη να συνει­δη­το­ποι­η­θεί η ανα­γκαιό­τη­τα και επι­και­ρό­τη­τα του σοσιαλισμού.

Λεπτο­μέ­ρειες έκδοσης
Εκδό­της: Εκδό­σεις Ατέχνως
Χρο­νο­λο­γία έκδο­σης: Οκτώ­βριος 2022
Επι­μέ­λεια: Νίκος Μόττας
Σελι­δο­ποί­η­ση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθ­μός σελί­δων: 184
Δια­στά­σεις: 14Χ21
ISBN: 978–618-5685–11‑9
Τιμή 13,78 (Συμπε­ρι­λαμ­βά­νει ΦΠΑ)

Για τον συγγραφέα: Νίκος Μόττας

Ο Νίκος Μότ­τας γεν­νή­θη­κε το 1984 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Σπού­δα­σε Πολι­τι­κές Επι­στή­μες στο Πανε­πι­στή­μιο Γου­έ­στμιν­στερ του Λον­δί­νου. Πραγ­μα­το­ποί­η­σε μετα­πτυ­χια­κές σπου­δές στο Παρί­σι και το Τελ Αβίβ και είναι κάτο­χος δύο μετα­πτυ­χια­κών ακα­δη­μαϊ­κών τίτλων (Master of Arts), στις Διπλω­μα­τι­κές Σπου­δές (Etudes Diplomatiques) και την Δημό­σια Διοί­κη­ση (Public Policy).

Είναι αρχι­συ­ντά­κτης του ηλε­κτρο­νι­κού περιο­δι­κού «Ατέ­χνως» στο οποίο αρθρο­γρα­φεί από το 2015.

Την περί­ο­δο 2006–2009 υπήρ­ξε συνερ­γά­της-αρθρο­γρά­φος στις εφη­με­ρί­δες «Μακε­δο­νία της Κυρια­κής» και «Θεσ­σα­λο­νί­κη».

Είναι ιδρυ­τής και δια­χει­ρι­στής του αγγλό­φω­νου ενη­με­ρω­τι­κού ιστό­το­που «In Defense of Communism» ενώ άρθρα και μελέ­τες του έχουν δημο­σιευ­θεί σε ελλη­νι­κά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Είναι ο συγ­γρα­φέ­ας του βιβλί­ου «Τσε Γκε­βά­ρα Πρε­σβευ­τής της επα­νά­στα­σης». Είχε την συνο­λι­κή επι­μέ­λεια του βιβλί­ου του Κού­λη Ζαμπα­θά, «Ν. Μπε­λο­γιάν­νης- Ν. Πλου­μπί­δης, Στο Σπί­τι των Ηρώ­ων» που εκδό­θη­κε το 2020. Επι­με­λή­θη­κε και προ­λό­γι­σε το βιβλίο «Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης», του Θέμου Κορ­νά­ρου (2022), «Αλή­θεια και ψέμα­τα για το λιμό της Ουκρα­νί­ας» (2022).

Δρα­στη­ριο­ποιεί­ται ενερ­γά στο αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό-φιλει­ρη­νι­κό κίνη­μα και την τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση. Από το 2015 είναι δημο­τι­κός σύμ­βου­λος στο Δήμο Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση». Την περί­ο­δο 2017–2022 διε­τέ­λε­σε γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσσαλονίκης.

Διάθεση – Διανομή:

Κεντρι­κή διά­θε­ση: Τσι­γα­ρί­δας ΑΕ — 210.2717521
Επί­σης: Αθή­να: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ — Ε. ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαρι­λά­ου Τρι­κού­πη 11 Α (Χον­δρι­κή – Λιανική)

Κεντρι­κή διά­θε­ση για την Κύπρο: Βιβλιο­πω­λείο Περι­διά­βα­ση  (Τηλ:24 645646, 99545635).

Μπο­ρεί­τε να το παραγ­γεί­λε­τε και να το παρα­λά­βε­τε στο χώρο που θα μας υπο­δεί­ξε­τε. Παραγ­γε­λί­ες είτε με email [email protected], μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr και τηλε­φω­νι­κά στο 6979795057.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο