Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεκρά ή τραυματισμένα κατοικίδια: στη Γάζα τα ζώα πλήρωσαν και αυτά το τίμημα δολοφονικού ισραηλινού χτυπήματος

Μια σπα­σμέ­νη γυά­λα για χρυ­σό­ψα­ρο, πανι­κό­βλη­τα που­λιά μέσα στο κλου­βί τους, πλή­θος ζώων που χρειά­ζε­ται θεραπεία.

Η απώ­λεια ή ο τραυ­μα­τι­σμός πολυα­γα­πη­μέ­νων κατοι­κι­δί­ων έχει προ­στε­θεί στην θλί­ψη και στα ψυχι­κά τραύ­μα­τα των κατοί­κων της Γάζας μετά τις φονι­κές επι­δρο­μέ­ων των Ισραη­λι­νών το περα­σμέ­νο μήνα.

Η Νερι­μάν, μια 9χρονη Παλαι­στί­νια, κρα­τά­ει σφι­κτά μια γυά­λα με τον Χουρ, το χρυ­σό­ψα­ρό της, πανευ­τυ­χής που αυτός επέ­ζη­σε σε αντί­θε­ση με το άλλο χρυ­σό­ψα­ρό της, την Χου­ρί­για, που πέθα­νε σε έναν ισραη­λι­νό βομ­βαρ­δι­σμό της Γάζας.

Στον τελευ­ταίο πόλε­μο, οι επι­δρο­μές των Ισραη­λι­νών σκό­τω­σαν 254 Παλαι­στι­νί­ους, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 66 παι­διών, καθώς και κάποιους ενό­πλους, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Από τα πυρά παλαι­στί­νιων ενό­πλων σκο­τώ­θη­καν 12 Ισραη­λι­νοί, εκ των οποί­ων ένα παι­δί, ένας έφη­βος και ένας στρατιώτης.

Τα κατοι­κί­δια υπέ­φε­ραν και αυτά μαζί με τα παι­διά ιδιο­κτή­τες τους.

“Στε­νο­χω­ρή­θη­κα τόσο πολύ που πέθα­νε η Χου­ρί­για και έκλαι­γα όταν την έθα­ψα στο χωρά­φι”, λέει η Νερι­μάν για το ένα της χρυ­σό­ψα­ρο, το όνο­μα του οποί­ου στα αρα­βι­κά σημαί­νει “γορ­γό­να”.

“Αλλά χάρη­κα τόσο πολύ που επέ­ζη­σε ο Χουρ”, προ­σθέ­τει για το άλλο της χρυσόψαρο.

Σε μια κλι­νι­κή ζώων στην Πόλη της Γάζας, η Αμα­νί Αμπού Σαμπάν κρα­τά­ει μια μακρύ­τρι­χη γάτα κοντά στο στή­θος της καθώς περι­μέ­νουν να δουν τον κτηνίατρο.

“Η γάτα μου είναι πολύ φοβι­σμέ­νη μετά τον πόλε­μο. Αρνεί­ται να φάει και της πέφτει το τρί­χω­μα. Ακό­μη και ο ήχος του κινη­τού που χτυ­πά­ει την κατατρομάζει”.

Ο κτη­νί­α­τρος Μου­τα­σμέμ Καντού­ρα εξε­τά­ζει δύο γάτες, την μια μετά την άλλη.

Η μια χρειά­ζε­ται χει­ρουρ­γείο για ένα σπα­σμέ­νο πόδι, η άλλη ήταν αφυ­δα­τω­μέ­νη και υποσιτισμένη.

Δεκά­δες ιδιο­κτή­τες κατοι­κι­δί­ων συρ­ρέ­ουν στην κλι­νι­κή του από τις 21 Μαϊ­ου που συνή­φθη εκε­χει­ρία στη Λωρί­δα της Γάζας παρό­τι οι προ­μή­θειες που απαι­τού­νται για την θερα­πεία τους είναι λιγοστές.

“Η κατά­στα­ση με τα κτη­νια­τρι­κά φάρ­μα­κα είναι κατα­στρο­φι­κή στη Γάζα”, λέει ο Καντούρα.

“Για την θερα­πεία των ζώων χρη­σι­μο­ποιού­με ακτι­νο­λο­γι­κά μηχα­νή­μα­τα που προ­ο­ρί­ζο­νται για ανθρώ­πους και βίδες από πλα­τί­να που προ­ο­ρί­ζο­νται για να διορ­θώ­νουν τα οστά των παι­διών”, εξηγεί.

Κατοικίδια που έμειναν πίσω

Η Νερι­μάν και η οικο­γέ­νειά της υπο­χρε­ώ­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν το σπί­τι τους στις 13 Μαΐ­ου έπει­τα από την προει­δο­ποί­η­ση ισραη­λι­νού αξιω­μα­τι­κού προς τους περί­οι­κους για σχε­δια­ζό­με­νο αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα σε γει­το­νι­κή τράπεζα.

Μέσα στον πανι­κό, άφη­σε πίσω τα ψάρια της καθώς και δύο παπα­γα­λά­κια, τον Αλούς και τον Μαλούς, που της είχε χαρί­σει ο πατέ­ρας της για τα έκτα γενέ­θλιά της.

Λίγο αργό­τε­ρα όμως άρχι­σε να ανησυχεί.

“Πήγα στο σπί­τι με τον πατέ­ρα μου για να τα πάρω”, λέει.

Όταν επέ­στρε­ψαν, βρή­κε μια ειδι­κή στο­λή που είχε αφή­σει πάνω στο κρε­βά­τι της για τον εορ­τα­σμό της Εΐντ καλυ­μέ­νη από συντρίμ­μια, το κρε­βά­τι σπα­σμέ­νο, όπως και τα τζά­μια από τα παράθυρα.

“Κάτω από τα συντρίμ­μια άκου­σα τον Αλούς και τον Μαλούς να τιτι­βί­ζουν και βρή­κα την γυά­λα των ψαριών σπα­σμέ­νη”, συνε­χί­ζει η μικρή Παλαιστίνια.

Ο Χου­ρί­για είχε πεθά­νει, αλλά (με τον πατέ­ρα της) έσω­σαν τον Χουρ, μια σκη­νή που κατα­γρά­φη­κε σε βίντεο, το οποίο στη συνέ­χεια έγι­νε viral στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Έντρομοι σκύλοι

Νοτί­ως της Γάζας ο 30χρονος Αντέλ αλ-Γουα­ντία λέει ότι προ­σπά­θη­σε να ταΐ­σει κάποιους από τους σκύ­λους στο μεγα­λύ­τε­ρο κατα­φύ­γιο σκύ­λων της πόλης στη διάρ­κεια των βομβαρδισμών.

“Αλυ­χτού­σαν από τον φόβο και την πεί­να και λυπή­θη­κα και έτσι δια­κιν­δύ­νευ­σα να πλη­σιά­σω όσο περισ­σό­τε­ρο μπο­ρού­σα για να τα ταΐσω”.

Ο ιδρυ­τής του κατα­φυ­γί­ου, Σαΐντ ελ-Άερ, λέει ότι επέ­στρε­ψε μετά την εκε­χει­ρία και βρή­κε πολ­λούς από τους φιλο­ξε­νού­με­νους σκύ­λους έντρο­μους και πεινασμένους.

Δεκά­δες σκύ­λοι είχαν πανι­κο­βλη­θεί και είχαν δρα­πε­τεύ­σει στη διάρ­κεια του 11ήμερου σφυ­ρο­κο­πή­μα­τος  , ενώ πολ­λοί άλλοι είχαν τραυ­μα­τι­στεί, εξη­γεί ο ίδιος.

“Του­λά­χι­στον τρεις σκύ­λοι χρειά­ζο­νται χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση, μετα­ξύ των οποί­ων και ένας που πρέ­πει να του ακρω­τη­ριά­σουν το πόδι”.

Άλλα ζώα ήταν λιγό­τε­ρο τυχερά.

Ο Άερ δεί­χνει μια περιο­χή πέρα από τον φρά­χτη του καταφυγίου.

“Εκεί πέρα θάψα­με τον γάι­δα­ρο και το άλο­γο όταν τους βρή­κα­με νεκρούς από θραύ­σμα­τα όλμων”.

Τις πλη­ρο­φο­ρί­ες αντλή­σα­με από το ΑΠΕ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο