Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεκρή αρκούδα, βάρους 390 κιλών, από τροχαίο στην Καστοριά

Αρκού­δα, βάρους 390 κιλών, έχα­σε τη ζωή της, ύστε­ρα από τρο­χαίο που σημειώ­θη­κε στον επαρ­χια­κό δρό­μο Φωτει­νής- Σταυ­ρο­πο­τά­μου, κοντά στην Καστο­ριά. Σύμ­φω­να με την περι­βαλ­λο­ντι­κή οργά­νω­ση «Αρκτού­ρος», πρό­κει­ται για την μεγα­λύ­τε­ρη αρκού­δα που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ από την ίδια την οργά­νω­ση, καθώς, όπως επι­ση­μαί­νε­ται σε ανα­κοί­νω­σή της, συνή­θως στην Ελλά­δα το βάρος των ενή­λι­κων αρσε­νι­κών φτά­νει τα 250 κιλά.

Το θανα­τη­φό­ρο τρο­χαίο συνέ­βη το βρά­δυ της περα­σμέ­νης Παρα­σκευ­ής, όταν Ι.Χ. αυτο­κί­νη­το, υπό συν­θή­κες που ερευ­νώ­νται, παρέ­συ­ρε το άτυ­χο ζώο. Ο «Αρκτού­ρος» ειδο­ποι­ή­θη­κε από την Αστυ­νο­μία για το συμ­βάν και στο σημείο μετέ­βη η ομά­δα άμε­σης επέμ­βα­σης τής οργά­νω­σης, η οποία εντό­πι­σε την αρκού­δα νεκρή σε παρα­κεί­με­νο χωρά­φι. Όπως έγι­νε γνω­στό, το όχη­μα που ενε­πλά­κη στο τρο­χαίο υπέ­στη υλι­κές ζημιές και η οδη­γός της μετα­φέρ­θη­κε σε νοσο­κο­μείο, χωρίς, όμως, η υγεία της να εμπνέ­ει ανησυχία.

Το νεκρό ζώο μετα­φέρ­θη­κε με όχη­μα της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας Καστο­ριάς σε ειδι­κό χώρο ώστε να γίνει η απα­ραί­τη­τη νεκρο­ψία και κατά τη ζύγι­ση του δια­πι­στώ­θη­κε ότι έφτα­νε τα 390 κιλά.

arkouda

Στην ίδια ανα­κοί­νω­ση, ο επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος του «Αρκτού­ρου», δρ. Αλέ­ξαν­δρος Καρα­μαν­λί­δης σχο­λί­α­σε ότι «δεν είναι ασυ­νή­θι­στο για αρκού­δες αυτή την επο­χή να έχουν κάποια… παρα­πα­νί­σια κιλά, καθώς ετοι­μά­ζο­νται για τον χει­μέ­ριο ύπνο τους». «Τέτοια μεγέ­θη όμως», προ­σθέ­τει ο ίδιος, «συνα­ντά­με σπά­νια στη νότια Ευρώ­πη. Για περιο­χές πιο βόρεια, όπως ο Κανα­δάς και η Αλά­σκα, όπου οι αρκού­δες τρέ­φο­νται κυρί­ως με τρο­φές ζωι­κής προ­έ­λευ­σης, τα κιλά αυτά είναι συνηθισμένα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο