Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεκρός Γάλλος στο Λουγκάνσκ — «Δημοσιογράφος» λέει το Κίεβο, «μισθοφόρος» οι ρωσόφωνοι

Ένας 32χρονος Γάλ­λος σκο­τώ­θη­κε σήμε­ρα όταν θραύ­σμα­τα οβί­δας έπλη­ξαν το όχη­μα στο οποίο επέ­βαι­νε κοντά στην πόλη Σεβε­ρο­ντο­νέ­τσκ, στην επαρ­χία του Λου­γκάνσκ, σύμ­φω­να με συγκλί­νου­σες πηγές.

Αξιω­μα­τού­χος του ουκρα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter, ισχυ­ρί­στη­κε ότι ο νεκρός ήταν δημο­σιο­γρά­φος, που σκο­τώ­θη­κε όταν το τεθω­ρα­κι­σμέ­νο όχη­μα στο οποίο επέ­βαι­νε, και είχε δρο­μο­λο­γη­θεί για τη μετα­φο­ρά αμά­χων, χτυ­πή­θη­κε από ρωσι­κή οβίδα.

Νωρί­τε­ρα ο κυβερ­νή­της του Λου­γκάνσκ, Σέρ­χιι Γκαϊ­ντάι δήλω­σε πως προ­σπά­θειες απο­μά­κρυν­σης αμά­χων στην περιο­χή Λου­χάνσκ της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας δια­κό­πη­καν, αφό­του ένα τεθω­ρα­κι­σμέ­νο όχη­μα μετα­φο­ράς προ­σω­πι­κού επλή­γη από θραύ­σμα­τα ρωσι­κής οβί­δας, σκο­τώ­νο­ντας έναν Γάλ­λο δημο­σιο­γρά­φο. Όπως έγρα­ψε ο ίδιος στο «Telegram», τα θραύ­σμα­τα δια­πέ­ρα­σαν τη θωρά­κι­ση του οχή­μα­τος, σκο­τώ­νο­ντας τον δια­πι­στευ­μέ­νο Γάλ­λο δημο­σιο­γρά­φο που ταξί­δευε μέσα σε αυτό. Ο Γκαϊ­ντάι ανήρ­τη­σε μια φωτο­γρα­φία δημο­σιο­γρα­φι­κής δια­πί­στευ­σης που ταυ­το­ποιεί τον δημοσιογράφο.

Στο γεγο­νός ανα­φέρ­θη­κε ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν, λέγο­ντας ότι επρό­κει­το για τον δημο­σιο­γρά­φο Φρε­ντε­ρίκ Λεκλέρκ-Ιμχόφ, 32 ετών, ο οποί­ος βρι­σκό­ταν στην Ουκρα­νία «για να δεί­ξει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του πολέ­μου». Ο Μακρόν συμπλή­ρω­σε ότι ο δημο­σιο­γρά­φος χτυ­πή­θη­κε ενώ επέ­βαι­νε σε λεω­φο­ρείο ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, «μαζί με πολί­τες που ανα­γκά­στη­καν να δια­φύ­γουν για να γλι­τώ­σουν από τις ρωσι­κές βόμ­βες», χωρίς ωστό­σο να επιρ­ρί­ψει ανοι­χτά την ευθύ­νη για το θάνα­τό του στη Ρωσία.

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος, η Γαλ­λί­δα υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Κατρίν Κολο­νά είπε ότι η χώρα της κατα­δι­κά­ζει τον θάνα­το του δημο­σιο­γρά­φου και πρό­σθε­σε ότι η Γαλ­λία «απαι­τεί να διε­ξα­χθεί μια δια­φα­νής έρευ­να το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό για να ρίξει πλή­ρες φως στις συν­θή­κες αυτής της τραγωδίας».

Για «μισθοφόρο» κάνουν λόγο οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες

Ωστό­σο, από την άλλη πλευ­ρά, ο Αντρέι Μαρό­τσκο, αξιω­μα­τι­κός της πολι­το­φυ­λα­κής της απο­κα­λού­με­νης «Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Λου­γκάνσκ», δήλω­σε στο TASS ότι ο 32χρονος Γάλ­λος μάλ­λον δεν ήταν δημο­σιο­γρά­φος αλλά μισθο­φό­ρος που πιθα­νόν εμπλε­κό­ταν στην παρά­δο­ση πυρο­μα­χι­κών στις ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνάμεις.

«Δεν παρου­σιά­ζε­ται μόνο ως δημο­σιο­γρά­φος. Ακό­μη και τα ουκρα­νι­κά ΜΜΕ λένε ότι ήταν εθε­λο­ντής. Επο­μέ­νως, δεν απο­κλεί­ου­με ότι ασχο­λή­θη­κε με την παρά­δο­ση όπλων και πυρο­μα­χι­κών στις θέσεις των ενό­πλων μονά­δων της Ουκρα­νί­ας. (…) Δεν θα τον απο­κα­λού­σα δημο­σιο­γρά­φο για­τί οι ενέρ­γειές του έδει­χναν μια εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή γραμ­μή δρα­στη­ριό­τη­τας. Είναι πολύ πιθα­νό να τον απο­κα­λέ­σου­με ξένο μισθο­φό­ρο. Και είναι απο­λύ­τως σαφές ότι ήταν βοη­θός των ουκρα­νι­κών ακρο­δε­ξιών δυνά­με­ων», είπε ο Μαρότσκο.

Ο ίδιος υπο­στή­ρι­ξε ότι ο ουκρα­νι­κός στρα­τός χρη­σι­μο­ποιεί απα­γο­ρευ­μέ­νες μεθό­δους πολέ­μου, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πολι­τι­κά μέσα μετα­φο­ράς για τις στρα­τιω­τι­κές τους ανά­γκες, όπως ασθε­νο­φό­ρα για να μετα­φέ­ρουν πυρο­μα­χι­κά και τρό­φι­μα για τις ένο­πλες δυνά­μεις τους, ακό­μη και μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς για τις μετα­κι­νή­σεις τους.

Πηγή: 902.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο