Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεοναζιστική πρόκληση — Έκαναν διαδήλωση με πυρσούς στη Νυρεμβέργη

Σε μια μεγά­λη πρό­κλη­ση προ­χώ­ρη­σαν στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου Γερ­μα­νοί νεο­να­ζί  στη Νυρεμ­βέρ­γη, όταν εισήλ­θαν στην εγκα­τα­λειμ­μέ­νη αρέ­να του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και έκα­ναν δια­δή­λω­ση με πυρ­σούς. Πρό­κει­ται για το χώρο που πραγ­μα­το­ποιού­σε τα συνέ­δρια του ‑με εντυ­πω­σια­κές παρε­λά­σεις- το εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό κόμ­μα του Χίτλερ και το οποίο από το τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου έως και σήμε­ρα παρα­μέ­νει εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νο και περίκλειστο.

Η συγκέ­ντρω­ση των νεο­να­ζί δεν ήταν δηλω­μέ­νη στην αστυ­νο­μία και συνε­πώς ήταν και παρά­νο­μη και οι αρχές δεν κατά­φε­ραν να τους στα­μα­τή­σουν, καθώς, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται, αιφ­νι­διά­στη­καν (αστυ­νο­μι­κοί με πολι­τι­κά τούς παρα­κο­λου­θού­σαν χωρίς όμως να επέμ­βουν). Οι νεο­να­ζί, αφού τρά­βη­ξαν βίντεο, το οποίο και ανάρ­τη­σαν στο δια­δί­κτυο, προ­σπά­θη­σαν στη συνέ­χεια να κατευ­θυν­θούν σε συγκρό­τη­μα όπου και δια­βιούν πρό­σφυ­γες, όμως εκεί η αστυ­νο­μία κατά­φε­ρε να τους στα­μα­τή­σει και να συλ­λά­βει 18 από αυτούς.

Η απο­κά­λυ­ψη έχει προ­κα­λέ­σει σοβα­ρά ερω­τή­μα­τα, καθώς οι ακρο­δε­ξιοί δια­δη­λω­τές χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ως σκη­νι­κό τον τόπο πραγ­μα­το­ποί­η­σης του κομ­μα­τι­κού συνε­δρί­ου των εθνι­κο­σο­σια­λι­στών.  Λίγο νωρί­τε­ρα, η ομά­δα των νεο­να­ζί είχε περά­σει από ένα ξενώ­να προ­σφύ­γων και είχε μάλι­στα υπο­βλη­θεί σε αστυ­νο­μι­κό έλεγ­χο. Οπως ανα­γνώ­ρι­σαν χθες οι Αρχές, επρό­κει­το για λάθος εκτί­μη­ση της κατάστασης.

Ο πρό­ε­δρος του Κεντρι­κού Εβραϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Γιό­ζεφ Σού­στερ απο­κά­λε­σε την πορεία «ανυ­πό­φο­ρη πρό­κλη­ση» και υπο­γράμ­μι­σε ότι οι νεο­να­ζί θα έπρε­πε να τελούν υπό διαρ­κή παρα­κο­λού­θη­ση το συγκε­κρι­μέ­νο βρά­δυ, με δεδο­μέ­νο ότι είναι γνω­στοί στις Αρχές. «Το ζητού­με­νο δεν είναι να κατη­γο­ρή­σου­με μεμο­νω­μέ­νους αστυ­νο­μι­κούς, αλλά να εμπο­δί­σου­με μελ­λο­ντι­κά τέτοιου είδους πορεί­ες», σχο­λί­α­σε ο Σούστερ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο